Krem z brukselki z paluchem serowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Brukselkowy krem z serowym paluchem

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 szklanki

1 łyżeczka

10 dekagramów

20 dekagramów

3 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę obrywamy z wierzchnich liści obcinamy korzeń, myjemy. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy umytego i pokrojonego pora (tylko biała część). Wszystko gotujemy do miękkości ok. 30 min.

Krok 2

Do miski wlewamy rozrobiony Bulion na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wody oraz ugotowane i osączone brukselki z porem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku.

Krok 3

Na stolnicy posiekać tłuszcz z mąką. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, jajka, stary żółty ser, zioła i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na 30 min. włożyć do lodówki. Schłodzone rozwałkować, pociąć w paski. Skręcić paski ciasta w pałeczki i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem lub gruboziarnistą solą (można także sezamem). Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 min. w temp. 200 st C. Podajemy krem w bulionie z paluchem serowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselkowy krem z serowym paluchem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej