Składniki
1 kilogram
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj, osusz, odetnij lotkę (to skrajna część skrzydełka prawie bez mięsa, możesz zachować ją do ugotowania rosołu). Pozostałe skrzydełko również rozetnij na pojedyncze kawałki. Skrzydełka najpierw obtocz w Przyprawie do grilla Knorr, a następnie oprósz mąką ziemniaczaną.
Krok 2
W drugiej misce przygotuj sos mieszając miód, sos Hellmann’s Chilli, posiekaną natkę kolendry, ocet jabłkowy i imbir. Sos podziel na dwie części. Jedną zachowaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj ze skrzydełkami.
Krok 3
Kurczaka grilluj na tackach aluminiowych pod przykryciem, na średnio rozgrzanym grillu około 20 do 30 minut, tak aby mięso było miękkie, a skórka lekko skarmelizowana. Tuż przed podaniem, skrzydełka jeszcze raz obtocz w pozostałej części sosu i przełóż na talerz.
Dobra rada:
W ten sam sposób możesz też przygotować udka z kurczaka bez skóry i kości (skróci to czas grillowania).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skrzydełka w miodzie z imbirem - VIDEO
Skrzydełka w miodzie z imbirem to delikatne białe mięso w złocistej słodko-pikantnej glazurze – znakomicie sprawdzą się na grilla. Żeby uzyskać odpowiednio zrównoważony smak, najważniejsze jest przygotowanie marynaty. Do miseczki wlej pikantny sos chili, który będzie dobrym kontrastem dla delikatnego i słodkiego miodu. Wybierz dowolny rodzaj, najlepiej płynny (doskonale sprawdzi się wielokwiatowy lub lipowy). Dla uzyskania wyrazistego smaku dodaj także ocet jabłkowy oraz świeży imbir. Nie zapomnij też o ziołach – świeże listki kolendry nadadzą całości intensywnego aromatu. Tak przygotowaną marynatę podziel na dwie części – w jednej z nich obtocz dokładnie skrzydełka, po czym grilluj je na aluminiowych tackach. Dzięki marynacie mięso nie tylko przesiąknie smakiem przypraw, ale także zyska chrupiącą karmelizowaną skórkę. Aby wzmocnić smak gotowych porcji, jeszcze raz obtocz je w pozostałej części sosu. Kiedy skrzydełka będą gotowe, podawaj je z grillowanymi warzywami lub sałatką z pomidorów i rukoli. Proste i smaczne dania są najlepsze – skorzystaj z naszego przepisu podczas najbliższego grilla.