Uśmiech teściowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Uśmiech teściowej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

432 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

577 osób wydrukowało

Pobierz pdf

873 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

150 gramów

1 sztuka

3 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

750 mililitrów

2 opakowania

3 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej wsyp proszek do pieczenia i cukier puder – wymieszaj. Dodaj masło, a potem jajko i żółtka. Zagnieć całość. Podziel ciasto na dwie równe części. Włóż do schłodzenia do lodówki na ok. 45 minut.

Uśmiech teściowej - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij jedną część ciasta, rozwałkuj i przełóż na dno blaszki. Ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 minut.

Uśmiech teściowej - Krok 2

Krok 3

Na podpieczony spód ułóż jabłka – obrane i pokrojone w ósemki.

Uśmiech teściowej - Krok 3

Krok 4

Przygotuj budyń. 500 mililitrów mleka zagotuj. W pozostałych 250 mililitrach mleka wymieszaj proszek budyniowy oraz cukier, jeśli budyń nie ma dodatku cukru. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj do momentu zgęstnienia. Wylej przygotowany budyń na jabłka.

Uśmiech teściowej - Krok 4

Krok 5

Wyciągnij z lodówki drugą część ciasta, rozwałkuj i połóż delikatnie na wierzch ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed podaniem wystudź.

Uśmiech teściowej - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • martyna

    martyna , 19.09.2021

    czy zamiast masla moge dac margaryne>

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia Wa

    Kasia Wa , 08.03.2021

    ciasto pyszne i proste ! moja rodzina już pyta kiedy znów je upiekę . najlepiej smakuje na 2 dzien :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Domecki

    Jarek Domecki , 22.10.2020

    usmiech tesciowej, to pyszne ciasto, i bardzo latwe w przygotowaniu. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uśmiech teściowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uśmiech teściowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uśmiech teściowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uśmiech teściowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uśmiech teściowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uśmiech teściowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uśmiech teściowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uśmiech teściowejUśmiech teściowej

Jak zyskać przychylność teściowej? Jest na to, co najmniej kilka sprawdzonych sposobów, a jednym z nich jest upieczenie pysznego ciasta, które nazwaliśmy uśmiechem teściowej. Z przepisem na uśmiech teściowej poradzi sobie każdy – wystarczy zgromadzić kilka niezbędnych składników, które połączone ze sobą stworzą wyjątkowy placek, z mocnym jabłkowym akcentem. Obowiązkowym składnikiem ciasta uśmiech teściowej jest także budyń, z którego przygotujecie puszystą masę. Będzie smacznie, prosto i szybko!

Dla kogo?

Przepis na uśmiech teściowej spodoba się miłośnikom ciast z jabłkami, które można przygotować szybko i łatwo.

Na jaką okazję?

Na każdą! Domowa impreza, weekendowe spotkanie z rodziną czy huczne imieniny – to okazje, podczas których nie może zabraknąć ciasta uśmiech teściowej.

Czy wiesz, że?

Budyń inaczej nazywany jest kisielem mlecznym. Powstaje z połączenia mleka oraz dodatków żelujących. Najprostszym sposobem na ten deser jest zagotowanie mleka z cukrem oraz z odrobiną mąki ziemniaczanej.

Dla urozmaicenia:

Ciasto uśmiech teściowej możesz posypać cukrem pudrem i udekorować liśćmi świeżej mięty.