Racuchy, szarlotka, dania mięsne – możliwości wykorzystania jabłek zależą wyłącznie od kulinarnej inwencji. Wśród wielu inspiracji, szczególną uwagę zwraca prosty przepis na domowy ocet jabłkowy. To doskonały sposób na wykorzystanie owoców w pełni, łącznie z obierkami i pestkami. Właściwości zdrowotne octu doceniano już w starożytności, a sposobów na jego zastosowanie w kuchni nie brakuje. Poznajmy sprawdzony przepis na ocet jabłkowy, który z łatwością można wykona w domowym zaciszu.

 

Domowy ocet – dlaczego warto?

Produkty dostępne na sklepowych półkach zazwyczaj nie mogą równać się octem przygotowanym samodzielnie. Zyskujemy pewność, że mamy do czynienia z całkowicie naturalnym wyrobem. Przepis na ocet jabłkowy domowej roboty jest niezwykle prosty, więc poradzi sobie z nim każdy.

 

Ocet jabłkowy – krok po kroku

Złocisty kolor i wyczuwalny, jabłkowy aromat – taki efekt chcemy osiągnąć. Niektórzy piją go po rozcieńczeniu z wodą dla wzmocnienia i oczyszczenia organizmu. Inni znaleźli w nim aromatyczny składnik do różnorodnych potraw. Poznajmy prosty przepis na ocet jabłkowy!

 

Potrzebujemy:

- około 1 kilograma jabłek: najlepiej papierówek, renet i antonówek. W miarę możliwości kupujmy owoce, w przypadku których mamy pewność, że nie były pryskane chemicznymi środkami.

- 1 litr przegotowanej wody.

- 4 -5 łyżek stołowych miodu lub cukru: ich ilość należy dobrać w zależności od smaku jabłek. Słodkie okazy będą wymagać mniej słodkiego dodatku, kwaśne więcej.

 

Przygotowanie:

  • Jabłek od zaufanego dostawcy nie trzeba dokładnie myć. Na ich skórkach znajdują się bakterie i drożdże które przydadzą się w procesie fermentacji owoców. Wykrawamy jedynie części stłuczone lub nadpsute.
  • Owoce należy pokroić w ćwiartki - wraz z gniazdami nasiennymi. Do usunięcia nadają się zdrewniałe ogonki.
  • Jabłka umieszczamy w dużym słoiku, następnie zalewamy przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem cukru lub miodu.
  • Naczynie przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym, całość owijamy sznurkiem lub gumką recepturką.
  • Słój odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Należy kontrolować, czy jabłka cały czas są całkowicie zanurzone w wodzie z cukrem – inaczej istnieje ryzyko pojawienia się pleśni. Zawartość dobrze jest raz dziennie delikatnie przemieszać za pomocą dużej łyżki.
  • Fermentacja potrwa około miesiąca.
  • Gotowy produkt powinien być przejrzysty i mieć wyrazisty octowy zapach. Ze słoika przelewamy go przez szmatkę do mniejszych butelek.

Szefowie kuchni, lubiący maksymalnie wykorzystywać wszystkie składniki, opracowali przepis na ocet jabłkowy ze skórek. Nadają się do tego obierki, które pozostały po przygotowaniu innych jabłkowych specjałów. Sam proces fermentacji wygląda tam samo, jak przy użyciu całych owoców.

 

Ocet jabłkowy w kuchni

Jabłka są doceniane w kuchni zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów, przygotowujących posiłki tylko dla siebie i domowników. Powszechne uznanie zyskuje także ocet jabłkowy. Uwielbiają go wielbiciele mięsnych potraw i po spróbowaniu grillowanej polędwiczki wieprzowej w occie jabłkowym trudno im się dziwić. Dla fanów wyrazistych smaków powstały skrzydełka w miodzie z imbirem. Gdy pogoda nie zachęca do zorganizowania przyjęcia w ogrodzie, sznycel po bawarsku z sałatką ziemniaczaną z jarmużem smakowicie poprawi nastrój. Ocet jabłkowy sprawdzi się w daniach, w których to warzywa dominują. Kaszotto z fetą i batatem jest tego znakomitym przykładem. Fani sezonowego gotowania w lecie będą zajadać się bobem z fasolką szparagową. W czasie wystawnych przyjęć sałatka z rukoli z łososiem z dodatkiem octu jabłkowego trafi w gusta wybrednych gości.