Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
łatwe
421 osób zapisało

Składniki
600 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
100 mililitrów
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.

Krok 2
W małym garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj napój kokosowy, Przyprawę do grilla Knorr i ketchup Hellmann's. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 3
W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.

Krok 4
Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po dwie-trzy roladki na patyki do szaszłyków.

Krok 5
Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy indyk będzie miękki i rumiany.


Dobra rada:
Możesz do marynaty dodać łyżkę gotowej przyprawy typu garam masala.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu, robiąc obiad albo kiedy organizujesz grilla. To smaczne danie o orientalnym smaku będzie bardzo ciekawą alternatywą dla kiełbasek i karkówki. Podaj to aromatyczne danie na przykład z sosem tzatziki, czosnkowym lub z pomidorową salsą. Dobrze będzie smakowało z zieloną sałatą w ziołowym sosie oraz z ryżem. Pokrój mięso w grube paski i przygotuj marynatę z mleczka kokosowego, przypraw oraz łagodnego ketchupu. Kmin rzymski dodawany do pasty dobrze jest najpierw zmielić lub utrzeć w moździerzu. Mleczko kokosowe ma delikatnie słodki smak, możesz więc przełamać go pikantnymi składnikami. Indyka dokładnie natartego marynatą warto wstawić do lodówki nawet na kilkanaście godzin. Do piersi z indyka przygotowanych w ten sposób dodaj na przykład surówkę z kapusty pekińskiej. Koniecznie sprawdź nasz przepis na piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym i podziel się swoją opinią w komentarzu.



































