Szarlotka z kruszonką przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

540

551 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6626 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12782 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

nadzienie:

1.2 kilograma

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

kruszonka:

100 gramów

150 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, zimne masło oraz cukier. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

Szarlotka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Dodajemy do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz cukier trzcinowy. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Szarlotka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Zagniatamy na kruszonkę.

Szarlotka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy ciasto z lodówki. Następnie przekładamy starte jabłka.

Szarlotka z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 50 min.

Szarlotka z kruszonką - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Barbara  God

    Barbara God , 28.12.2021

    A gdzie jest przepis na szarlotkę tę wcześniejszą. Dlaczego ją usunęliście? To był prosty przepis, a szarlotka najlepsza na świecie. Wstawcie proszę jeszcze ten stary przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Weronika Biroś

    Weronika Biroś , 05.03.2021

    Bardzo dobra w smaku i szybka do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z kruszonkąSzarlotka z kruszonką

Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego ciasta oraz jabłkowego nadzienia, postawiliśmy na urozmaicenie jej bezową pianką, która nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje i chrupie.

Dla kogo?

Dla osób, które nie lubią spędzać na zakupach dużo czasu i starają się unikać wielkich marketów. Składniki do szarlotki z kruszonką znajdziecie nawet w niedużych sklepach.

Na jaką okazję?

Szarlotkę pod kruszonką często postrzega się jako przysmak typowo jesienny. Na szczęście do soczystych jabłek dostęp jest przez cały rok, więc ciasto może pojawić się na stole zarówno w mroźną zimę, jak i w upalne lato.

Czy wiesz, że?

Przygotowując bezę, bądźcie czujni. Do składników w naszym łatwym przepisie na szarlotkę nie może dostać się nawet odrobina żółtka – wtedy z ubicia białek z cukrem i solą nici.

Dla urozmaicenia:

Szarlotka z kruszonką wybornie smakuje na ciepło, podana w towarzystwie lodów waniliowych albo sosu karmelowego.