Co zrobić z wczorajszych gotowanych ziemniaków? Jak je podgrzać i odświeżyć?
Gotowane ziemniaki z obiadu mogą być bazą do szybkiego dania na kolejny dzień. Sprawdźcie, co zrobić z wczorajszych gotowanych ziemniaków, żeby ich nie zmarnować. Gotowane ziemniaki możecie wykorzystać na wiele ciekawych i smacznych sposobów. Zobaczcie nasze propozycje.
Co zrobić ze wczorajszych gotowanych ziemniaków?
Zdarzyło wam się ugotować zbyt dużo ziemniaków? Szkoda ich zmarnować – lepiej pomysłowo je wykorzystać. Sprawdźcie nasze pomysły na kreatywne zastosowanie ugotowanych ziemniaków.
1. Kluski śląskie
Pierwsza propozycja to klasyczne kluski śląskie z przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka. Ze składników wyrabia się gładką masę, a następnie formuje małe kulki, spłaszcza je i w każdej robi wgłębienie, w które apetycznie wleje się sos. Kluski śląskie możecie zblanszować i zamrozić, a później ugotować w dowolnym momencie i podać z ulubionymi dodatkami.
2. Kopytka
Drugim pomysłem na to, co zrobić z wczorajszych ziemniaków, są kopytka serowe lub tradycyjne. Lekko plastyczne, rozpływające się w ustach kopytka będą idealnym dodatkiem do mięsnego sosu oraz zrazów z pieczarkami. Ostudzone ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać mąkę pszenną i jajko, a z powstałej masy uformować cienki wałek. Ten wałeczek następnie podzielcie nożem na skośne kawałki, a gotowe kopytka gotujcie w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
3. Kartacze domowe
Jeśli macie nieco więcej czasu i ciekawi was, co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia, żeby zachwycić swoich domowników lub gości, to polecamy przepis na kartacze. Te ziemniaczane kluski z mięsnym farszem mogą być samodzielną potrawą lub węglowodanowym dodatkiem do dania głównego. Kartacze powstają z ugotowanych i świeżych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i farszu z mielonego mięsa wieprzowego z cebulą, bułką tartą i przyprawami.
Co zrobić z wczorajszych ziemniaków na patelni?
Wiecie już, co zrobić z wczorajszych ziemniaków w wersji gotowanej, a teraz czas na propozycje potraw smażonych.
1. Podsmażane talarki
Ziemniaki ugotowane w całości możecie wykorzystać do przygotowania smażonych talarków ziemniaczanych. W takiej wersji najlepiej sprawdzają się sałatkowe, mniej mączyste odmiany ziemniaków, które nie rozpadają się po ugotowaniu. Ziemniaki pokrojone na plasterki o grubości około 0,5 cm posypcie ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi lub specjalną przyprawą do dań z ziemniaków. Następnie podsmażajcie je na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oliwy z oliwek do momentu, aż lekko się przyrumienią. Ziemniaczki możecie posypać natką pietruszki lub siekaną kolendrą.
2. Ziemniaki gniecione z cebulką i boczkiem
Z ziemniaków z poprzedniego dnia możecie też przygotować zasmażane puree z dodatkami. Na patelni zeszklijcie cebulkę i boczek pokrojony w kostkę, wrzućcie ziemniaki i dokładnie rozgniećcie je widelcem, żeby powstała idealna masa i aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec możecie doprawić danie pieprzem, uniwersalną przyprawą lub ziołami. Ziemniaki przed podaniem posypcie koperkiem lub szczypiorkiem. Takie zasmażane puree możecie zaserwować z wołowiną, pieczonym kurczakiem lub zrazami z karkówki.
Jak podgrzać ziemniaki z poprzedniego dnia?
Zastanawiacie się, jak odświeżyć ziemniaki z poprzedniego dnia? Jeśli chcecie, żeby ziemniaki wyglądały jak świeżo ugotowane, to najlepiej byłoby podgrzać je na parze. Ziemniaki wyłóżcie na sitko garnka do gotowania na parze lub na durszlak umieszczony nad garnkiem z gotującą się wodą i pozwólcie, żeby gorąca para podgrzała kartofle. Musicie się jednak liczyć z tym, że ziemniaki odgrzewane w taki sposób nigdy nie będą smakowały jak świeże. Tak odświeżone ziemniaki najlepiej podać z dużą ilością koperku i przypraw lub z aromatycznym sosem – nie będzie wtedy czuć, że nie były gotowane dzisiaj.
Możliwe jest też podgrzewanie ziemniaków w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, ale ich smak i konsystencja będą dalekie od smaku świeżo gotowanych, więc na takie sposoby decydujcie się w ostateczności. Ziemniaki z poprzedniego dnia najlepiej przerobić na jeden z pięciu wymienionych wyżej sposobów – wtedy na pewno zjecie je ze smakiem i nic się nie zmarnuje.
.
Komentarze (0)