Śledzie marynowane w oleju i ziołach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie marynowane w oleju i ziołach

Autor: anek anek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namoczyć na noc, obrać ze skóry, oczyścić z ości.

Krok 2

Listek laurowy pokruszyć, wymieszać z pieprzem, majerankiem, papryką, jałowcem i gałką muszkatołową.

Krok 3

Cebule obrać. Jedną pokroić w plastry, drugą posiekać i zeszklić na łyżce oleju.

Krok 4

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z 1/2 łyżeczką soli.

Krok 5

Olej wymieszać z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, dodać przesmażoną cebulę. Śledzie i świeżą cebulę ułożyć w naczyniu, przesypując przyprawami, zalać olejem. Przykryć, odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie marynowane w oleju i ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie marynowane w oleju i ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie marynowane w oleju i ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie marynowane w oleju i ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie marynowane w oleju i ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie marynowane w oleju i ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie marynowane w oleju i ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie marynowane w oleju i ziołach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej