Kawałki kurczaka z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawałki kurczaka z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka opłucz i osusz, a następnie włóż do rękawa do pieczenia.

Krok 2

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i również włóż do rękawa.

Krok 3

Przyprawą Fix Gulasz z kurczakiem Knorr posyp kurczaki i warzywa, wlej oliwę i zamknij rękaw szczelnie.

Krok 4

Potrząśnij delikatnie woreczkiem, aby wszystkie składniki się wymieszały. Torebkę nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Gotowe udka podawaj z pieczonymi razem warzywami oraz ziemniaczanym purée lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kawałki kurczaka z warzywamiKawałki kurczaka z warzywami

Pieczony kurczak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jeśli przygotujesz go z dużą ilością warzyw, odpowiednio przyprawisz i przyrządzisz w specjalnym woreczku do pieczenia, będzie smaczny i wyrazisty. Mięso drobiowe zachowa soczystość i zyska nieco pikantny smak dzięki przyprawom. Pokrój marchewkę, paprykę żółtą i zieloną, cebulę oraz czosnek i dorzuć do oczyszczonego udka umieszczonego już w woreczku do pieczenia. Całość polej jeszcze oliwą i dołącz wspomniane już przyprawy. Wrzuć też zioła, np. świeży rozmaryn lub bazylię. Równie dobrze sprawdzi się suszony majeranek. Do tak przygotowanych kawałków kurczaka z warzywami pasuje ryż, ziemniaczane purée lub kasza kuskus. Świetnie komponuje się z nimi również pszenna tortilla. Dodatkowo posyp potrawę startym żółtym serem lub ziołami. Możesz też wykorzystać ją jako ciepłą przekąskę podczas przyjęcia. Podawaj wówczas kurczaka np. z grillowaną bagietką i sałatką ze świeżych warzyw. Masz ochotę na wyraziste danie? Przygotuj je według podanego tu przepisu!