Szarlotka z kokosem

- Krok 1Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
- Krok 2Kasię utrzyj z cukrem i żółtkami na puszysty krem.
- Krok 3Dodawaj po łyżce mąki, nie przerywając ucierania.
- Krok 4Ciasto przełóż do dużej prostokątnej formy (30x35cm) posmarowanej Kasią i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
- Krok 5Jabłka umyj, obierz, zetrzyj „na pazurkach” i ułóż na cieście.
- Krok 6Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Krok 7Wyłóż na jabłka, a następnie całość piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Polskie jabłka i tropikalny kokos świetnie smakują połączone w szarlotce z tego przepisu. Przygotuj klasyk wśród wypieków w zupełnie nowej odsłonie – z warstwą chrupiącej, kokosowej bezy na wierzchu. Do przyrządzenia ciasta na szarlotkę będziesz potrzebować kostki i proszku do pieczenia, mąki pszennej, jajek oraz cukru. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z kostką i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej mąkę przesianą z proszkiem, ciągle miksując całość. Ciasto przełóż do blaszki i piecz przez kwadrans. Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie rozłóż je na podpieczonym spodzie. Białka z cukrem ubij mikserem na sztywną pianę, po czym delikatnie połącz ją z wiórkami kokosowymi. Za pomocą silikonowej szpatułki rozsmaruj pianę na warstwie jabłek i wstaw całość do piekarnika. Upieczoną i przestudzoną szarlotkę pokrój w kwadratowe kawałki. Podawaj razem z filiżanką kawy lub herbaty. Koniecznie zapisz nasz przepis na pyszną i oryginalną szarlotkę z kokosem.