Szarlotka z kruszonką

- Krok 1Nadzienie: Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na kawałki. Do małego garnka wlać pół szklanki wody i wsypać jabłka.
- Krok 2Dusić całość mieszając do momentu, gdy jabłka będą miękkie. Na koniec dodać 10 dag cukru i trochę cynamonu. Całość poddusić jeszcze około 5 minut uważając, żeby jabłka nie przywarły do dna garnka.
- Krok 3Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią. Następnie dodać resztę cukru, żółtka i śmietanę.
- Krok 4Uwaga! Długi proces wyrabiania sprawia, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej. Jedną trzecią ciasta odłożyć na kruszonkę, a resztą odstawić na pół godziny do lodówki.
- Krok 5Po pół godzinie wylepić schłodzonym ciastem spód i boki tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasią. Na koniec ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C.
- Krok 6Na tak przygotowanym spodzie ułożyć uprażone jabłka, a na całości powierzchni wyłożyć ciasto przeznaczone na kruszonkę.
- Krok 7Szarlotkę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zależności od indywidualnych upodobań gotową Szarlotkę można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi.

Jeśli lubisz zapach i smak świeżo upieczonej szarlotki, nie czekaj na specjalną okazję. To pyszne ciasto szybko i sprawnie przygotujesz, kiedy tylko zechcesz. Chociaż możesz upiec ją z różnymi owocami, szarlotka najbardziej kojarzona jest z jabłkami. Robi się ją z owoców świeżych albo prażonych – jak w naszym przepisie. W zależności od preferencji, wybierz odpowiedni rodzaj jabłek. Najlepiej sprawdzą się gatunki kwaśne, takie jak szara reneta czy gloster, ale jeśli wolisz wyrazistą słodycz, sięgnij po odmiany słodkie, np. championy albo ligole. Korzenny zapach i smak jabłek uzyskasz, dodając do nich szczyptę cynamonu albo przyprawy piernikowej. Dodaj też garść rodzynków. Kruche ciasto na szarlotkę zagnieć jak najszybciej, by było idealnie kruche. Wypiek podawaj na zimno albo ciepło, z gałką lodów waniliowych lub domową konfiturą. Po przestudzeniu, ciasto warto posypać cukrem pudrem. Dokładną instrukcję wykonania szarlotki znajdziesz też w video – aby je zobaczyć wystarczy, że klikniesz w zdjęcie. Smacznego!