Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

322 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

80 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

8 sztuk

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli nie uda Ci się kupić piersi z kurczaka ze skórą, musisz je wyciąć z całych kurczaków. Wytnij je tak, aby zachować kość, skrzydełka i skórę. Resztę kurczaków zachowaj na przykład na przygotowanie rosołu.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 1

Krok 2

Zrób nacięcie w piersi z kurczaka po całej długości. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem i połową octu balsamicznego. Powstałą marynatą natrzyj piersi z zewnątrz i w środku. Mięso odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 2

Krok 3

Na suchej patelni upraż orzechy piniowe. Posiekaj bazylię, pomidory suszone, chilli i czosnek. Namocz, a następnie odsącz z wody jedną bułkę. Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, przekrój na cztery części pomidorki koktajlowe.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj namoczoną bułkę, suszone pomidory, orzeszki pinii i połowę bazylii. Powstałym farszem napełnij kieszonki w piersiach kurczaka i zepnij je wykałaczką.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 4

Krok 5

Piersi grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas przekręcając pierś, tak aby mięso w środku było dopieczone, a skórka z zewnątrz zrobiła się chrupiąca.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 5

Krok 6

W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, czosnek i chili, dodaj pomidory koktajlowe, kapary pozostałą bazylię i ocet balsamiczny. Następnie dodaj puszkę pomidorów pelati, całość gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Piersi z kurczaka faszerowane pastą podawaj przekrojone z sosem pomidorowym z boku.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu z pomidorów możesz też dołożyć ser, np. mozzarellę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorówPiersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów

Najbliższy uroczysty posiłek przygotuj na grillu. Potrawy przyrządzone w ten sposób zyskują wyjątkowy aromat, zwłaszcza jeśli użyjesz specjalnego drewna do grillowania. Mięso z rusztu to nie tylko steki i burgery, ale także nieco wykwintniejsze dania – przekonaj się o tym i przygotuj piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów. Wykorzystaj mięso ze skórką, która po upieczeniu stanie się złocista i chrupiąca. Zrób w nim kieszonkę na farsz, a następnie marynuj całość, najlepiej przez kilkanaście godzin. Do marynaty wykorzystaj ocet balsamiczny o słodkim posmaku, przyprawę i olej. Kieszonki z kurczaka nadziej łagodnym farszem, którego podstawę stanowić powinna bułka – namoczona wcześniej z suszonymi pomidorami, szalotką i bazylią. Mięso zepnij wykałaczkami i grilluj, przygotowując w tym czasie sos pomidorowy. Jego baza to pomidory z puszki, doprawione wyrazistymi dodatkami, takimi jak: pikantna papryczka chili, czosnek oraz kapary. Całość gotuj do momentu, aż nabierze gęstszej konsystencji i podawaj z faszerowanymi piersiami z kurczaka. Udanego grillowania!