Soczysta pierś z kurczaka z grilla – z marynatą | Przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostki Knorr dokładnie rozetrzyj i połącz z oliwą tak, aby powstała pasta.

Soczysty  kurczak z grilla  - Krok 1

Krok 2

Zamarynuj mięso i odstaw na 10 minut.

Soczysty  kurczak z grilla  - Krok 2

Krok 3

Następnie grilluj mięso po 6-8 minut z każdej strony.

Soczysty  kurczak z grilla  - Krok 3

Krok 4

Po usmażeniu odstaw kurczaka na 10 minut, a następnie pokrój go w paski. Podawaj z sałatką.

Soczysty  kurczak z grilla  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty  kurczak z grilla Soczysty kurczak z grilla

Soczysty kurczak z grilla to potrawa pełna aromatu i smaku. Jeśli chcesz urozmaicić swoje popisowe menu – jesteś w dobrym miejscu. Kurczak podany z różnymi dodatkami sprawdzi się jako smaczny obiad lub ciepła kolacja, a wykonasz go z zaledwie kilku składników. Na początek zamarynuj mięso i odstaw do lodówki na kilka minut, aby aromaty się przeniknęły. Jeśli chcesz, żeby danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, dodaj do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę papryczki chili. Ewentualnie dosyp jeszcze trochę startego imbiru. Zamarynowanego w paście kurczaka wyjmij z lodówki i oprósz ulubionymi ziołami. Następnie grilluj mięso na rozgrzanym ruszcie lub specjalnej patelni, uważając, żeby się nie przypaliło. Danie jest już gotowe! Soczystego kurczaka z grilla podawaj pokrojonego w paski, z sałatką ze świeżego szpinaku, pomidorków koktajlowych i oliwą. Udekoruj talerz gałązkami świeżego tymianku lub posyp posiekaną natką pietruszki. Zaserwuj danie z samodzielnie wykonanym pesto pomidorowym lub hummusem z bazylią.