Soczysta pierś z kurczaka z grilla – z marynatą | Przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
325 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 garść

1 opakowanie

4 łyżki

0.5 łyżki

0.5 sztuki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka posyp przyprawą do kurczaka, dodaj olej, wymieszaj i pozostaw na godzinę. Grilluj ok. 15-20 minut.​

Krok 2

Ogórki, pomidory, cebulę pokrój w dowolny sposób. Dodaj oliwki, ser grecki pokrojony w kostkę. Polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość oprósz oregano.​ Udekoruj listkami natki.​

Krok 3

Podawaj z sosem cheddar Hellmann's​.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z grilla Soczysty kurczak z grilla

Soczysty kurczak z grilla to potrawa pełna aromatu i smaku. Jeśli chcesz urozmaicić swoje popisowe menu – jesteś w dobrym miejscu. Kurczak podany z różnymi dodatkami sprawdzi się jako smaczny obiad lub ciepła kolacja, a wykonasz go z zaledwie kilku składników. Na początek zamarynuj mięso i odstaw do lodówki na kilka minut, aby aromaty się przeniknęły. Jeśli chcesz, żeby danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, dodaj do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę papryczki chili. Ewentualnie dosyp jeszcze trochę startego imbiru. Zamarynowanego w paście kurczaka wyjmij z lodówki i oprósz ulubionymi ziołami. Następnie grilluj mięso na rozgrzanym ruszcie lub specjalnej patelni, uważając, żeby się nie przypaliło. Danie jest już gotowe! Soczystego kurczaka z grilla podawaj pokrojonego w paski, z sałatką ze świeżego szpinaku, pomidorków koktajlowych i oliwą. Udekoruj talerz gałązkami świeżego tymianku lub posyp posiekaną natką pietruszki. Zaserwuj danie z samodzielnie wykonanym pesto pomidorowym lub hummusem z bazylią.