Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey przepis – Zobacz na przepisy.pl

Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

184 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

sos:

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

10 gramów

200 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kaczki umyj i osusz. Skórę na wierzchu ponacinaj.

Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - Krok 1

Krok 2

Sos sojowy połącz z przyprawą do mięsa, cukrem, posiekaną papryczką chilli i kawałkami imbiru.

Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatą natrzyj pierś z kaczki, odstaw na jeden dzień do lodówki, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Po tym czasie usuń nadmiar marynaty z powierzchni mięsa.

Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - Krok 3

Krok 4

Do garnka lub woka na dno wsyp herbatę. Piersi z kaczki umieść w durszlaku skórą do dołu. Durszlak zanurz w garnku, całość w miarę szczelnie przykryj grubą ściereczką. Garnek ustaw na gazie, grzej aż herbata zacznie się tlić uwalniając swój aromat. Piersi trzymaj w powstałym dymie około 20 minut.

Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie na rozgrzanej patelni, skórą do dołu zacznij smażyć kaczkę. Smaż aż ze skóry wytopi się cały tłuszcz. Odwróć wtedy mięso dosmażając je jeszcze chwilę z drugiej strony.

Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj sos - po usmażeniu, piersi przełóż na talerz. Na tej samej patelni, po usunięciu nadmiaru tłuszczu podsmaż pokrojoną szalotkę, dodaj wiśnie, żubrówkę, kawałek imbiru, sos sojowy. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr i dokładnie ją wymieszaj. Całość gotuj przez 2 minuty aż sos zgęstnieje.

Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do wędzenia kaczki możesz użyć również herbaty jaśminowej Lipton.

2

Opinie o przepisie

  • Marzena Łuczkowska

    Marzena Łuczkowska , 13.04.2016

    no a gdzie to wędzenie w herbacie???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Gonia

    Radek Gonia , 07.04.2016

    O.k

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey Piersi z kaczki wędzone w herbacie earl grey

Słodko-wytrawna wersja kaczki przypadnie do gustu osobom lubiącym dania o nieco orientalnym charakterze. Przygotowanie piersi z kaczki wędzonych w herbacie earl grey wymaga czasu i cierpliwości, ale efekty są warte poświęcenia. Mięso najpierw należy zamarynować, aby nabrało intensywnego smaku. Na zalewę do niego składają się sos sojowy, przyprawa do mięsa, cukier, posiekana papryczka chili oraz świeży imbir. Następnie wędzi się kaczkę, umieszczając ją w durszlaku nad patelnią z tlącą się herbatą earl grey. Ten proces sprawia, że mięso nabiera głębokiego aromatu. Potem wystarczy je tylko usmażyć i przygotować sos do potrawy. Tworzą go m.in. szalotka, wiśnie, imbir i sos sojowy. On również jest bardzo wyrazisty i delikatnie kwaśny. Tak przyrządzoną kaczkę serwuj z ziemniakami pieczonymi z ziołami lub ryżem. Jako uzupełnienie wykwintnego dania podaj surówkę z kapusty pekińskiej. Sprawdzą się też sałatki z owocowymi dodatkami, np. pomarańczami. Zapoznaj się z przepisem i przyrządź kaczkę w słodko-pikantnej odsłonie.