
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka kroję w kostkę dosyć dużą. Przekładam do pojemnika, dodaję paprykę wędzoną, przyprawę do kurczaka, pieprz, 5 łyżek oleju rzepakowego. Mięso obtaczam w marynacie. Soli dużo nie daję, bo przyprawa do kurczaka już ją zawiera. Pudełko zamykam i wstawiam na noc do lodówki. Dobrze jest zamarynować mięso dzień wcześniej.
Krok 2
Jeżeli nie mamy czasu to chociaż na 30 minut zostawić w marynacie. Paprykę kroję w kwadraty, cebule po obraniu kroję na pół. Rozdzielam łuski. Ser kroję w kwadraty grubości 0,5 cm. Cukinię kroję w plastry grubości 0,5 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijam po kolei ser, paprykę, pierś z kurczaka, cebulę, i ponawiam.
Krok 3
Szaszłyki przed ułożeniem na grillu smaruję całe olejem za pomocą pędzelka. Posypuję przyprawą do grilla. Układam na ruszcie i w trakcie smażenia obracam. Przed podaniem posypuję natką i podaję z sosem serowym Hellmann's Cheddar bardzo kremowym. Szaszłyki podałam z brokułem. Podzieliłam go na małe różyczki, ugotowałam al dente i polałam też sosem serowym. Sos ten jest niesamowicie kremowy, idealny nie tylko do szaszłyków, ale do polania także sałatek. Z brokułem świetnie się komponuje. Smak sera podkręca walory smakowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Hellmann's Cheddar
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej