Szarlotka bezglutenowa – jabłecznik: kruche ciasto | Przepisy.pl pixel

Szarlotka bezglutenowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

200

669 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3897 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

50 gramów

70 gramów

120 gramów

1 sztuka

140 gramów

1 sztuka

1 łyżka

farsz jabłkowy:

1.4 kilograma

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej na stolnice. Dodaj cukier puder, ziarna z rozkrojonej laski wanilii, pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 1

Krok 2

Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 2

Krok 3

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka i razem z cynamonem, wodą i cukrem, praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 3

Krok 4

Jabłka wyłóż na schłodzony spód.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 4

Krok 5

Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek i obsyp pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka bezglutenowaSzarlotka bezglutenowa

Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie tylko fakt, że część osób powinna wystrzegać się glutenu, ale także oryginalny smak. Jeśli szukacie propozycji na nowoczesne ciasto, nawiązujące mimo wszystko do tradycyjnych receptur, spróbujcie naszego przepisu na szarlotkę bezglutenową. Przygotowywana jest z 4 rodzajów mąki, cukru pudru, wanilii, masła oraz jajek. Farsz natomiast to klasyczne połączenie jabłek i cynamonu, które z delikatnym spodem tworzą idealne zestawienie. Bezglutenowy placek z jabłkami ten z pewnością skradnie wasze kulinarne serca!

Dla kogo?

Szarlotka bezglutenowa jest deserem dla każdego, kto lubi odkrywać nowe smaki tradycyjnych ciast.

Na jaką okazję?

Jak na szarlotkę przystało – na każdą okazję! Kruche ciasto z jabłkami idealnie sprawdzi się na co dzień, ale także podczas domowych przyjęć czy świątecznych spotkań.

Czy wiesz, że?

Wśród dostępnych na rynku produktów bezglutenowych znajdziecie co najmniej kilka rodzajów mąki. Najpopularniejsze to: mąka jaglana, ryżowa, amarantusowa, migdałowa, kokosowa oraz z tapioki.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji bezglutenowej szarlotki możesz wykorzystać także rodzynki, którymi obsyp placek tuż po wyjęciu z piekarnika.