Skrzydełka w miodzie z imbirem - VIDEO
łatwe
648 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj, osusz, odetnij lotkę (to skrajna część skrzydełka prawie bez mięsa, możesz zachować ją do ugotowania rosołu). Pozostałe skrzydełko również rozetnij na pojedyncze kawałki. Skrzydełka najpierw obtocz w Przyprawie do grilla Knorr, a następnie oprósz mąką ziemniaczaną.

Krok 2
W drugiej misce przygotuj sos mieszając miód, sos Hellmann's Chilli, posiekaną natkę kolendry, ocet jabłkowy i imbir. Sos podziel na dwie części. Jedną zachowaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj ze skrzydełkami.

Krok 3
Kurczaka grilluj na tackach aluminiowych pod przykryciem, na średnio rozgrzanym grillu około 20 do 30 minut, tak aby mięso było miękkie, a skórka lekko skarmelizowana. Tuż przed podaniem, skrzydełka jeszcze raz obtocz w pozostałej części sosu i przełóż na talerz.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz też przygotować udka z kurczaka bez skóry i kości (skróci to czas grillowania).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skrzydełka w miodzie z imbirem - VIDEO
Skrzydełka w miodzie z imbirem to delikatne białe mięso w złocistej słodko-pikantnej glazurze – znakomicie sprawdzą się na grilla. Żeby uzyskać odpowiednio zrównoważony smak, najważniejsze jest przygotowanie marynaty. Do miseczki wlej pikantny sos chili, który będzie dobrym kontrastem dla delikatnego i słodkiego miodu. Wybierz dowolny rodzaj, najlepiej płynny (doskonale sprawdzi się wielokwiatowy lub lipowy). Dla uzyskania wyrazistego smaku dodaj także ocet jabłkowy oraz świeży imbir. Nie zapomnij też o ziołach – świeże listki kolendry nadadzą całości intensywnego aromatu. Tak przygotowaną marynatę podziel na dwie części – w jednej z nich obtocz dokładnie skrzydełka, po czym grilluj je na aluminiowych tackach. Dzięki marynacie mięso nie tylko przesiąknie smakiem przypraw, ale także zyska chrupiącą karmelizowaną skórkę. Aby wzmocnić smak gotowych porcji, jeszcze raz obtocz je w pozostałej części sosu. Kiedy skrzydełka będą gotowe, podawaj je z grillowanymi warzywami lub sałatką z pomidorów i rukoli. Proste i smaczne dania są najlepsze – skorzystaj z naszego przepisu podczas najbliższego grilla.



































