Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

410 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

614 osób wydrukowało

Pobierz pdf

750 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 kilogramów

marynata:

1 litr

1 sztuka

30 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

farsz:

100 gramów

100 gramów

2 kilogramy

10 gramów

20 sztuk

2 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

sos do indyka:

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij upieczoną główkę czosnku, powstałą pastę połącz z jogurtem, otartą skórką z cytryn, sokiem wyciśniętym z cytryn oraz przyprawą do mięs Knorr i ostrą papryką. Powstałą marynatą natrzyj indyka z zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 12 godzin. Obróć go przynajmniej raz po około 6 godzinach tak, aby cały indyk miał szanse dobrze przejść aromatem marynaty. Po tym czasie usuń nadmiar marynaty.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Bataty obierz i pokrój w 1x1cm grubości kostkę. W dużej misce połącz je mieszając z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, rodzynkami startym imbirem, cynamonem, przekrojonymi na pół cebulkami, otartą skórka z dwóch pomarańczy, syropem klonowym i kostka masła.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Indyka nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami otwór indyka i zwiąż nogi na krzyż.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Indyka wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3-4 godziny, piecz polewając wytapiającym się tłuszczem.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu indyka zbierz powstałe soki, mięso z indyka odetnij od kości wyporcjuj na mniejsze kawałki i ułóż w brytfance na wyjętym ze środka farszu.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 5

Krok 6

Pozostałe kości i soki przełóż do garnka zalej litrem wody gotuj jeszcze przez około 30 minut. Powstały wywar przecedź. Powinno go być około 1 litra.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 6

Krok 7

Przygotuj sos. Chłodny wywar rozmieszaj z Sosem do pieczeni jasny Knorr. Sos gotuj około 3-5 minut aż zgęstnieje.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 7
70

Opinie o przepisie

  • Edyta Aleksiejuk

    Edyta Aleksiejuk, 16.03.2016

    Bez sensu oddzielnie mięsa od kości i gotowanie wywaru. Piekę indyka kilka razy do roku. I do głowy by mi nie przyszło coś takiego. Przecież mięso wystygnie do tego czasu. Pomysł z nadzieniem i doprawieniem jest super. Osoba która to pisała chyba nigdy nie piekła indora. Podczas pieczenia indyk puszcza dużo soku. Można go jeszcze podlać szklanka soku z pomarańczy i tym polewać podczas pieczenia, co jakieś 30 min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Aleksiejuk

    Edyta Aleksiejuk, 16.03.2016

    Bez sensu oddzielnie mięsa od kości i gotowanie wywaru. Piekę indyka kilka razy do roku. I do głowy by mi nie przyszło coś takiego. Przecież mięso wystygnie do tego czasu. Pomysł z nadzieniem i doprawieniem jest super. Osoba która to pisała chyba nigdy nie piekła indora. Podczas pieczenia indyk puszcza dużo soku. Można go jeszcze podlać szklanka soku z pomarańczy i tym polewać podczas pieczenia, co jakieś 30 min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Lis

    Bartek Lis, 09.02.2016

    Więc już wiem gdzie kosztuje... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Jędrzejczyk

    Łucja Jędrzejczyk, 08.02.2016

    A przedewszystkim bardzo zdrowe mięsko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Jędrzejczyk

    Łucja Jędrzejczyk, 08.02.2016

    Bardzo dobry indyk jest też smażony w głębokim oleju orzechowym ,jest bardzo soczysty smakuje wybornie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Jędrzejczyk

    Łucja Jędrzejczyk, 08.02.2016

    Oh indyk ! Uwielbiam na THANKSGIVING zawsze przygotowywałam a do tego jeszcze żurawina słodkie ziemniaki pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Saternus

    Andrzej Saternus, 08.02.2016

    problem w tym ze gdy zrobie sam to mi nie smakuje hej hej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Biedrycka Britishshorthaircattery

    Anna Biedrycka Britishshorthaircattery, 08.02.2016

    biedny ptak :'(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Pacholik

    Dorota Pacholik, 08.02.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Dan

    Arek Dan, 08.02.2016

    To ściema żona nie polubiłam tej strony po co tak się reklamować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Nikorowicz

