Pieczony kurczak z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą z opakowania Knorr.

Krok 2

Bakłażana pokrój w grube plastry. Brokuł podziel na różyczki, szalotki obierz i pozostaw w całości.

Krok 3

Kurczaka oraz warzywa włóż do rękawa do pieczenia.

Krok 4

Woreczek zepnij spinką i potrząśnij nim delikatnie, aby dokładnie wymieszać jego zawartość.

Krok 5

Nakłuj woreczek w kilku miejscach, a następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z piekarnika i ostrożnie rozetnij woreczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z warzywamiPieczony kurczak z warzywami

Masz ochotę na pyszne, soczyste i delikatne mięso? Ten przepis może przypaść Ci do gustu i poszerzyć listę Twoich popisowych dań. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników: mięsa, warzyw i oliwy z oliwek. Czas na przygotowanie potrawy. Na początek oczyść i osusz mięso, a następnie skrop je oliwą i obsyp przyprawami – odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Pokrój warzywa: bakłażana w plastry (obsyp je solą i odstaw na kilka minut, a dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego smaku), brokuły podziel na różyczki, natomiast szalotkę obierz i pozostaw w całości. Do woreczka wrzuć mięso i warzywa – potrząśnij nim, tak aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Danie jest już prawie gotowe, teraz wystarczy włożyć je do piekarnika i piec przez kilkadziesiąt minut. Po tym czasie wyjmij woreczek i ostrożnie przełóż na talerz mięso z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną potrawę podawaj solo lub z dodatkiem ryżu czy kaszy. Zainspiruj się naszym przepisem.