Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka kroję w kostkę dosyć dużą. Przekładam do pojemnika, dodaję paprykę wędzoną, przyprawę do kurczaka, pieprz, 5 łyżek oleju rzepakowego. Mięso obtaczam w marynacie. Soli dużo nie daję, bo przyprawa do kurczaka już ją zawiera. Pudełko zamykam i wstawiam na noc do lodówki. Dobrze jest zamarynować mięso dzień wcześniej.

Krok 2

Jeżeli nie mamy czasu to chociaż na 30 minut zostawić w marynacie. Paprykę kroję w kwadraty, cebule po obraniu kroję na pół. Rozdzielam łuski. Ser kroję w kwadraty grubości 0,5 cm. Cukinię kroję w plastry grubości 0,5 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijam po kolei ser, paprykę, pierś z kurczaka, cebulę, i ponawiam.

Krok 3

Szaszłyki przed ułożeniem na grillu smaruję całe olejem za pomocą pędzelka. Posypuję przyprawą do grilla. Układam na ruszcie i w trakcie smażenia obracam. Przed podaniem posypuję natką i podaję z sosem serowym Hellmann's Cheddar bardzo kremowym. Szaszłyki podałam z brokułem. Podzieliłam go na małe różyczki, ugotowałam al dente i polałam też sosem serowym. Sos ten jest niesamowicie kremowy, idealny nie tylko do szaszłyków, ale do polania także sałatek. Z brokułem świetnie się komponuje. Smak sera podkręca walory smakowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej