Krem z brukselki z paluchem serowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Brukselkowy krem z serowym paluchem

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 szklanki

1 łyżeczka

10 dekagramów

20 dekagramów

3 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę obrywamy z wierzchnich liści obcinamy korzeń, myjemy. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy umytego i pokrojonego pora (tylko biała część). Wszystko gotujemy do miękkości ok. 30 min.

Krok 2

Do miski wlewamy rozrobiony Bulion na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wody oraz ugotowane i osączone brukselki z porem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku.

Krok 3

Na stolnicy posiekać tłuszcz z mąką. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, jajka, stary żółty ser, zioła i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na 30 min. włożyć do lodówki. Schłodzone rozwałkować, pociąć w paski. Skręcić paski ciasta w pałeczki i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem lub gruboziarnistą solą (można także sezamem). Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 min. w temp. 200 st C. Podajemy krem w bulionie z paluchem serowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta z ciasta filo
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej