Szarlotka z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

531

391 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6554 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12594 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

nadzienie:

1.2 kilograma

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

kruszonka:

100 gramów

150 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, zimne masło oraz cukier. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

Szarlotka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Dodajemy do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz cukier trzcinowy. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Szarlotka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Zagniatamy na kruszonkę.

Szarlotka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy ciasto z lodówki. Następnie przekładamy starte jabłka.

Szarlotka z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na grzanego do 180 °C na ok 50 min.

Szarlotka z kruszonką - Krok 6
34

Opinie o przepisie

  • Karolina  Grenda

    Karolina Grenda , 30.06.2019

    Bardzo kiepski przepis, nie udało się mimo chłodzenia ciasta nie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 22.12.2017

    Super smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ga Gres

    Ga Gres , 06.10.2017

    Hmmm wlasnie robie to ciasto ale jakos wydaje mi sie za miekkie. Wszystko dalam w/g przepisu . Jedno co mnie zastanawia nigdzie nie pisze jaka ma byc ta smietana , slodka , kwasna . na filmiku wyglada mi na ubita smietane , teraz jestem w kropce prosze o pomoc :D

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Essi

    Essi , 01.09.2017

    Mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Więckowski

    Jakub Więckowski , 10.08.2017

    badas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Górak

    Iwona Górak , 02.05.2017

    No właśnie 15ml ja dodałam 150 jak w przepisie i mi całe boki splynely. Jaki macie sposób aby boki nie splynely? Pomóżcie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Cieślak

    Anita Cieślak , 02.04.2017

    Przepis jest rewelacyjny, prosty i szybki, szarlotka jest przepyszna. Słuszne uwagi wcześniejsze: śmietany dać naprawdę niewiele, ja dałam tylko małą łyżkę, składniki szybko zmieszać mikserem po czym dobrze schłodzić (ja włożyłam do zamrażarki na pół godziny, przed położeniem wierzchniej warstwy również schłodzić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anaxia Sam

    Anaxia Sam , 11.02.2017

    Dwa razy robiłam. Wszystko wg proporcji, rożne śmietany. Za każdym razem boki spłynęły. Piekłam dłużej spód i jakoś wyszło..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Stołowska

    Bożena Stołowska , 28.01.2017

    Łatwy i szybki przepis,a do twego pyszne.Robiłam już trzy razy i za każdym razem wyszło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Stołowska

    Bożena Stołowska , 28.01.2017

    Wyszło wspaniale,bardzo smakowało.Brawo ....dobry przepis .Łatwy i szybki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kowalska

    Marta Kowalska , 28.12.2016

    Robiłam kilka razy i zawsze wyszło.Ciasto po wyrobieniu dałam na pół godziny do lodówki i później już w blaszce znowu do lodówki ,ale już na 1,5-2 h. Jest dużo margaryny i musi być dobrze schłodzone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Swatowska

    Elzbieta Swatowska , 09.12.2016

    Mnie rowniez splynelo po sciankach,ale to dlatego,ze za dlugo mieszalam mikserem,jednak nic sie nie stalo i szarlotka wyszla przepyszna.Dziekuje za przepis.Dodam tylko,ze uzylam maki bio-rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Broda

    Aga Broda , 11.11.2016

    Mi też spłynęło... Widocznie faktycznie za dużo tej śmietany, zwłaszcza że wszystko robiłam bardzo dokładnie... Szkoda, mieliśmy smaka na takie właśnie kruszonkowe ciasto...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Broda

    Aga Broda , 11.11.2016

    Mi też spłynęło....beznadzieja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga Popowniak

    Iga Popowniak , 10.11.2016

    Okropny przepis! ciasto spłynelo z bokow tortownicy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Sieńko

    Małgorzata Sieńko , 08.11.2016

    Jabłka mają być ostudzone?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 08.11.2016

    Agnieszko, być może dodałaś zbyt dużo śmietany lub rzadką śmietanę. Dodatkowo, należy pamiętać, ze ciasto po dodaniu żółtek i śmietany mieszamy bardzo krótko, tzn. tylko do momentu aż powstanie kruszonka. Jeśli będziemy miksować je długo, może stać się zbyt rzadkie i kleiste i trudno będzie je zagnieść. Mamy nadzieję, że mimo wszystko wypiek się udał, pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Urszula Kmiecińska

    Marta Urszula Kmiecińska , 06.11.2016

    Katarzyna Juszczuk masz przepis co chcialas!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieńczysława Dopierała

    Wieńczysława Dopierała , 05.11.2016

    osobiście kosztowałam i jest pyszna-brawo Asia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Sobierajska

    Joanna Sobierajska , 05.11.2016

    Moja wyszla pysznie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kuczkowska

    Agnieszka Kuczkowska , 05.11.2016

    Szkoda,że mi boki splynely,gdy włożyłam do piekarnika :( i czemu? Wszystko dokładnie,jak w przepisie zrobiłam :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tamara Katarzyna Mikołajczyk

    Tamara Katarzyna Mikołajczyk , 05.11.2016

    robiłam...przepyszna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka rybka

    Agnieszka rybka , 04.11.2016

    Właśnie wylądowało w koszu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anetola76

    anetola76 , 22.10.2016

    mi niestety nie wyszedl spod. wszystko spłyneło. Nie wiem co źle zrobiłam .nie wiem czy warto robic jeszcze raz spod?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Pyzik

    Wioleta Pyzik , 22.10.2016

    zamiast smietany dodalam jogurt naturalny wyszlo super ciacho pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anetola76

    anetola76 , 22.10.2016

    Jaka śmietana będzie dobra?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anetola76

    anetola76 , 22.10.2016

    Jaka śmietana będzie dobra?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anetola76

    anetola76 , 22.10.2016

    Jaka śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Łytkowska

    Małgorzata Łytkowska , 22.10.2016

    Pyszna ,robilam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z kruszonkąSzarlotka z kruszonką

Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego ciasta oraz jabłkowego nadzienia, postawiliśmy na urozmaicenie jej bezową pianką, która nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje i chrupie.

Dla kogo?

Dla osób, które nie lubią spędzać na zakupach dużo czasu i starają się unikać wielkich marketów. Składniki do szarlotki z kruszonką znajdziecie nawet w niedużych sklepach.

Na jaką okazję?

Szarlotkę pod kruszonką często postrzega się jako przysmak typowo jesienny. Na szczęście do soczystych jabłek dostęp jest przez cały rok, więc ciasto może pojawić się na stole zarówno w mroźną zimę, jak i w upalne lato.

Czy wiesz, że?

Przygotowując bezę, bądźcie czujni. Do składników w naszym łatwym przepisie na szarlotkę nie może dostać się nawet odrobina żółtka – wtedy z ubicia białek z cukrem i solą nici.

Dla urozmaicenia:

Szarlotka z kruszonką wybornie smakuje na ciepło, podana w towarzystwie lodów waniliowych albo sosu karmelowego.