Odmiany ziemniaków – najlepsze i najsmaczniejsze. Jakie rodzaje ziemniaka znamy?

Które odmiany ziemniaków najlepiej się sprawdzą do smażenia chrupiących frytek, a jakie podkreślą smak serwowanych na zimno sałatek? Z ponad 1000 obecnie uprawianych gatunków warto znać te najpopularniejsze, szeroko stosowane do przygotowania wielu różnorodnych dań. Znając podstawowe typy ziemniaków, będziecie wiedzieć, których użyć do zupy, na piure czy na zapiekankę.

Najsmaczniejsze odmiany ziemniaków – podział na podstawowe typy

Ze względu na ogromną różnorodność oraz liczne gatunki ziemniaków dla ułatwienia wprowadzono podział na zasadnicze typy kulinarne, wskazujące najwłaściwsze ich zastosowanie. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie ma potrzeby pamiętania nazw poszczególnych odmian, a jedynie wystarczy wiedzieć, do której grupy przynależą. Wyróżnia się 3 podstawowe typy różniące się przede wszystkim zawartością skrobi w bulwach:

  • Typ A (sałatkowy) – miąższ jest twardy, zwięzły, wilgotny i cechuje się niewielką zawartością skrobi. Ziemniaki z tej grupy nie wykazują tendencji do rozgotowywania, ale z łatwością dają się kroić, dlatego najczęściej są składnikiem sałatek i zup. Do najbardziej znanych odmian typy A należą: Agata, Annabelle, Cecile, Impala, Lord, Riviera i Vivaldi, z których można przygotować takie przysmaki jak sałatkę z ziemniakami i tuńczykiem, aromatyczną musakę z cukinią lub zupę ziemniaczaną z dużą ilością świeżej włoszczyzny.
  • Typ B (ogólnoużytkowy) – jest najbardziej rozpowszechniony w sprzedaży, ponieważ ziemniaki z tej grupy nadają się do przyrządzania większości potraw. Po ugotowaniu miąższ się nie rozpada, ale daje się łatwo rozgnieść, nawet pod wpływem niewielkiego nacisku. Typ B dobrze się sprawdza jako składnik puszystego piure, kopytek, leniwych, babek ziemniaczanych oraz kremowych zup. Do najpopularniejszych odmian ogólnoużytkowych zalicza się Asterixa, Belmondę, Cypriana, Galę, Irgę, Irysa, Ramosa, Victorię i Zagłobę. Te smaczne gatunki warto użyć do przyrządzenia takich potraw, jak zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, pyszny krupnik na kaszy jęczmiennej albo rozgrzewający gulasz węgierski.
  • Typ C (mączysty) – to najlepsza odmiana ziemniaka do pieczenia, smażenia oraz przygotowania chrupiących frytek. Miąższ warzyw typu C zawiera najwięcej skrobi, dlatego po ugotowaniu jest dość suchy i się rozsypuje. Do najpopularniejszych gatunków mączystych zalicza się Agnes, Bryzę, Etiudę, Ewelinę, Finezję, Gustawa, Jutrzenkę, Mazura, Tajfuna oraz VR 808. Z ziemniaków tych przygotujecie mnóstwo smacznych dań z piekarnika, jak np. klasyczne placki ziemniaczane, pikantne pierogi ruskie albo pyszne ziemniaki faszerowane mięsem i warzywami.

W sprzedaży można również znaleźć takie gatunki ziemniaków, które zaliczane są do pośrednich typów kulinarnych AB lub BC i posiadają właściwości charakterystyczne dla dwóch grup, przez co można je wykorzystać do przyrządzenia większej ilości różnorodnych przepisów na ziemniaki, np. równocześnie do sałatki i na piure.

Skąd się wzięły popularne odmiany ziemniaków?

Mieszkańcy Ameryki Południowej już w czasach prehistorycznych zakładali pierwsze uprawy ziemniaka, wiedząc, że ugotowane lub upieczone w ogniu bulwy mogą stanowić całkiem smaczne danie. W Europie najprawdopodobniej pojawiły się dopiero po wielkim odkryciu Kolumba i były traktowane dla ozdoby. Uprawianie ziemniaków jako warzywa jadalnego rozpoczęło się na szerszą skalę dopiero w okolicach XVII wieku i szybko rozprzestrzeniło nie tylko na całą Europę, ale także i większe części Azji. Obecnie największymi producentami smacznych odmian kartofli są Chiny, Indie, Rosja, Ukraina oraz USA, a w zależności od gatunku, wykopane z ziemi bulwy wykorzystywane są w poszczególnych kuchniach świata na wiele sposobów.

Różne rodzaje ziemniaków – jak wybrać najlepsze?

W praktyce nie istnieje coś takiego jak uniwersalna, najlepsza odmiana ziemniaka, którą można z powodzeniem zarówno gotować, piec, smażyć czy po przeciśnięciu przez prasę, dodać do klusek śląskich albo pikantnej baby z boczkiem. Dlatego też, aby ułatwić właściwy wybór, producenci na opakowaniach z bulwami umieszczają informację odnośnie do typu kulinarnego lub najlepszego przeznaczenia.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze tego popularnego w Polsce warzywa? Przede wszystkim kartofle powinny być w dotyku jednolicie twarde, a ich skórka pozbawiona odbarwień, ciemnych plam czy nadgnić. Warto unikać również sztuk z wyraźnymi kiełkami oraz tych zazielenionych, ponieważ mogą być szkodliwe dla zdrowia. Kupione ziemniaki przechowujcie w chłodnym, suchym i koniecznie ciemnym miejscu, dzięki czemu zachowają swoje walory smakowe nawet przez kilka tygodni.