Placek z jabłkami, pianką i kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

454 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

40 dekagramów

4 sztuki

2 łyżeczki

1 opakowanie

8 dekagramów

masa jabłkowa:

1.5 kilograma

0.5 łyżeczki

5 dekagramów

piana:

4 sztuki

20 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy przesiewamy mąkę, następnie siekamy Kasię i łączymy ją z cukrem pudrem i z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Dodajemy jajka i zagniatamy półkruche ciasto.

Krok 3

Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę i zostawiamy na koniec.

Krok 4

Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę.

Krok 5

Następnie obieramy ze skórki jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na ciasto.

Krok 6

Następnie robimy pianę białkową: ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy cukier puder.

Krok 7

Miksujemy, aż zrobi się sztywna piana.

Krok 8

Na koniec pozostałą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto. 

Krok 9

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szarlotka z lodami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z jabłkami, pianką i kruszonkąPlacek z jabłkami, pianką i kruszonką

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką to wyśmienity poczęstunek dla gości oraz domowników. Jest bardzo podobny do klasycznego jabłecznika, wyróżnia go jednak warstwa delikatnej, słodkiej pianki zrobionej z białek ubitych z cukrem. Na półkruchym spodzie układa się starte jabłka z dodatkiem cynamonu oraz cukru. Na nie wylewa się pianę, którą przykrywa warstwa startego ciasta tworząca chrupiącą kruszonkę. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, zarumieniony placek posyp cukrem pudrem lub polej białym lukrem. Ten wypiek będzie się też dobrze komponował z gęstą polewą z gorzkiej czekolady. Jako deser po obiedzie zastąpi szarlotkę. Podaj placek z ciepłym waniliowym sosem, plasterkami świeżego jabłka i posyp całość cynamonem lub kakao. W takiej formie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i podczas świąt. Delikatny, puszysty, łączący różne konsystencje przypadnie do gustu wszystkim osobom lubiącym domowe wypieki. Przygotuj go na najbliższą okazję. Z przepisu dowiesz się, krok po kroku, jak to zrobić.