Kurczak z orzechami i sosem sezamowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z orzechami i sosem sezamowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

400 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

null

2 łyżeczki

null

null

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka w paski.

Krok 2

Zmieszaj składniki na marynatę. Połącz z kurczakiem i odstaw na 30 minut.

Krok 3

Orzechy włoskie zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca. Obierz ze skórki orzechy włoskie i na oleju podpraż.

Krok 4

Czosnek posiekaj i smaż.

Krok 5

Po zdjęciu z patelni wrzuć na nią kurczaka, smaż aż zmieni kolor około 3 minuty. Ponownie zdejmij wszystko z patelni. 

Krok 6

Wszystkie składniki na sos pomieszaj razem i wlej na patelnie. Gdy zacznie się gotować, mieszaj, zmniejsz ogień i dodaj: usmażonego kurczaka, orzechy włoskie i nerkowca.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z orzechami i sosem sezamowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej