
Składniki
400 gramów
400 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść, obierz i opłucz warzywa, po czym zalej je wrzącą wodą i ugotuj.

Krok 2
Warzywa wyjmij z wywaru i po ostudzeniu drobno pokrój. Do wywaru dodaj kostkę bulionową i umyte, obrane, pokrojone w słupki ziemniaki.

Krok 3
Gotuj około 15 minut. Do zupy dodaj zasmażkę z tłuszczu i mąki.

Krok 4
Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę i selera. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec oprósz zieloną pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczana
Ziemniaki zazwyczaj podawane są z mięsem, rybami czy smażonym jajkiem. Często stanowią dodatek do zup, zastępując kaszę lub ryż. Warto wypróbować je także jako główny składnik dania. Bazą do ugotowania zupy ziemniaczanej będzie – w zależności od upodobań – wywar warzywny lub mięsny. Obydwa możesz przygotować samodzielnie. Ugotowana wkładka mięsna przyda się też do podania w oddzielnym daniu lub wykorzystania do sałatki. Ziemniaki skrojone w słupki wystarczy dorzucić do gorącego bulionu i poczekać, aż będą gotowe. Jeśli zdecydowałeś się na bulion warzywny, koniecznie kontroluj czas, by warzywa się nie rozgotowały – pokrojone w kostkę będą potem smacznym dodatkiem do całości lub wykorzystasz je do sałatki majonezowej. Jeśli chcesz, by zupa zgęstniała, polecamy zasmażkę z mąki lub zaprawkę ze śmietany (należy ją jednak wcześniej zahartować). Całość dopraw do smaku, na przykład gruboziarnistym pieprzem lub papryką. Danie warto podać z dodatkiem natki pietruszki albo posiekanego koperku. Sprawdź, czy masz wszystkie składniki i wypróbuj ten przepis! Zupa ziemniaczana jest na tyle prosta w przygotowaniu, smaczna i uniwersalna, że będziesz ją chętnie przyrządzać!