Szarlotka z kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

75

382 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1003 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

500 gramów

350 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

150 mililitrów

1 kilogram

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nadzienie: Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na kawałki. Do małego garnka wlać pół szklanki wody i wsypać jabłka.

Krok 2

Dusić całość mieszając do momentu, gdy jabłka będą miękkie. Na koniec dodać 10 dag cukru i trochę cynamonu. Całość poddusić jeszcze około 5 minut uważając, żeby jabłka nie przywarły do dna garnka.

Krok 3

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią. Następnie dodać resztę cukru, żółtka i śmietanę.

Krok 4

Uwaga! Długi proces wyrabiania sprawia, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej. Jedną trzecią ciasta odłożyć na kruszonkę, a resztą odstawić na pół godziny do lodówki.

Krok 5

Po pół godzinie wylepić schłodzonym ciastem spód i boki tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasią. Na koniec ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C.

Krok 6

Na tak przygotowanym spodzie ułożyć uprażone jabłka, a na całości powierzchni wyłożyć ciasto przeznaczone na kruszonkę.

Krok 7

Szarlotkę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zależności od indywidualnych upodobań gotową Szarlotkę można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi.

2

Opinie o przepisie

  • piosenki KORY

    piosenki KORY, 22.10.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Michnik-Żerdka

    Magdalena Michnik-Żerdka, 08.07.2018

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z kruszonkąSzarlotka z kruszonką

Jeśli lubisz zapach i smak świeżo upieczonej szarlotki, nie czekaj na specjalną okazję. To pyszne ciasto szybko i sprawnie przygotujesz, kiedy tylko zechcesz. Chociaż możesz upiec ją z różnymi owocami, szarlotka najbardziej kojarzona jest z jabłkami. Robi się ją z owoców świeżych albo prażonych – jak w naszym przepisie. W zależności od preferencji, wybierz odpowiedni rodzaj jabłek. Najlepiej sprawdzą się gatunki kwaśne, takie jak szara reneta czy gloster, ale jeśli wolisz wyrazistą słodycz, sięgnij po odmiany słodkie, np. championy albo ligole. Korzenny zapach i smak jabłek uzyskasz, dodając do nich szczyptę cynamonu albo przyprawy piernikowej. Dodaj też garść rodzynków. Kruche ciasto na szarlotkę zagnieć jak najszybciej, by było idealnie kruche. Wypiek podawaj na zimno albo ciepło, z gałką lodów waniliowych lub domową konfiturą. Po przestudzeniu, ciasto warto posypać cukrem pudrem. Dokładną instrukcję wykonania szarlotki znajdziesz też w video – aby je zobaczyć wystarczy, że klikniesz w zdjęcie. Smacznego!