Składniki
5 sztuk
300 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 sztuk
150 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
250 gramów
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy drobno siekamy.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie sztywna i lśniaca. Następnie dodajemy żółtka, a po chwili wlewamy olej.
Krok 3
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą do miski. Dodajemy kakao oraz cynamon. Całość mieszamy.
Krok 4
Suche składniki przesypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy.
Krok 5
Orzechy oraz jabłka przekładamy do miski i mieszamy z ciastem za pomocą łopatki.
Krok 6
Piekarnik nagrzewamy do 165 °C. Formę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 min. do suchego patyczka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek amerykański
Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzysz przede wszystkim z brownie, spróbuj naszej propozycji na deser rodem zza oceanu. W tym przepisie na placek amerykański liczy się przede wszystkim głęboki smak, który charakteryzuje amerykańskie słodkości. Ciasto przypadnie więc do gustu zwolennikom wyrazistych i aromatycznych deserów. Placek amerykański ma uniwersalne zastosowanie – wykorzystasz go więc jako oryginalny pomysł na urozmaicenie imprezowego menu. Co ciekawe, wypiek znany jest także jako placek salceson. Brzmi dużo bardziej swojsko, czyż nie? Niezależnie od nazwy, możesz mieć pewność, że będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Dla miłośników amerykańskich słodkości, o głębokim i wyrazistym smaku. Z przepisem na ciasto salceson poradzą sobie nawet początkujący.
Na jaką okazję?
Przepis na ciasto salceson doskonale sprawdza się podczas domowych imprez oraz świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Placek amerykański ma jeszcze jedną ważną zaletę. Nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Szybkie ciasto salceson przygotuj więc, kiedy czas cię goni, a goście już niebawem mają zapukać do drzwi.
Czy wiesz, że?
Jednym z najpopularniejszych amerykańskich deserów jest apple pie, czyli ciasto na kształt polskiej szarlotki. Częstym dodatkiem do tego placka jest bita śmietana, gałka lodów waniliowych lub ser cheddar, nadający deserowi oryginalnego smaku. W przepisie na ciasto salceson znajdziesz jednak przede wszystkim owoce, kakao oraz orzechy włoskie.
Dla urozmaicenia:
Amerykański placek z jabłkami i orzechami doskonale smakuje ze wspomnianą wcześniej bitą śmietaną, którą umieścisz obok ciasta, dodając liść świeżej mięty. Jak jeszcze wzbogacić smak ciasta salceson? Przepis może uwzględniać hojną porcję cynamonu.