
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 szklanki
1 łyżeczka
10 dekagramów
20 dekagramów
3 sztuki
2 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę obrywamy z wierzchnich liści obcinamy korzeń, myjemy. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy umytego i pokrojonego pora (tylko biała część). Wszystko gotujemy do miękkości ok. 30 min.
Krok 2
Do miski wlewamy rozrobiony Bulion na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wody oraz ugotowane i osączone brukselki z porem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku.
Krok 3
Na stolnicy posiekać tłuszcz z mąką. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, jajka, stary żółty ser, zioła i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na 30 min. włożyć do lodówki. Schłodzone rozwałkować, pociąć w paski. Skręcić paski ciasta w pałeczki i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem lub gruboziarnistą solą (można także sezamem). Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 min. w temp. 200 st C. Podajemy krem w bulionie z paluchem serowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej