
Składniki
450 gramów
150 gramów
1 sztuka
3 sztuki
250 gramów
1 łyżeczka
750 mililitrów
2 opakowania
3 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej wsyp proszek do pieczenia i cukier puder – wymieszaj. Dodaj masło, a potem jajko i żółtka. Zagnieć całość. Podziel ciasto na dwie równe części. Włóż do schłodzenia do lodówki na ok. 45 minut.

Krok 2
Wyciągnij jedną część ciasta, rozwałkuj i przełóż na dno blaszki. Ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 minut.

Krok 3
Na podpieczony spód ułóż jabłka – obrane i pokrojone w ósemki.

Krok 4
Przygotuj budyń. 500 mililitrów mleka zagotuj. W pozostałych 250 mililitrach mleka wymieszaj proszek budyniowy oraz cukier, jeśli budyń nie ma dodatku cukru. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj do momentu zgęstnienia. Wylej przygotowany budyń na jabłka.

Krok 5
Wyciągnij z lodówki drugą część ciasta, rozwałkuj i połóż delikatnie na wierzch ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed podaniem wystudź.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Uśmiech teściowej
Jak zyskać przychylność teściowej? Jest na to, co najmniej kilka sprawdzonych sposobów, a jednym z nich jest upieczenie pysznego ciasta, które nazwaliśmy uśmiechem teściowej. Z przepisem na uśmiech teściowej poradzi sobie każdy – wystarczy zgromadzić kilka niezbędnych składników, które połączone ze sobą stworzą wyjątkowy placek, z mocnym jabłkowym akcentem. Obowiązkowym składnikiem ciasta uśmiech teściowej jest także budyń, z którego przygotujecie puszystą masę. Będzie smacznie, prosto i szybko!
Dla kogo?
Przepis na uśmiech teściowej spodoba się miłośnikom ciast z jabłkami, które można przygotować szybko i łatwo.
Na jaką okazję?
Na każdą! Domowa impreza, weekendowe spotkanie z rodziną czy huczne imieniny – to okazje, podczas których nie może zabraknąć ciasta uśmiech teściowej.
Czy wiesz, że?
Budyń inaczej nazywany jest kisielem mlecznym. Powstaje z połączenia mleka oraz dodatków żelujących. Najprostszym sposobem na ten deser jest zagotowanie mleka z cukrem oraz z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Dla urozmaicenia:
Ciasto uśmiech teściowej możesz posypać cukrem pudrem i udekorować liśćmi świeżej mięty.