Ciasto salceson - przepis na placek amerykański | Przepisy.pl pixel

Placek amerykański

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

heart
516 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

898 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2637 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

300 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 sztuk

150 gramów

2 łyżeczki

2 łyżki

250 gramów

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy drobno siekamy.

Placek amerykański - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie sztywna i lśniaca. Następnie dodajemy żółtka, a po chwili wlewamy olej.

Placek amerykański - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą do miski. Dodajemy kakao oraz cynamon. Całość mieszamy.

Placek amerykański - Krok 3

Krok 4

Suche składniki przesypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy.

Placek amerykański - Krok 4

Krok 5

Orzechy oraz jabłka przekładamy do miski i mieszamy z ciastem za pomocą łopatki.

Placek amerykański - Krok 5

Krok 6

Piekarnik nagrzewamy do 165 °C. Formę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 min. do suchego patyczka.

Placek amerykański - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Lop

    Lop , 03.04.2025

    Ja dodaje orzechy brazylijskie i łyżkę powidła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wera

    Wera , 05.11.2022

    Masłem blachę smarujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria

    Maria , 04.11.2022

    Masłem smarujemy formę. Patrz - krok 6

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada

    Ada , 16.10.2022

    A ja dodaję jeszcze przyprawę do piernika 2 łyżeczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basi

    Basi , 30.08.2022

    Ja jeszcze dodaje pół słoiczka powideł śliwkowych.Ciasto pycha‼️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota

    Dorota , 16.10.2021

    A co z masłem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna  Kałaska

    Anna Kałaska , 15.11.2020

    Pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek amerykański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek amerykańskiPlacek amerykański

Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzysz przede wszystkim z brownie, spróbuj naszej propozycji na deser rodem zza oceanu. W tym przepisie na placek amerykański liczy się przede wszystkim głęboki smak, który charakteryzuje amerykańskie słodkości. Ciasto przypadnie więc do gustu zwolennikom wyrazistych i aromatycznych deserów. Placek amerykański ma uniwersalne zastosowanie – wykorzystasz go więc jako oryginalny pomysł na urozmaicenie imprezowego menu. Co ciekawe, wypiek znany jest także jako placek salceson. Brzmi dużo bardziej swojsko, czyż nie? Niezależnie od nazwy, możesz mieć pewność, że będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Dla miłośników amerykańskich słodkości, o głębokim i wyrazistym smaku. Z przepisem na ciasto salceson poradzą sobie nawet początkujący.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto salceson doskonale sprawdza się podczas domowych imprez oraz świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Placek amerykański ma jeszcze jedną ważną zaletę. Nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Szybkie ciasto salceson przygotuj więc, kiedy czas cię goni, a goście już niebawem mają zapukać do drzwi.

Czy wiesz, że?

Jednym z najpopularniejszych amerykańskich deserów jest apple pie, czyli ciasto na kształt polskiej szarlotki. Częstym dodatkiem do tego placka jest bita śmietana, gałka lodów waniliowych lub ser cheddar, nadający deserowi oryginalnego smaku. W przepisie na ciasto salceson znajdziesz jednak przede wszystkim owoce, kakao oraz orzechy włoskie.

Dla urozmaicenia:

Amerykański placek z jabłkami i orzechami doskonale smakuje ze wspomnianą wcześniej bitą śmietaną, którą umieścisz obok ciasta, dodając liść świeżej mięty. Jak jeszcze wzbogacić smak ciasta salceson? Przepis może uwzględniać hojną porcję cynamonu.