Składniki
4 łyżki
400 gramów
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
1 łyżeczka
null
2 łyżeczki
null
null
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój kurczaka w paski.
Krok 2
Zmieszaj składniki na marynatę. Połącz z kurczakiem i odstaw na 30 minut.
Krok 3
Orzechy włoskie zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca. Obierz ze skórki orzechy włoskie i na oleju podpraż.
Krok 4
Czosnek posiekaj i smaż.
Krok 5
Po zdjęciu z patelni wrzuć na nią kurczaka, smaż aż zmieni kolor około 3 minuty. Ponownie zdejmij wszystko z patelni.
Krok 6
Wszystkie składniki na sos pomieszaj razem i wlej na patelnie. Gdy zacznie się gotować, mieszaj, zmniejsz ogień i dodaj: usmażonego kurczaka, orzechy włoskie i nerkowca.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej