Szarlotka bezglutenowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka bezglutenowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

180

594 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2084 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3577 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

50 gramów

70 gramów

120 gramów

1 sztuka

140 gramów

1 sztuka

1 łyżka

farsz jabłkowy:

1.4 kilograma

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej na stolnice. Dodaj cukier puder, ziarna z rozkrojonej laski wanilii, pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 1

Krok 2

Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 2

Krok 3

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka i razem z cynamonem, wodą i cukrem, praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 3

Krok 4

Jabłka wyłóż na schłodzony spód.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 4

Krok 5

Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek i obsyp pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z kruszonką
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka bezglutenowaSzarlotka bezglutenowa

Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie tylko fakt, że część osób powinna wystrzegać się glutenu, ale także oryginalny smak. Jeśli szukacie propozycji na nowoczesne ciasto, nawiązujące mimo wszystko do tradycyjnych receptur, spróbujcie naszego przepisu na szarlotkę bezglutenową. Przygotowywana jest z 4 rodzajów mąki, cukru pudru, wanilii, masła oraz jajek. Farsz natomiast to klasyczne połączenie jabłek i cynamonu, które z delikatnym spodem tworzą idealne zestawienie. Bezglutenowy placek z jabłkami ten z pewnością skradnie wasze kulinarne serca!

Dla kogo?

Szarlotka bezglutenowa jest deserem dla każdego, kto lubi odkrywać nowe smaki tradycyjnych ciast.

Na jaką okazję?

Jak na szarlotkę przystało – na każdą okazję! Kruche ciasto z jabłkami idealnie sprawdzi się na co dzień, ale także podczas domowych przyjęć czy świątecznych spotkań.

Czy wiesz, że?

Wśród dostępnych na rynku produktów bezglutenowych znajdziecie co najmniej kilka rodzajów mąki. Najpopularniejsze to: mąka jaglana, ryżowa, amarantusowa, migdałowa, kokosowa oraz z tapioki.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji bezglutenowej szarlotki możesz wykorzystać także rodzynki, którymi obsyp placek tuż po wyjęciu z piekarnika.