Przepisy na Jabłka
265 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Jabłka
Można zaryzykować stwierdzenie, że jabłko to najpopularniejszy element większości pudełek śniadaniowych. Łatwo je przetransportować i zjeść ze smakiem w szkole, w pracy, na pikniku, wycieczce. Każda pora na jabłko jest dobra! Podczas rozwijania swoich kulinarnych umiejętności warto poddawać jabłka nieco bardziej skomplikowanym manewrom. Ich słodki smak pasuje do wytrawnych składników. Owoce można ucierać, smażyć i piec, zamieniając je w fenomenalne potrawy.
Dla kogo?
Dopiero zaczynacie naukę gotowania? Proste przepisy na racuchy, ryż zapiekany z jabłkami albo sałatki jarzynowe pozwolą rozwinąć skrzydła i zachęcić do dalszych prób. Dużo śmielej zaczniecie patrzeć na przepisy łączące jabłka z wątróbką, polędwiczkami wieprzowymi i pieczonym schabem. Tarta z kaszanką i jabłkami szybko stanie się daniem popisowym, którego domownicy będą wypatrywać z niecierpliwością. Myślicie, że słynna szarlotka to zadanie dla zawodowych cukierników? Nic bardziej mylnego!
Na jaką okazję?
Pieczone jabłka z łatwością przygotujecie nad ogniskiem w letnie wieczory. Bardziej elegancką wersję tego dania przyrządzicie w piekarniku – w takich warunkach można zaszaleć z dodatkami pokroju cynamonu, goździków, rodzynek, miodu, dżemu, a nawet sosu waniliowego. Przepisy na jabłka bez problemu dopasujecie do swoich umiejętności, kuchennych zapasów i okoliczności. Surówki i sałatki z jabłkiem staną się ulubionym dodatkiem do obiadu. Możecie włączyć je do przepisów na burgery albo pieczoną kaczkę – jabłka zawsze są w modzie.
Czy wiesz, że?
Jabłka mają jedną, drobną wadę. Po pokrojeniu dość szybko ciemnieją, ale i z tym można sobie błyskawicznie poradzić. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Dla urozmaicenia:
Jabłka nadają się do nadziewania. W tego typu frykasach można ukryć najróżniejsze składniki, które stworzą spójną kompozycję. Spróbujcie wariantu z mielonym mięsem, drobiowym, żółtym serem, cebulą i śmietaną kremówką.