    Barbara Nikorowicz, 08.02.2016

    Podoba mi się ten przepis.Farsz musi być super.Serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Doro Kad

    Doro Kad, 08.02.2016

    Myślę że mało jest ludzi,którzy robią takie drogie potrawy... Kogo stać ten sobie zamówi z dostawą do domu.Pięknie wygląda, a smakuje zapewne bajecznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wolert

    Stanisław Wolert, 08.02.2016

    A COŚ PROSTRZEGO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Siemieniec

    Zbigniew Siemieniec, 08.02.2016

    Dzięki, postaram się nie pomylić ze słabo dojrzałymi pomarańczami, czy grejfrutami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacek Vesa

    Wacek Vesa, 08.02.2016

    Nie wiem jak smakuje bo nie jadłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Obszanski

    Adam Obszanski, 08.02.2016

    Dziewczyny, a piekłyście indyka w ognisku ???? To jest smak niezapomniany (oczywiście w glinie).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Olo

    Ireneusz Olo, 08.02.2016

    Czekam aż ktoś mi przygotuje takie danie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zygmunt

    Ewa Zygmunt, 08.02.2016

    Gosia, i wszystko Ci to wychodzi. Przyjezdzamy z ekipą w czwartek :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Karalow

    Jacek Karalow, 08.02.2016

    Tylko kto mi pomoże to zrobić ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Magdalena

    Ewa Magdalena, 08.02.2016

    A ja dzisiaj zrobiłam mizerię z pestkami dyni i jogurtem. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Włodarczak

    Ewa Włodarczak, 08.02.2016

    Spróbuje to wykonac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Olszewska

    Ewa Olszewska, 08.02.2016

    .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Roszak

    Krystyna Roszak, 08.02.2016

    Indyk smaczne mięsko przepadam faszerowany może być za fajny :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Miotk

    Danuta Miotk, 08.02.2016

    Smaczne i mało kaloryczne .smacznego .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Zalewska

    Grazyna Zalewska, 08.02.2016

    Uwielbiam bataty. ....Jem b.często...zamiast ziemniaków.....!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba, 08.02.2016

    Miam wspaniale danie..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Szczygieł

    Bogdan Szczygieł, 08.02.2016

    Indyk jest najlepszy żywy , na wolności .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Tomczyk

    Jakub Tomczyk, 08.02.2016

    Zmieniłeś branźę na gastronomiczną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Henry Jakubowski

    Wiesław Henry Jakubowski, 08.02.2016

    u nas ostatnio serwują gęś w płocie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Henry Jakubowski

    Wiesław Henry Jakubowski, 08.02.2016

    dobre ale indyk z malulą i dzindżibołami jest troszkę lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniakówPieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie, dodasz do ciast oraz mięs. Będą świetnym farszem do kruchej tarty i doskonale podkreślą smak drobiu. Użyj ich, by zrobić pieczonego indyka w całości. Bataty mają delikatną konsystencję i są słodkawe. Dodatkowo, po ugotowaniu lub upieczeniu zyskują intensywny pomarańczowy kolor. Żeby nadać im wyrazistości, połącz je z cytrusami, a także imbirem, który posiada słodko-kwaśny i jednocześnie nieco pikantny smak. Do nadzienia dodaj także orzechy pekan albo włoskie oraz rodzynki. Smaczna będzie także lekko kwaskowata żurawina. Dopraw farsz syropem klonowym lub miodem i rozmarynem. Całością nadziej zamarynowanego wcześniej indyka i upiecz. To wykwintne danie doskonale sprawdzi się jako główna potrawa na świątecznym stole lub uroczystym obiedzie. Podawaj ją z opiekanymi ziemniakami i sałatką z roszponki. Indyk pieczony w całości z farszem ze słodkich ziemniaków to danie dość pracochłonne, warto jednak poświęcić czas na jego przygotowanie – przekonaj się!