Kopytka serowo-ziemniaczane - przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Serowe kopytka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

heart
538 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1436 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

60 gramów

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli, starty ser i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Serowe kopytka   - Krok 1

Krok 2

Wałki ciasta pokrój nożem na kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij kopytka i schłódź w zimnej wodzie.

Serowe kopytka   - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło. Dodaj serowe kopytka oraz posiekaną natkę pietruszki. I wszystko lekko podsmaż. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Serowe kopytka podawaj z sosem serowym na boku lub polej od razu. Serowe kopytka doskonale smakują samodzielnie lub też jako dodatek do dań mięsnych.

Serowe kopytka   - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Maria K.

    Maria K. , 31.07.2021

    Albo ziemniaczane... Albo serowe...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak , 09.10.2015

    Super pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe kopytka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe kopytka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe kopytka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe kopytka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe kopytka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe kopytka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe kopytka   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe kopytka   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe kopytka  Serowe kopytka

Serowe kopytka do danie, które pokocha cała twoja rodzina – ci starsi i ci młodsi. Możesz przygotować je od podstaw samodzielnie, a kiedy nie masz zbyt dużo czasu na ugotowanie obiadu, sięgnij po gotową mieszankę Fix kopytka czy leniwe Knorr. Masz gwarancję, że zaimponujesz tym daniem swoim głodomorom. Serowe kopytka to urozmaicona wersja popularnych polskich kopytek, które wyróżniają się wyrazistym smakiem. Wszystko za sprawą dodatku tartego żółtego sera do ciasta z których powstają kopytka. Można podawać je solo lub w towarzystwie sosu. Najprostszy, ale niezwykle aromatyczny sos wykonasz z roztropnego tłuszczu i natki pietruszki. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, możesz poeksperymentować z innymi sosami. Serowe kopytka są też doskonałym dodatkiem do mięs, stając się alternatywą dla ziemniaków lub klusek śląskich.