Szarlotka z kruszonką video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Szarlotka z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

532

445 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6565 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

nadzienie:

1.2 kilograma

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

kruszonka:

100 gramów

150 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, zimne masło oraz cukier. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

Szarlotka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Dodajemy do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz cukier trzcinowy. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Szarlotka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Zagniatamy na kruszonkę.

Szarlotka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy ciasto z lodówki. Następnie przekładamy starte jabłka.

Szarlotka z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 50 min.

Szarlotka z kruszonką - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z kruszonkąSzarlotka z kruszonką

Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego ciasta oraz jabłkowego nadzienia, postawiliśmy na urozmaicenie jej bezową pianką, która nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje i chrupie.

Dla kogo?

Dla osób, które nie lubią spędzać na zakupach dużo czasu i starają się unikać wielkich marketów. Składniki do szarlotki z kruszonką znajdziecie nawet w niedużych sklepach.

Na jaką okazję?

Szarlotkę pod kruszonką często postrzega się jako przysmak typowo jesienny. Na szczęście do soczystych jabłek dostęp jest przez cały rok, więc ciasto może pojawić się na stole zarówno w mroźną zimę, jak i w upalne lato.

Czy wiesz, że?

Przygotowując bezę, bądźcie czujni. Do składników w naszym łatwym przepisie na szarlotkę nie może dostać się nawet odrobina żółtka – wtedy z ubicia białek z cukrem i solą nici.

Dla urozmaicenia:

Szarlotka z kruszonką wybornie smakuje na ciepło, podana w towarzystwie lodów waniliowych albo sosu karmelowego.