Placek amerykański

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

53

244 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

684 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1842 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżka

250 gramów

250 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj.

Placek amerykański - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.

Placek amerykański - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj przestudzoną Kasię i lekko posiekane orzechy, całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Placek amerykański - Krok 3

Krok 4

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Wymieszaj z przygotowanym ciastem.

Placek amerykański - Krok 4

Krok 5

Formę keksową o długości 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut w 180 st.C. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku, jeśli nie, przedłuż czas pieczenia.

Placek amerykański - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Żaneta  Iwko

    Żaneta Iwko

    pyszne i szybkie ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Lipp

    Irena Lipp

    bardzo pyszne ciasto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Lipp

    Irena Lipp

    bardzo pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  szczurek

    Joanna szczurek

    Fajne, szybkie ciacho. Zamiast orzechów dodaję żurawinę i też jest ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Głownia

    Agnieszka Głownia

    Bardzo fajny placek

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek amerykańskiPlacek amerykański

Poszukujesz idealnego jesiennego ciasta – puszystego i o wyrazistej cynamonowej nucie? W takim razie koniecznie zapisz poniższy przepis na placek amerykański, czyli wyjątkowo łatwy do przygotowania jabłkowo-orzechowy wypiek. Aby go upiec, będziesz potrzebować kilku prostych składników: mąki, jajek, kostki do pieczenia, cukru oraz sody oczyszczonej. Pierwszym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek i ubicie ich na sztywną pianę, dzięki której ciasto będzie bardziej puszyste po upieczeniu. Do piany stopniowo dodawaj żółtka, a następnie mąkę z sodą i cynamonem oraz rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia. Mikserem na niskich obrotach wymieszaj całość na gładką i jednolitą masę. Obrane ze skórki jabłka pokrój na niezbyt duże kawałki i dodaj je do ciasta razem z orzechami włoskimi. Smacznym dodatkiem do placka będzie także suszona żurawina. Przełóż ciasto do formy, a potem wstaw je do piekarnika. Za pomocą wykałaczki sprawdź, czy jest już upieczone. Gotowy placek oprósz dla dekoracji cukrem pudrem. Sprawdź nasz przepis i przetestuj go przy najbliższej okazji.