Pieczony kurczak z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą z opakowania Knorr.

Krok 2

Bakłażana pokrój w grube plastry. Brokuł podziel na różyczki, szalotki obierz i pozostaw w całości.

Krok 3

Kurczaka oraz warzywa włóż do rękawa do pieczenia.

Krok 4

Woreczek zepnij spinką i potrząśnij nim delikatnie, aby dokładnie wymieszać jego zawartość.

Krok 5

Nakłuj woreczek w kilku miejscach, a następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z piekarnika i ostrożnie rozetnij woreczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z warzywamiPieczony kurczak z warzywami

Masz ochotę na pyszne, soczyste i delikatne mięso? Ten przepis może przypaść Ci do gustu i poszerzyć listę Twoich popisowych dań. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników: mięsa, warzyw i oliwy z oliwek. Czas na przygotowanie potrawy. Na początek oczyść i osusz mięso, a następnie skrop je oliwą i obsyp przyprawami – odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Pokrój warzywa: bakłażana w plastry (obsyp je solą i odstaw na kilka minut, a dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego smaku), brokuły podziel na różyczki, natomiast szalotkę obierz i pozostaw w całości. Do woreczka wrzuć mięso i warzywa – potrząśnij nim, tak aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Danie jest już prawie gotowe, teraz wystarczy włożyć je do piekarnika i piec przez kilkadziesiąt minut. Po tym czasie wyjmij woreczek i ostrożnie przełóż na talerz mięso z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną potrawę podawaj solo lub z dodatkiem ryżu czy kaszy. Zainspiruj się naszym przepisem.