Zupa ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść, obierz i opłucz warzywa, po czym zalej je wrzącą wodą i ugotuj.

Zupa ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Warzywa wyjmij z wywaru i po ostudzeniu drobno pokrój. Do wywaru dodaj kostkę bulionową i umyte, obrane, pokrojone w słupki ziemniaki.

Zupa ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Gotuj około 15 minut. Do zupy dodaj zasmażkę z tłuszczu i mąki.

Zupa ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę i selera. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec oprósz zieloną pietruszką.

Zupa ziemniaczana - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Lucyna Pietruszewska

    Lucyna Pietruszewska , 28.08.2020

    Jest bardzo smaczna taką właśnie gotowała moja babcia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa Pho z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczanaZupa ziemniaczana

Ziemniaki zazwyczaj podawane są z mięsem, rybami czy smażonym jajkiem. Często stanowią dodatek do zup, zastępując kaszę lub ryż. Warto wypróbować je także jako główny składnik dania. Bazą do ugotowania zupy ziemniaczanej będzie – w zależności od upodobań – wywar warzywny lub mięsny. Obydwa możesz przygotować samodzielnie. Ugotowana wkładka mięsna przyda się też do podania w oddzielnym daniu lub wykorzystania do sałatki. Ziemniaki skrojone w słupki wystarczy dorzucić do gorącego bulionu i poczekać, aż będą gotowe. Jeśli zdecydowałeś się na bulion warzywny, koniecznie kontroluj czas, by warzywa się nie rozgotowały – pokrojone w kostkę będą potem smacznym dodatkiem do całości lub wykorzystasz je do sałatki majonezowej. Jeśli chcesz, by zupa zgęstniała, polecamy zasmażkę z mąki lub zaprawkę ze śmietany (należy ją jednak wcześniej zahartować). Całość dopraw do smaku, na przykład gruboziarnistym pieprzem lub papryką. Danie warto podać z dodatkiem natki pietruszki albo posiekanego koperku. Sprawdź, czy masz wszystkie składniki i wypróbuj ten przepis! Zupa ziemniaczana jest na tyle prosta w przygotowaniu, smaczna i uniwersalna, że będziesz ją chętnie przyrządzać!