Ciasto z jabłkami i kruszonką i pianką: placek | Przepisy.pl pixel

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

723 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

3 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

jabłka:

1 łyżka

1 łyżeczka

1 kilogram

1 łyżka

pianka:

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy posiekane nożem masło. Przecieramy między rękami masło z mąką – mają utworzyć się drobne grudki.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 1

Krok 2

W środku robimy wgłębienie do którego wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli, cukier i śmietanę. Wszystkie składniki siekamy nożem. Zagniatamy ciasto w kulkę. Z ciasta odkrawamy 1/3 porcji i wkładamy zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 2

Krok 3

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy z cynamonem, cukrem i octem w garnku. Studzimy jabłka.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 3

Krok 4

Po upływie 1 godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Na stolnicy rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Podczas wałkowania podsypujemy ciasto mąką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy podsmażone jabłka.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 4

Krok 5

W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 5

Krok 6

Wykładamy ubite białka na jabłka, łyżka po łyżce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy z zamrażalnika porcję ciasta, którą następnie ścieramy na grubych oczkach tarki bezpośrednio nad białkami. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z jabłkami, pianką i kruszonkąPlacek z jabłkami, pianką i kruszonką

Deser na bogato! Placek to najlepszy dowód na to, że używając popularnych, łatwo dostępnych produktów, można wyczarować niezrównany deser, który już na pierwszy rzut oka różni się od sprawdzonych przepisów, po które zazwyczaj sięgamy. Placek z jabłkami, pianką i kruszonką to coś znacznie więcej niż klasyczna szarlotka.

Dla kogo?

Jabłka są bardzo lubianymi w kuchniach owocami. Znaleźć je można w każdym sklepie o dowolnej porze roku, nie sprawiają problemów z obieraniem i są niezwykle uniwersalne. Tym razem zobaczycie je w wyjątkowo szykownej wersji w postaci szybkiego placka z kruszonką.

Na jaką okazję?

Każdy element kruchego ciasta z jabłkami wymaga pewnego przygotowania, więc możecie zarezerwować ten przysmak na specjalne okazje, gdy chcecie zaimponować wszystkim zebranym przy stole. Wysiłek opłaci się!

Czy wiesz, że?

Mimo że jabłonie kojarzone są jako ozdoba lokalnych sadów, pochodzą z Azji Środkowej.

Dla urozmaicenia:

Dla uzyskania jeszcze bardziej intensywnego aromatu placka z pianką i kruszonką, do jabłek można dodać niewielką ilość goździków albo imbiru.