Szarlotka z kokosem - jabłecznik: przepis z wiórkami | Przepisy.pl pixel

Szarlotka z kokosem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

264

heart
948 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2448 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

230 gramów

150 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

3 sztuki

nadzienie:

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

wierzch:

3 sztuki

150 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy na ciasto.

Szarlotka z kokosem - Krok 1

Krok 2

Formujemy kulę i wkładamy na zamrażalnika na 30 min.

Szarlotka z kokosem - Krok 2

Krok 3

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód trzemy na tarce ciasto i przyklepujemy dłonią. Podpiekamy, aż się zarumieni w temp 180 ° C ok 20 min.

Szarlotka z kokosem - Krok 3

Krok 4

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy cukier, sok z cytryny, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Jabłka przekładamy na podpieczony spód.

Szarlotka z kokosem - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wiórki kokosa.

Szarlotka z kokosem - Krok 5

Krok 6

Na warstwę jabłek przekładamy bezę kokosową. Pieczemy w temp 180 ° C ok 35 min, aż beza się zrumieni. Przed podaniem posapujemy cukrem pudrem.

Szarlotka z kokosem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Iga

    Iga , 22.08.2023

    Lubię połączenie jabłek z kokosem. W mojej wersji obowiązkowo jeszcze z cynamonem. pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z kokosemSzarlotka z kokosem

Co prawda szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkowym nadzieniem, ale jesteśmy zdania, że smakowite eksperymenty zawsze są pożądane. Nawet jeśli dotyczą powszechnie znanych i lubianych przepisów. W przepisie na szarlotkę kokosową nie rezygnujcie z jabłek, ale przełamcie ich smak kokosowym akcentem. Zamiast bazować na samych wiórkach, proponujemy kokosową bezę.

Dla kogo?

Swojskie, jabłkowe nuty i egzotyczny sznyt w postaci kokosa – to się nie może nie udać. Czasem najbardziej zaskakujące połączenia takie jak szarlotka z kokosem, okazują się najlepsze.

Na jaką okazję?

Nie ma to, jak wrócić do domu po męczącym dniu ze świadomością, że w kuchni czeka kawałek wybornej szarlotki kokosowej. Słodka przekąska ma moc rozjaśnienia najbardziej ponurego dnia.

Czy wiesz, że?

Kopra to nazwa wysuszonego i oczyszczonego miąższu orzechów palmy kokosowej, z którego produkowane są wiórki kokosowe.

Dla urozmaicenia:

Jeśli składniki kruchego spodu na szarlotkę z bezą kokosową podczas wyrabiania nie będą chciały połączyć się, dodajcie odrobinę zimnej wody.