Kurczak z orzechami i sosem sezamowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z orzechami i sosem sezamowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

400 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

null

2 łyżeczki

null

null

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka w paski.

Krok 2

Zmieszaj składniki na marynatę. Połącz z kurczakiem i odstaw na 30 minut.

Krok 3

Orzechy włoskie zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca. Obierz ze skórki orzechy włoskie i na oleju podpraż.

Krok 4

Czosnek posiekaj i smaż.

Krok 5

Po zdjęciu z patelni wrzuć na nią kurczaka, smaż aż zmieni kolor około 3 minuty. Ponownie zdejmij wszystko z patelni. 

Krok 6

Wszystkie składniki na sos pomieszaj razem i wlej na patelnie. Gdy zacznie się gotować, mieszaj, zmniejsz ogień i dodaj: usmażonego kurczaka, orzechy włoskie i nerkowca.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej