Kawałki kurczaka z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

429 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka opłucz i osusz, a następnie włóż do rękawa do pieczenia.

Krok 2

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i również włóż do rękawa.

Krok 3

Przyprawą Fix Gulasz z kurczakiem Knorr posyp kurczaki i warzywa, wlej oliwę i zamknij rękaw szczelnie.

Krok 4

Potrząśnij delikatnie woreczkiem, aby wszystkie składniki się wymieszały. Torebkę nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Gotowe udka podawaj z pieczonymi razem warzywami oraz ziemniaczanym purée lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pstrąg z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kawałki kurczaka z warzywamiKawałki kurczaka z warzywami

Pieczony kurczak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jeśli przygotujesz go z dużą ilością warzyw, odpowiednio przyprawisz i przyrządzisz w specjalnym woreczku do pieczenia, będzie smaczny i wyrazisty. Mięso drobiowe zachowa soczystość i zyska nieco pikantny smak dzięki przyprawom. Pokrój marchewkę, paprykę żółtą i zieloną, cebulę oraz czosnek i dorzuć do oczyszczonego udka umieszczonego już w woreczku do pieczenia. Całość polej jeszcze oliwą i dołącz wspomniane już przyprawy. Wrzuć też zioła, np. świeży rozmaryn lub bazylię. Równie dobrze sprawdzi się suszony majeranek. Do tak przygotowanych kawałków kurczaka z warzywami pasuje ryż, ziemniaczane purée lub kasza kuskus. Świetnie komponuje się z nimi również pszenna tortilla. Dodatkowo posyp potrawę startym żółtym serem lub ziołami. Możesz też wykorzystać ją jako ciepłą przekąskę podczas przyjęcia. Podawaj wówczas kurczaka np. z grillowaną bagietką i sałatką ze świeżych warzyw. Masz ochotę na wyraziste danie? Przygotuj je według podanego tu przepisu!