Szarlotka bezglutenowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

158

569 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1975 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

450 gramów

2 łyżeczki

0.6 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1.5 kilograma

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę bezglutenową, dodaj bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, jajka i pokrojoną w kosteczkę Kasię. Miksuj aż utworzona kruszonka zacznie się lekko kleić.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką bezglutenową stół i szybko zagnieć w kulę. Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 2

Krok 3

Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz. Pokrój na plasterki i zostaw w ćwiartkach.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 3

Krok 4

Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta. Na cieście połóż w rzędach obok siebie, lekko rozsuwając plasterki pokrojone jabłka.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 4

Krok 5

Jabłka posyp z wierzchu brązowym cukrem. Drugą porcję ciasta rozwałkuj również na papierze do pieczenia. Delikatnie przenieś i przykryj ciastem jabłka.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 5

Krok 6

Patyczkiem do szaszłyków nakłuj ciasto z wierzchu. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 40 minut. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Szarlotka bezglutenowa - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

10

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 02.11.2017

    powinno wyjść dobre i skoro tak to zrobię na niedxiele

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Gołąbek

    Renata Gołąbek, 14.01.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wysocka

    Grażyna Wysocka, 12.09.2016

    nie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Kaufhold

    Izabela Kaufhold, 31.08.2016

    Agnieszka Anysz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 31.08.2016

    Polecamy użyć koncentrat mąki bezglutenowej marki Bezgluten :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Brzezińska

    Beata Brzezińska, 31.08.2016

    Monika Follendorf-Łyko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Jäger

    Dominika Jäger, 31.08.2016

    Katarzyna Banaś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Supiński

    Michał Supiński, 30.08.2016

    Która mąka konkretnie ;)?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Dudzik

    Katarzyna Dudzik, 30.08.2016

    Poco dwaci ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystna Rusin

    Krystna Rusin, 08.08.2016

    Czy ty już pieczesz bezglutenowe słodkości?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka bezglutenowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka bezglutenowaSzarlotka bezglutenowa

Szarlotka – wyjątkowo smaczne ciasto na kruchym spodzie z jabłkowym nadzieniem. Przygotujesz ją nie tylko w wersji klasycznej, ale również bezglutenowej. Wszystko dzięki specjalnemu rodzajowi mąki. Przygotowując ciasto, pamiętaj o tym, by proces wyrabiania go trwał stosunkowo krótko. Gotowe przełóż na odpowiedni czas do lodówki, dzięki czemu nabierze kruchości. Na rozwałkowanej porcji ciasta umieść pokrojone w plasterki jabłka – dobrze jest je doprawić, na przykład cynamonem lub niewielką ilością chili – następnie przykryj je pozostałym ciastem. Nakłuj je z wierzchu patyczkiem do szaszłyków. Tak przygotowaną i dobrze wypieczoną szarlotkę podawaj na różne sposoby. Sprawdź np. wariant serwowania jej kawałków z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, a także ze świeżymi owocami. Upieczone ciasto możesz udekorować przesianym przez sito cukrem pudrem, świeżymi owocami lub lukrem cytrusowym. Koniecznie sprawdź nasz przepis na szarlotkę bezglutenową i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.