Jak zrobić dobry krem chałwowy?

Krem chałwowy to bardzo ciekawy dodatek do tostów, gofrów i różnych wypieków. Sprawdźcie, jak zrobić dobry krem chałwowy do zastosowania w torcie czy cieście z biszkoptem. Do przygotowania chałwowego kremu wystarczy tylko kilka składników i 5 minut pracy.

Jak zrobić krem chałwowy?

Sekretem dobrego kremu chałwowego jest jakość samej chałwy. Należy wybrać tę sprawdzoną i o najlepszym smaku. Przepis na krem chałwowy wymaga zastosowania serka Philadelphia, cukru pudru i kryształu, jajek, żelatyny, śmietanki 30 lub 36% i chałwy. Żelatynę trzeba namoczyć, a serek wymieszać z cukrem pudrem i chałwą. Następnym krokiem jest ubicie śmietany (powinna wyjść półsztywna), a później ubicie żółtek z cukrem. Do żółtek i cukru dodajcie żelatynę i połączcie z masą chałwową oraz ubitą śmietaną. Wszystkie składniki trzeba delikatnie wymieszać i krem gotowy. Tak przygotowaną masę można wykorzystać do dowolnych tortów, ciastek z kremem i ciasta chałwowego.

Bardziej urozmaicona wersja będzie zawierała jeszcze dodatek białej czekolady i aromatu chałwowego – taka masa pachnie intensywniej i jest sztywniejsza.

Jak zrobić masę chałwową do ciasta?

Masę chałwową możecie przygotować też z prostszego przepisu zawierającego jedynie 3 składniki – śmietankę kremówkę 30 lub 36%, serek mascarpone i chałwę. Śmietankę ubijcie z pokruszoną chałwą i dodajcie mascarpone. Całość należy ubić na sztywny krem i wykorzystać od razu. Składniki chałwowego kremu powinny być wcześniej schłodzone – będą miały bardziej zwartą konsystencję i łatwiej się ubiją. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodajcie do niej więcej chałwy.