Szarlotka to ciasto, które jednoznacznie kojarzy się z jesienią. Większości z nas na sam widok kruchego spodu wypełnionego jabłkami z cynamonem robi się głodna. A teraz wyobraźmy sobie do tego ten zniewalający zapach! Czy ktokolwiek potrafi mu się oprzeć? Niestety, ciasto na szarlotkę jest dla wielu osób wyzwaniem. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kruche ciasto na szarlotkę, koniecznie przeczytaj nasz artykuł i poznaj sprawdzone sposoby na perfekcyjny spód.

Ciasto na szarlotkę – co trzeba wiedzieć o kruchym cieście?

Przepis na tradycyjne kruche ciasto zakłada, że mąkę, tłuszcz i cukier łączymy w proporcjach 3:2:1. Stosując się do tych wytycznych możesz mieć pewność, że wyjdzie Ci idealne kruche ciasto na szarlotkę. Opcjonalnie możesz dodać także jajko, jednak nie jest to konieczny składnik.

Jak zrobić kruche ciasto na szarlotkę? – 10 kroków do pysznego ciasta

Dostosuj ilość poszczególnych składników do swoich potrzeb, ale nie zapominaj o stosunku 3:2:1. Wszystkie składniki kruchego ciasta na szarlotkę powinny być zimne. Niższa temperatura sprawi, że ciasto będzie się lepiej wyrabiać. Poniżej – krok po kroku – przeprowadzimy Cię przez przygotowywanie idealnego kruchego ciasta na szarlotkę. Aby składniki lepiej się wiązały, możesz dodać jedno żółtko, łyżkę wody, mleka lub kwaśnej śmietany. Pamiętaj, aby zagnieść składniki jak najszybciej i nie ugniatać ich zbyt długo.

  1. Jeśli używasz zwykłego cukru, zmiel go na cukier puder.
  2. Zmieszaj cukier puder z mąką.
  3. Dodaj zimne masło, pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki.
  4. Jeśli zagniatasz ciasto ręcznie, rozdrabniaj palcami masło.
  5. Wyrabiaj ciasto zdecydowanie i szybko, aby masło się za bardzo nie rozpuściło. Zakończ wyrabianie, gdy składniki się połączą w zwartą masę. Jeśli będziesz ugniatać ciasto zbyt długo, po upieczeniu może okazać się sztywne i twarde.
  6. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę. Schłodzenie ciasta sprawi, że składniki będą lepiej połączone.
  7. Schłodzone ciasto podsyp mąką i delikatnie rozwałkuj do kształtu formy.
  8. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na papier wyjmij ciasto i palcami dopasuj je do brzegów formy.
  9. Formę z ciastem ponownie włóż na około godzinę do lodówki.
  10. Schłodzone ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 25 minut.

Pamiętaj, aby upieczone ciasto wystygło w formie. Nie wyjmuj go zbyt szybko, ponieważ ciepłe ciasto będzie zbyt miękkie i rozpadnie się.

Ciasto półkruche na szarlotkę – czym różni się od kruchego?

Podstawową różnicą w obu rodzajach ciasta jest to, że do ciasta półkruchego dodaje się proszek do pieczenia. Jest ono dodatkowo spulchniane, dzięki czemu podczas pieczenia wyrasta większe od tradycyjnego kruchego ciasta na szarlotkę. Kolejną różnicą jest też mniejsza ilość tłuszczu w stosunku do mąki. Sprawdź nasz przepis na ciasto półkruche i przygotuj przepyszną szarlotkę.

Wybierz najlepsze ciasto na szarlotkę dla siebie!