Szarlotka z kokosem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

229

615 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

1 łyżeczka

400 gramów

150 gramów

masa jabłkowa:

150 gramów

1 kilogram

5 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.

Krok 2

Kasię utrzyj z cukrem i żółtkami na puszysty krem.

Krok 3

Dodawaj po łyżce mąki, nie przerywając ucierania.

Krok 4

Ciasto przełóż do dużej prostokątnej formy (30x35cm) posmarowanej Kasią i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.

Krok 5

Jabłka umyj, obierz, zetrzyj „na pazurkach” i ułóż na cieście.

Krok 6

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

Krok 7

Wyłóż na jabłka, a następnie całość piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

10

Opinie o przepisie

  • Danuta Mioduchowska

    Danuta Mioduchowska

    Pyszne i łatwe.Kto u mnie jadł od razu chciał przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Mrożkiewicz

    Dominika Mrożkiewicz

    łatwe w wykonaniu i bardzo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona M.

    Iwona M.

    Bardzo dobre ciasto..polecam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Bardzo smaczne dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Staniczek

    Agata Staniczek

    jak dla mnie za dużo kokosu a za mało jabłek ale ogólnie ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Lubrant

    Daria Lubrant

    no nie wiem ciężkie nadzienie dla tego pęka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Lubrant

    Daria Lubrant

    fajnie ale za ciężkie nadzienie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Dudek

    Karolina Dudek

    smaczne pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Szulczewska

    Grazyna Szulczewska

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Szulczewska

    Grazyna Szulczewska

    smaczny pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z kokosemSzarlotka z kokosem

Polskie jabłka i tropikalny kokos świetnie smakują połączone w szarlotce z tego przepisu. Przygotuj klasyk wśród wypieków w zupełnie nowej odsłonie – z warstwą chrupiącej, kokosowej bezy na wierzchu. Do przyrządzenia ciasta na szarlotkę będziesz potrzebować kostki i proszku do pieczenia, mąki pszennej, jajek oraz cukru. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z kostką i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej mąkę przesianą z proszkiem, ciągle miksując całość. Ciasto przełóż do blaszki i piecz przez kwadrans. Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie rozłóż je na podpieczonym spodzie. Białka z cukrem ubij mikserem na sztywną pianę, po czym delikatnie połącz ją z wiórkami kokosowymi. Za pomocą silikonowej szpatułki rozsmaruj pianę na warstwie jabłek i wstaw całość do piekarnika. Upieczoną i przestudzoną szarlotkę pokrój w kwadratowe kawałki. Podawaj razem z filiżanką kawy lub herbaty. Koniecznie zapisz nasz przepis na pyszną i oryginalną szarlotkę z kokosem.