Ciasta z mąki ryżowej – przepisy na szybkie wypieki

Mąka ryżowa, choć mniej popularna niż pszenna, coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Nic dziwnego, ponieważ można z niej wyczarować przepyszne dania wytrawne, a także słodkości. Poniżej znajdziecie przepisy na ciasta z mąki ryżowej w wielu niesamowitych odsłonach.

Ciasta z mąki ryżowej – idealne w diecie bezglutenowej

Mąka ryżowa zyskuje swą popularność, ponieważ stanowi doskonały zamiennik mąki pszennej, gdyż nie zawiera glutenu. Produkowana jest z białego lub pełnoziarnistego ryżu, więc jej wartość odżywcza może się różnić, dlatego przed zakupem warto zwrócić na to uwagę. Szczególnie że mąka z ryżu białego ma lepsze właściwości klejące niż jej pełnoziarnisty odpowiednik, co jest ważne w przypadku wypieków.

Ciasta z mąki ryżowej – przepisy, które warto znać

Ciasta z mąki ryżowej są delikatnie inne niż ich tradycyjne odpowiedniki, jednak smakują równie wspaniale. Na początek proponujemy przepis na ciasto z mąki ryżowej. Piecze się je błyskawicznie, jednak równie błyskawicznie znika, więc lepiej spieszcie się ze spróbowaniem.

Do przygotowania ciasta z mąki ryżowej potrzebujecie:

  • 300 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 50 g oleju

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki na gładką masę, wylać do formy i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez pół godziny. Upieczone ciasto powinno dobrze wystygnąć, zanim wyjmiecie je z formy.

Ciastka z mąki ryżowej – słodkie przyjemności w nowym wydaniu

Wyżej wymieniony przepis na ciasto z mąki ryżowej można oczywiście wzbogacać o dodatek owoców sezonowych, nasion czy czekolady. Dlatego poniżej znajdziecie przepis na szybkie ciastka z mąki ryżowej ze słodkimi dodatkami.

Składniki:

  • 140 g mąki ryżowej
  • 60 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

1. Rozpuśćcie czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, do masy dodajcie kakao, cukier i dokładnie wymieszajcie.
2. Masę należy nieco wystudzić, po czym dodać do niej jajko i ponownie wymieszać.
3. Teraz możecie dodać proszek do pieczenia i mąkę, po czym wymieszajcie masę łyżką.
4. Z ciasta możecie teraz uformować kulki, które należy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 12 minut.

Tak przygotowane ciastka z mąki ryżowej to doskonała przekąska na przyjęcie w domu lub ogrodzie.

Mąka ryżowa – tradycyjne ciasta w nowej odsłonie

Oczywiście to nie koniec kulinarnej podróży, w której główne skrzypce gra mąka ryżowa. Jest ona składnikiem wielu ciast bezglutenowych, wśród nich są:

Sprawdźcie także inne przepisy na ciasta bezglutenowe.

Wypieki z mąki ryżowej – coś dla łakomczuchów szukających odmiany

Mąka ryżowa to bardzo ciekawy produkt spożywczy, którym można bez wątpienia zastąpić mąkę pszenną. Jak widzicie, możliwości wykorzystania go w kuchni jest naprawdę wiele, więc nie pozostaje nic innego, jak spróbować. Smacznego!