Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
313 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

383 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon i przerostów tłuszczu i pokrój w 1 cm plastry. Wymieszaj je z oliwą oraz Przyprawą do mięsa wieprzowego Knorr, która nada kotlecikom delikatnego ziołowo-korzennego smaku i sprawi, że będą soczyste. Każdy kotlecik obsmaż z obu stron na patelni.

Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - Krok 1

Krok 2

W plaster jabłka ułożonego na płasko na desce wbij na sztorc trzy patyki do szaszłyków. Na plaster jabłka, nabij następnie plaster polędwiczki, liść szałwii i plaster sera. Czynność powtarzaj do wyczerpania produktów.

Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - Krok 2

Krok 3

Gotową „roladę” ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 10-15 minut. Upieczone go mięso ułóż na półmisku na ryżu wyciągając patyki przed podaniem.

Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

By uzyskać lepszy efekt możesz dodać kawałek papryki.

1

Opinie o przepisie

  • Albert Mazurkiewicz

    Albert Mazurkiewicz , 26.11.2016

    Rewelacyjne, zajadali się wszyscy polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselbackPolędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback

Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback to niecodzienny sposób na przygotowanie pieczeni. Styl hasselback to sposób przyrządzenia pieczonych ziemniaków poprzez wycięcie z nich plasterków. Podobnie wygląda zrobiona w ten sposób polędwica. Pokrój ją na cienkie kawałki, delikatnie rozbij je dłonią i podsmaż, a następnie nadziewaj ją na długie wykałaczki, na przemian z oscypkami oraz plastrami jabłek. Te owoce szczególnie dobrze sprawdzają się do wszelkich pieczonych mięs, dodając im jednocześnie słodyczy i kwaskowatości. Wybierz więc gatunki twarde i kwaśne, dobrze sprawdzą się również gruszki. Całość zrównoważy dodatek słonego sera, który będzie ciągnąć się po upieczeniu. Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback to dobry sposób na świąteczny obiad. Przed podaniem wyjmij z niej wykałaczki, a mięso i owoce ułóż naprzemiennie na półmisku. Podaj z dodatkiem żurawinowej konfitury oraz z pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w łódeczki. Nadawać się będzie także biały ryż. Upiecz i spróbuj, jak wspaniale smakuje.