
Składniki
8 sztuk
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
glazura:
100 mililitrów
100 mililitrów
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka umyj i osusz. Oprósz pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z mąka ziemniaczaną. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.
Krok 2
Przygotuj glazurę. W garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i chili. Całość zalej sokiem z ananasa, sosem sojowym i miodem. Dodaj świeżo stary imbir. Sos gotuj około 10 minut aż zgęstnieje. Glazurę podziel na dwie części
Krok 3
Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie zanurz je w jednej części marynaty i grilluj kolejne 20 minut aż będą upieczone, cały czas przekręcając je i smarując kolejna warstwą glazury.
Krok 4
Pod koniec grillowania zanurz w marynacie pokrojonego na ćwiartki ananasa. Owoc grilluj bezpośrednio na ruszcie. Udka podawaj z kawałki ananasa oprószone z wierzchu sezamem.
Dobra rada:
Miód w przepisie możesz zastąpić brązowym cukrem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej