Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey
łatwe
390 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
sos:
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
10 gramów
200 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kaczki umyj i osusz. Skórę na wierzchu ponacinaj.

Krok 2
Sos sojowy połącz z przyprawą do mięsa, cukrem, posiekaną papryczką chilli i kawałkami imbiru.

Krok 3
Powstałą marynatą natrzyj pierś z kaczki, odstaw na jeden dzień do lodówki, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Po tym czasie usuń nadmiar marynaty z powierzchni mięsa.

Krok 4
Do garnka lub woka na dno wsyp herbatę. Piersi z kaczki umieść w durszlaku skórą do dołu. Durszlak zanurz w garnku, całość w miarę szczelnie przykryj grubą ściereczką. Garnek ustaw na gazie, grzej aż herbata zacznie się tlić uwalniając swój aromat. Piersi trzymaj w powstałym dymie około 20 minut.

Krok 5
Po tym czasie na rozgrzanej patelni, skórą do dołu zacznij smażyć kaczkę. Smaż aż ze skóry wytopi się cały tłuszcz. Odwróć wtedy mięso dosmażając je jeszcze chwilę z drugiej strony.

Krok 6
Przygotuj sos - po usmażeniu, piersi przełóż na talerz. Na tej samej patelni, po usunięciu nadmiaru tłuszczu podsmaż pokrojoną szalotkę, dodaj wiśnie, żubrówkę, kawałek imbiru, sos sojowy. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr i dokładnie ją wymieszaj. Całość gotuj przez 2 minuty aż sos zgęstnieje.


Dobra rada:
Do wędzenia kaczki możesz użyć również herbaty jaśminowej Lipton.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey
Słodko-wytrawna wersja kaczki przypadnie do gustu osobom lubiącym dania o nieco orientalnym charakterze. Przygotowanie piersi z kaczki wędzonych w herbacie earl grey wymaga czasu i cierpliwości, ale efekty są warte poświęcenia. Mięso najpierw należy zamarynować, aby nabrało intensywnego smaku. Na zalewę do niego składają się sos sojowy, przyprawa do mięsa, cukier, posiekana papryczka chili oraz świeży imbir. Następnie wędzi się kaczkę, umieszczając ją w durszlaku nad patelnią z tlącą się herbatą earl grey. Ten proces sprawia, że mięso nabiera głębokiego aromatu. Potem wystarczy je tylko usmażyć i przygotować sos do potrawy. Tworzą go m.in. szalotka, wiśnie, imbir i sos sojowy. On również jest bardzo wyrazisty i delikatnie kwaśny. Tak przyrządzoną kaczkę serwuj z ziemniakami pieczonymi z ziołami lub ryżem. Jako uzupełnienie wykwintnego dania podaj surówkę z kapusty pekińskiej. Sprawdzą się też sałatki z owocowymi dodatkami, np. pomarańczami. Zapoznaj się z przepisem i przyrządź kaczkę w słodko-pikantnej odsłonie.