Udka teriyaki z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka teriyaki z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

glazura:

100 mililitrów

100 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj i osusz. Oprósz pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z mąka ziemniaczaną. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj glazurę. W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i chili. Całość zalej sokiem z ananasa, sosem sojowym i miodem. Dodaj świeżo stary imbir. Sos gotuj około 10 minut aż zgęstnieje. Glazurę podziel na dwie części

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 2

Krok 3

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie zanurz je w jednej części marynaty i grilluj kolejne 20 minut aż będą upieczone, cały czas przekręcając je i smarując kolejna warstwą glazury.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec grillowania zanurz w marynacie pokrojonego na ćwiartki ananasa. Owoc grilluj bezpośrednio na ruszcie. Udka podawaj z kawałki ananasa oprószone z wierzchu sezamem.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Miód w przepisie możesz zastąpić brązowym cukrem.

1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kranc

    Krzysztof Kranc , 25.05.2016

    Test

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka teriyaki z ananasem Udka teriyaki z ananasem

Udka umyj i osusz. Oprósz pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z mąka ziemniaczaną. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.