Placek z jabłkami, pianką i kruszonką

- Krok 1Na stolnicy przesiewamy mąkę, następnie siekamy Kasię i łączymy ją z cukrem pudrem i z proszkiem do pieczenia.
- Krok 2Dodajemy jajka i zagniatamy półkruche ciasto.
- Krok 3Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę i zostawiamy na koniec.
- Krok 4Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę.
- Krok 5Następnie obieramy ze skórki jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na ciasto.
- Krok 6Następnie robimy pianę białkową: ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy cukier puder.
- Krok 7Miksujemy, aż zrobi się sztywna piana.
- Krok 8Na koniec pozostałą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto.
- Krok 9Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min.
Placek z jabłkami, pianką i kruszonką to wyśmienity poczęstunek dla gości oraz domowników. Jest bardzo podobny do klasycznego jabłecznika, wyróżnia go jednak warstwa delikatnej, słodkiej pianki zrobionej z białek ubitych z cukrem. Na półkruchym spodzie układa się starte jabłka z dodatkiem cynamonu oraz cukru. Na nie wylewa się pianę, którą przykrywa warstwa startego ciasta tworząca chrupiącą kruszonkę. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, zarumieniony placek posyp cukrem pudrem lub polej białym lukrem. Ten wypiek będzie się też dobrze komponował z gęstą polewą z gorzkiej czekolady. Jako deser po obiedzie zastąpi szarlotkę. Podaj placek z ciepłym waniliowym sosem, plasterkami świeżego jabłka i posyp całość cynamonem lub kakao. W takiej formie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i podczas świąt. Delikatny, puszysty, łączący różne konsystencje przypadnie do gustu wszystkim osobom lubiącym domowe wypieki. Przygotuj go na najbliższą okazję. Z przepisu dowiesz się, krok po kroku, jak to zrobić.