Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

317 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

441 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

80 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

8 sztuk

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli nie uda Ci się kupić piersi z kurczaka ze skórą, musisz je wyciąć z całych kurczaków. Wytnij je tak, aby zachować kość, skrzydełka i skórę. Resztę kurczaków zachowaj na przykład na przygotowanie rosołu.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 1

Krok 2

Zrób nacięcie w piersi z kurczaka po całej długości. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem i połową octu balsamicznego. Powstałą marynatą natrzyj piersi z zewnątrz i w środku. Mięso odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 2

Krok 3

Na suchej patelni upraż orzechy piniowe. Posiekaj bazylię, pomidory suszone, chilli i czosnek. Namocz, a następnie odsącz z wody jedną bułkę. Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, przekrój na cztery części pomidorki koktajlowe.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj namoczoną bułkę, suszone pomidory, orzeszki pinii i połowę bazylii. Powstałym farszem napełnij kieszonki w piersiach kurczaka i zepnij je wykałaczką.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 4

Krok 5

Piersi grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas przekręcając pierś, tak aby mięso w środku było dopieczone, a skórka z zewnątrz zrobiła się chrupiąca.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 5

Krok 6

W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, czosnek i chili, dodaj pomidory koktajlowe, kapary pozostałą bazylię i ocet balsamiczny. Następnie dodaj puszkę pomidorów pelati, całość gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Piersi z kurczaka faszerowane pastą podawaj przekrojone z sosem pomidorowym z boku.

Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu z pomidorów możesz też dołożyć ser, np. mozzarellę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorówPiersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów

Najbliższy uroczysty posiłek przygotuj na grillu. Potrawy przyrządzone w ten sposób zyskują wyjątkowy aromat, zwłaszcza jeśli użyjesz specjalnego drewna do grillowania. Mięso z rusztu to nie tylko steki i burgery, ale także nieco wykwintniejsze dania – przekonaj się o tym i przygotuj piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów. Wykorzystaj mięso ze skórką, która po upieczeniu stanie się złocista i chrupiąca. Zrób w nim kieszonkę na farsz, a następnie marynuj całość, najlepiej przez kilkanaście godzin. Do marynaty wykorzystaj ocet balsamiczny o słodkim posmaku, przyprawę i olej. Kieszonki z kurczaka nadziej łagodnym farszem, którego podstawę stanowić powinna bułka – namoczona wcześniej z suszonymi pomidorami, szalotką i bazylią. Mięso zepnij wykałaczkami i grilluj, przygotowując w tym czasie sos pomidorowy. Jego baza to pomidory z puszki, doprawione wyrazistymi dodatkami, takimi jak: pikantna papryczka chili, czosnek oraz kapary. Całość gotuj do momentu, aż nabierze gęstszej konsystencji i podawaj z faszerowanymi piersiami z kurczaka. Udanego grillowania!