![Szarlotka bezglutenowa](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/800x0/szarlotka_bezglutenowa_09528131591101815000.jpg)
Składniki
ciasto:
150 gramów
50 gramów
70 gramów
120 gramów
1 sztuka
140 gramów
1 sztuka
1 łyżka
farsz jabłkowy:
1.4 kilograma
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej na stolnice. Dodaj cukier puder, ziarna z rozkrojonej laski wanilii, pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników.
![Szarlotka bezglutenowa - Krok 1](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/szarlotka_bezglutenowa_19221611591101814000.jpg)
Krok 2
Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki.
![Szarlotka bezglutenowa - Krok 2](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/szarlotka_bezglutenowa_23116371591101814300.jpg)
Krok 3
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka i razem z cynamonem, wodą i cukrem, praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie.
![Szarlotka bezglutenowa - Krok 3](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/szarlotka_bezglutenowa_32514061591101814000.jpg)
Krok 4
Jabłka wyłóż na schłodzony spód.
![Szarlotka bezglutenowa - Krok 4](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/szarlotka_bezglutenowa_48630231591101814000.jpg)
Krok 5
Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek i obsyp pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.
![Szarlotka bezglutenowa - Krok 5](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/szarlotka_bezglutenowa_54166951591101814300.jpg)
Przepisy w Waszym wykonaniu
![](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/100x0/marchewkowe-poziom19873591589443213000.jpg)
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka bezglutenowa
Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie tylko fakt, że część osób powinna wystrzegać się glutenu, ale także oryginalny smak. Jeśli szukacie propozycji na nowoczesne ciasto, nawiązujące mimo wszystko do tradycyjnych receptur, spróbujcie naszego przepisu na szarlotkę bezglutenową. Przygotowywana jest z 4 rodzajów mąki, cukru pudru, wanilii, masła oraz jajek. Farsz natomiast to klasyczne połączenie jabłek i cynamonu, które z delikatnym spodem tworzą idealne zestawienie. Bezglutenowy placek z jabłkami ten z pewnością skradnie wasze kulinarne serca!
Dla kogo?
Szarlotka bezglutenowa jest deserem dla każdego, kto lubi odkrywać nowe smaki tradycyjnych ciast.
Na jaką okazję?
Jak na szarlotkę przystało – na każdą okazję! Kruche ciasto z jabłkami idealnie sprawdzi się na co dzień, ale także podczas domowych przyjęć czy świątecznych spotkań.
Czy wiesz, że?
Wśród dostępnych na rynku produktów bezglutenowych znajdziecie co najmniej kilka rodzajów mąki. Najpopularniejsze to: mąka jaglana, ryżowa, amarantusowa, migdałowa, kokosowa oraz z tapioki.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji bezglutenowej szarlotki możesz wykorzystać także rodzynki, którymi obsyp placek tuż po wyjęciu z piekarnika.