Udka teriyaki z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka teriyaki z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

188 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

glazura:

100 mililitrów

100 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj i osusz. Oprósz pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z mąka ziemniaczaną. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj glazurę. W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i chili. Całość zalej sokiem z ananasa, sosem sojowym i miodem. Dodaj świeżo stary imbir. Sos gotuj około 10 minut aż zgęstnieje. Glazurę podziel na dwie części

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 2

Krok 3

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie zanurz je w jednej części marynaty i grilluj kolejne 20 minut aż będą upieczone, cały czas przekręcając je i smarując kolejna warstwą glazury.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec grillowania zanurz w marynacie pokrojonego na ćwiartki ananasa. Owoc grilluj bezpośrednio na ruszcie. Udka podawaj z kawałki ananasa oprószone z wierzchu sezamem.

Udka teriyaki z ananasem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Miód w przepisie możesz zastąpić brązowym cukrem.

1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kranc

    Krzysztof Kranc , 25.05.2016

    Test

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka teriyaki z ananasem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka teriyaki z ananasem Udka teriyaki z ananasem

Udka umyj i osusz. Oprósz pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z mąka ziemniaczaną. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.