Udka teriyaki z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

glazura:

100 mililitrów

100 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj i osusz. Oprósz pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z mąka ziemniaczaną. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj glazurę. W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i chili. Całość zalej sokiem z ananasa, sosem sojowym i miodem. Dodaj świeżo stary imbir. Sos gotuj około 10 minut aż zgęstnieje. Glazurę podziel na dwie części

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 2

Krok 3

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie zanurz je w jednej części marynaty i grilluj kolejne 20 minut aż będą upieczone, cały czas przekręcając je i smarując kolejna warstwą glazury.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec grillowania zanurz w marynacie pokrojonego na ćwiartki ananasa. Owoc grilluj bezpośrednio na ruszcie. Udka podawaj z kawałki ananasa oprószone z wierzchu sezamem.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Miód w przepisie możesz zastąpić brązowym cukrem.

1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kranc

    Krzysztof Kranc, 25.05.2016

    Test

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej