Przepisy na Jabłka
265 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (265) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Jabłka
Można zaryzykować stwierdzenie, że jabłko to najpopularniejszy element większości pudełek śniadaniowych. Łatwo je przetransportować i zjeść ze smakiem w szkole, w pracy, na pikniku, wycieczce. Każda pora na jabłko jest dobra! Podczas rozwijania swoich kulinarnych umiejętności warto poddawać jabłka nieco bardziej skomplikowanym manewrom. Ich słodki smak pasuje do wytrawnych składników. Owoce można ucierać, smażyć i piec, zamieniając je w fenomenalne potrawy.
Dla kogo?
Dopiero zaczynacie naukę gotowania? Proste przepisy na racuchy, ryż zapiekany z jabłkami albo sałatki jarzynowe pozwolą rozwinąć skrzydła i zachęcić do dalszych prób. Dużo śmielej zaczniecie patrzeć na przepisy łączące jabłka z wątróbką, polędwiczkami wieprzowymi i pieczonym schabem. Tarta z kaszanką i jabłkami szybko stanie się daniem popisowym, którego domownicy będą wypatrywać z niecierpliwością. Myślicie, że słynna szarlotka to zadanie dla zawodowych cukierników? Nic bardziej mylnego!
Na jaką okazję?
Pieczone jabłka z łatwością przygotujecie nad ogniskiem w letnie wieczory. Bardziej elegancką wersję tego dania przyrządzicie w piekarniku – w takich warunkach można zaszaleć z dodatkami pokroju cynamonu, goździków, rodzynek, miodu, dżemu, a nawet sosu waniliowego. Przepisy na jabłka bez problemu dopasujecie do swoich umiejętności, kuchennych zapasów i okoliczności. Surówki i sałatki z jabłkiem staną się ulubionym dodatkiem do obiadu. Możecie włączyć je do przepisów na burgery albo pieczoną kaczkę – jabłka zawsze są w modzie.
Czy wiesz, że?
Jabłka mają jedną, drobną wadę. Po pokrojeniu dość szybko ciemnieją, ale i z tym można sobie błyskawicznie poradzić. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Dla urozmaicenia:
Jabłka nadają się do nadziewania. W tego typu frykasach można ukryć najróżniejsze składniki, które stworzą spójną kompozycję. Spróbujcie wariantu z mielonym mięsem, drobiowym, żółtym serem, cebulą i śmietaną kremówką.