Crema catalana – co to jest? Jak zrobić krem kataloński?

Pora na podróż prosto do słonecznej Hiszpanii, ponieważ na horyzoncie pojawia się crema catalana. Ten znakomity krem o cynamonowym smaku i zapachu zachwycił już wiele podniebień największych smakoszy. Czas, by zachwycił również Was! Co to jest crema catalana? Jak zrobić ten deser? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to koniecznie zostańcie z nami i poznajcie crema catalana. Zapraszamy!

 

Crema catalana – co to?

Chcecie przenieść się w kulinarną podróż prosto do Hiszpanii? Crema catalana Wam w tym pomoże! Ten hiszpański deser zachwyca smakiem i aromatem cytryny oraz cynamonu. Sama słodycz! Niektórzy porównują krem kataloński do francuskiego deseru crème brûlée. Dlaczego? Te dwa specjały wyglądają bardzo podobnie i charakteryzuje je chrupiąca skorupka z karmelizowanego cukru. Sposób przygotowania tych deserów jest jednak różny. Krem kataloński ma w składzie mleko, natomiast crème brûlée powstaje ze śmietany. Utożsamianie ich będzie więc dużym błędem! Krem kataloński – co to jest? O tym deserze głośno było już w 1324 roku! To właśnie wtedy pojawił się w książce kucharskiej Llibre de Sent. Od tamtego czasu crema catalana ciągle rządzi w Hiszpanii. W dniu świętego Józefa to jedna z obowiązkowych pozycji na stołach Katalończyków!

La crema catalana – składniki

Chcecie przyrządzić deser crema catalana? Zaopatrzcie się w niezbędne składniki i działajcie! Oto lista produktów:

  • 6 żółtek kurzych
  • 200 gramów cukru
  • 850 mililitrów mleka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka z pomarańczy

Jak zrobić krem kataloński?

  1. Przygotowaliście wszystkie niezbędne składniki? Doskonale! Teraz czas na zrobienie deseru, który przyniesie do Waszej kuchni trochę hiszpańskiego słońca.
  2. Przygotujcie średniej wielkości miskę i rozetrzyjcie w niej 150 gramów cukru z żółtkami.
  3. Zagotujcie 750 mililitrów mleka z cynamonem i skórką z cytryny. Podgrzewajcie tę mieszankę przez około 5 minut.
  4. Wyjmijcie z rondelka skórkę cytrynową i zacznijcie przelewać mleko do żółtek. Podczas tego procesu cały czas mieszajcie zawartość miski!
  5. Wymieszajcie 100 mililitrów mleka z mąką kukurydzianą. Dodajcie mieszankę do pozostałych składników, dokładnie zamieszajcie i przelejcie krem do garnka.
  6. Postawcie garnek na ogniu i podgrzewajcie krem, ciągle mieszając. Gdy mleko zacznie delikatnie bulgotać, zdejmijcie naczynie.
  7. Przelejcie krem kataloński do małych miseczek i poczekajcie, aż ostygnie. Posypcie wierzch deseru cukrem i skarmelizujcie go za pomocą specjalnego palnika. Gotowe!

Hiszpańskie specjały w Waszej kuchni

Co to jest crema catalana? Znacie już odpowiedź! Zajmijcie się przygotowaniami tego kremu, a efekty Was zaskoczą. Nie musicie wyjeżdżać do Hiszpanii, aby spróbować lokalnych przysmaków! Poznajcie jeszcze nasze sprawdzone przepisy, które poprawią Wasz deser.

Przygotujcie krem kataloński według naszej receptury i dodajcie go na stałe do swojego menu. To znakomita propozycja, która zachwyci każdego.

Szukacie pomysłu, z czym skomponować la crema catalana? Mamy dla Was znakomitą propozycję! Z pomocą przychodzą czekoladowe kuleczki IC balls. Koniecznie spróbujcie tego połączenia! Brownie z czekolady również może okazać się doskonałym kompanem dla kremu katalońskiego. Polecamy!

A dla fanów hiszpańskiego deseru przygotowaliśmy jego francuską wersję. Pistacjowy crème brulee zachwyca smakiem. Udanego gotowania i smacznego!