Ciasto salceson - przepis na placek amerykański | Przepisy.pl pixel

Placek amerykański

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

heart
517 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

909 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

300 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 sztuk

150 gramów

2 łyżeczki

2 łyżki

250 gramów

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy drobno siekamy.

Placek amerykański - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie sztywna i lśniaca. Następnie dodajemy żółtka, a po chwili wlewamy olej.

Placek amerykański - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą do miski. Dodajemy kakao oraz cynamon. Całość mieszamy.

Placek amerykański - Krok 3

Krok 4

Suche składniki przesypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy.

Placek amerykański - Krok 4

Krok 5

Orzechy oraz jabłka przekładamy do miski i mieszamy z ciastem za pomocą łopatki.

Placek amerykański - Krok 5

Krok 6

Piekarnik nagrzewamy do 165 °C. Formę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 min. do suchego patyczka.

Placek amerykański - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Lop

    Lop , 03.04.2025

    Ja dodaje orzechy brazylijskie i łyżkę powidła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wera

    Wera , 05.11.2022

    Masłem blachę smarujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria

    Maria , 04.11.2022

    Masłem smarujemy formę. Patrz - krok 6

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada

    Ada , 16.10.2022

    A ja dodaję jeszcze przyprawę do piernika 2 łyżeczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basi

    Basi , 30.08.2022

    Ja jeszcze dodaje pół słoiczka powideł śliwkowych.Ciasto pycha‼️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota

    Dorota , 16.10.2021

    A co z masłem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna  Kałaska

    Anna Kałaska , 15.11.2020

    Pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek amerykańskiPlacek amerykański

Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzysz przede wszystkim z brownie, spróbuj naszej propozycji na deser rodem zza oceanu. W tym przepisie na placek amerykański liczy się przede wszystkim głęboki smak, który charakteryzuje amerykańskie słodkości. Ciasto przypadnie więc do gustu zwolennikom wyrazistych i aromatycznych deserów. Placek amerykański ma uniwersalne zastosowanie – wykorzystasz go więc jako oryginalny pomysł na urozmaicenie imprezowego menu. Co ciekawe, wypiek znany jest także jako placek salceson. Brzmi dużo bardziej swojsko, czyż nie? Niezależnie od nazwy, możesz mieć pewność, że będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Dla miłośników amerykańskich słodkości, o głębokim i wyrazistym smaku. Z przepisem na ciasto salceson poradzą sobie nawet początkujący.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto salceson doskonale sprawdza się podczas domowych imprez oraz świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Placek amerykański ma jeszcze jedną ważną zaletę. Nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Szybkie ciasto salceson przygotuj więc, kiedy czas cię goni, a goście już niebawem mają zapukać do drzwi.

Czy wiesz, że?

Jednym z najpopularniejszych amerykańskich deserów jest apple pie, czyli ciasto na kształt polskiej szarlotki. Częstym dodatkiem do tego placka jest bita śmietana, gałka lodów waniliowych lub ser cheddar, nadający deserowi oryginalnego smaku. W przepisie na ciasto salceson znajdziesz jednak przede wszystkim owoce, kakao oraz orzechy włoskie.

Dla urozmaicenia:

Amerykański placek z jabłkami i orzechami doskonale smakuje ze wspomnianą wcześniej bitą śmietaną, którą umieścisz obok ciasta, dodając liść świeżej mięty. Jak jeszcze wzbogacić smak ciasta salceson? Przepis może uwzględniać hojną porcję cynamonu.