Soczysty kurczak z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

304 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostki Knorr dokładnie rozetrzyj i połącz z oliwą tak, aby powstała pasta.

Soczysty  kurczak z grilla  - Krok 1

Krok 2

Zamarynuj mięso i odstaw na 10 minut.

Soczysty  kurczak z grilla  - Krok 2

Krok 3

Następnie grilluj mięso po 6-8 minut z każdej strony.

Soczysty  kurczak z grilla  - Krok 3

Krok 4

Po usmażeniu odstaw kurczaka na 10 minut, a następnie pokrój go w paski. Podawaj z sałatką.

Soczysty  kurczak z grilla  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty  kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty  kurczak z grilla Soczysty kurczak z grilla

Soczysty kurczak z grilla to potrawa pełna aromatu i smaku. Jeśli chcesz urozmaicić swoje popisowe menu – jesteś w dobrym miejscu. Kurczak podany z różnymi dodatkami sprawdzi się jako smaczny obiad lub ciepła kolacja, a wykonasz go z zaledwie kilku składników. Na początek zamarynuj mięso i odstaw do lodówki na kilka minut, aby aromaty się przeniknęły. Jeśli chcesz, żeby danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, dodaj do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę papryczki chili. Ewentualnie dosyp jeszcze trochę startego imbiru. Zamarynowanego w paście kurczaka wyjmij z lodówki i oprósz ulubionymi ziołami. Następnie grilluj mięso na rozgrzanym ruszcie lub specjalnej patelni, uważając, żeby się nie przypaliło. Danie jest już gotowe! Soczystego kurczaka z grilla podawaj pokrojonego w paski, z sałatką ze świeżego szpinaku, pomidorków koktajlowych i oliwą. Udekoruj talerz gałązkami świeżego tymianku lub posyp posiekaną natką pietruszki. Zaserwuj danie z samodzielnie wykonanym pesto pomidorowym lub hummusem z bazylią.