
Składniki
5 sztuk
300 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 sztuk
150 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
250 gramów
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy drobno siekamy.

Krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie sztywna i lśniaca. Następnie dodajemy żółtka, a po chwili wlewamy olej.

Krok 3
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą do miski. Dodajemy kakao oraz cynamon. Całość mieszamy.

Krok 4
Suche składniki przesypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy.

Krok 5
Orzechy oraz jabłka przekładamy do miski i mieszamy z ciastem za pomocą łopatki.

Krok 6
Piekarnik nagrzewamy do 165 °C. Formę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 min. do suchego patyczka.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek amerykański
Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzysz przede wszystkim z brownie, spróbuj naszej propozycji na deser rodem zza oceanu. W tym przepisie na placek amerykański liczy się przede wszystkim głęboki smak, który charakteryzuje amerykańskie słodkości. Ciasto przypadnie więc do gustu zwolennikom wyrazistych i aromatycznych deserów. Placek amerykański ma uniwersalne zastosowanie – wykorzystasz go więc jako oryginalny pomysł na urozmaicenie imprezowego menu. Co ciekawe, wypiek znany jest także jako placek salceson. Brzmi dużo bardziej swojsko, czyż nie? Niezależnie od nazwy, możesz mieć pewność, że będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Dla miłośników amerykańskich słodkości, o głębokim i wyrazistym smaku. Z przepisem na ciasto salceson poradzą sobie nawet początkujący.
Na jaką okazję?
Przepis na ciasto salceson doskonale sprawdza się podczas domowych imprez oraz świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Placek amerykański ma jeszcze jedną ważną zaletę. Nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Szybkie ciasto salceson przygotuj więc, kiedy czas cię goni, a goście już niebawem mają zapukać do drzwi.
Czy wiesz, że?
Jednym z najpopularniejszych amerykańskich deserów jest apple pie, czyli ciasto na kształt polskiej szarlotki. Częstym dodatkiem do tego placka jest bita śmietana, gałka lodów waniliowych lub ser cheddar, nadający deserowi oryginalnego smaku. W przepisie na ciasto salceson znajdziesz jednak przede wszystkim owoce, kakao oraz orzechy włoskie.
Dla urozmaicenia:
Amerykański placek z jabłkami i orzechami doskonale smakuje ze wspomnianą wcześniej bitą śmietaną, którą umieścisz obok ciasta, dodając liść świeżej mięty. Jak jeszcze wzbogacić smak ciasta salceson? Przepis może uwzględniać hojną porcję cynamonu.