Kopytka to tradycyjne danie, które od lat gości na polskich stołach. Kluski mogą występować w różnych wariantach, a ich sprężystość i ziemniaczany smak zachwycają nawet przyjezdnych turystów. Zrobienie kopytek to jednak nie do końca łatwa sztuka, ponieważ ciasto na kluski ma tendencje do sklejania się oraz rozpadania. Zdradzamy naszą recepturę, która umożliwi Wam zrobienie pysznych kopytek o idealnej konsystencji. Jesteście ciekawi? Zaczynamy!

Ziemniaki – podstawa dobrych kopytek

Wielu z Was zastanawia się, co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały. Musimy przyznać, że jest to problem, który bardzo często ma miejsce podczas przygotowywania ciasta. Kluczową kwestią będą tutaj ziemniaki! Musicie pamiętać, aby wybrać kartofle z optymalną ilością skrobi. Do klusek nie sprawdzą się ziemniaki, które są zbyt miękkie oraz klejące. Taki rodzaj kartofli sprawia, że ciasto również nie wyjdzie dobrze.
Jeżeli wybierzecie złe ziemniaki, to na horyzoncie pojawi się również kilka innych problemów. Do miękkich kartofli będzie trzeba dodać więcej mąki, co może zaburzyć proporcje.
Jak zrobić kopytka, żeby nie były twarde? Wybierzcie ziemniaki z optymalną ilością skrobi i dokładnie pilnujcie, ile mąki wsypujecie do ciasta. Kluczowe są proporcje!

Jak zrobić ciasto na kopytka – potrzebne składniki

Potrzebujesz 1 kg ugotowanych mącznych ziemniaków, 200 g mąki pszennej i 1 jajko - kopytka zagniatamy tylko chwilę.

Jak zrobić kopytka – proces gotowania

  • Ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez maszynkę lub praskę.
  • Ziemniaki połączyć ze składnikami, dodawać: jajka, szczyptę soli, mąkę pszenną.
  • Wiele osób zastanawia się, jak zrobić kopytka, żeby były miękkie? Duży wpływ może mieć na to mąka w cieście, jej nadmiar może przyczynić się do zbyt twardej konsystencji. Prosimy pilnować proporcji!
  • Zamieszać składniki i rozpocząć wyrabianie ciasta, masa nie powinna zawierać żadnych grudek.
  • Podzielić ciasto na trzy części i zwinąć je w podłużne paski, następnie należy ucinać kopytka o długości 2 centymetrów.
  • Do gotującej się wody wrzucać porcję kopytek; jeżeli jest ich za dużo, to koniecznie trzeba podzielić ten proces na kilka tur.
  • Do wody opcjonalnie wlać odrobinę oleju, co pomoże zapobiec sklejeniu kopytek.
  • Gdy kopytka wypłyną na wierzch, należy odczekać 1,5 minuty i powoli je odcedzić.

Gotowe! Kluski należy podawać z ulubionymi sosami. Nie myślcie jednak, że zostawimy Was bez żadnych inspiracji. Sprawdźcie nasze pomysły na dodatki, z którymi można podawać kopytka.

Kopytkowy zawrót głowy – z czym zjeść pyszne kluski?

Wiecie już, jak zrobić dobre kopytka, teraz czas na pyszne dodatki! Czy są z nami fani leśnych grzybów? Kopytka doskonale sprawdzą się z sosami, które możecie przygotować sami w domu. W szczególności polecamy Wam delikatny i aromatyczny sos pieczarkowy. Chcecie, żeby danie było jeszcze bardziej treściwe? Koniecznie spróbujcie gulaszu po węgiersku i połączcie go z pysznymi kluskami.
Nie jesteście fanami tradycyjnych potraw? Dla Was również przygotowaliśmy ciekawą alternatywę! Z pewnością zasmakują wam te ziołowe kopytka. Teraz coś dla fanów serów - czy mamy tu takich? Przetestujcie kozie kopytka z aromatycznym sosem. Smacznego!