Kurczak z orzechami i sosem sezamowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z orzechami i sosem sezamowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

400 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

null

2 łyżeczki

null

null

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka w paski.

Krok 2

Zmieszaj składniki na marynatę. Połącz z kurczakiem i odstaw na 30 minut.

Krok 3

Orzechy włoskie zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca. Obierz ze skórki orzechy włoskie i na oleju podpraż.

Krok 4

Czosnek posiekaj i smaż.

Krok 5

Po zdjęciu z patelni wrzuć na nią kurczaka, smaż aż zmieni kolor około 3 minuty. Ponownie zdejmij wszystko z patelni. 

Krok 6

Wszystkie składniki na sos pomieszaj razem i wlej na patelnie. Gdy zacznie się gotować, mieszaj, zmniejsz ogień i dodaj: usmażonego kurczaka, orzechy włoskie i nerkowca.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej