Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
200 gramów
80 mililitrów
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
8 sztuk
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli nie uda Ci się kupić piersi z kurczaka ze skórą, musisz je wyciąć z całych kurczaków. Wytnij je tak, aby zachować kość, skrzydełka i skórę. Resztę kurczaków zachowaj na przykład na przygotowanie rosołu.
Krok 2
Zrób nacięcie w piersi z kurczaka po całej długości. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem i połową octu balsamicznego. Powstałą marynatą natrzyj piersi z zewnątrz i w środku. Mięso odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Krok 3
Na suchej patelni upraż orzechy piniowe. Posiekaj bazylię, pomidory suszone, chilli i czosnek. Namocz, a następnie odsącz z wody jedną bułkę. Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, przekrój na cztery części pomidorki koktajlowe.
Krok 4
W misce wymieszaj namoczoną bułkę, suszone pomidory, orzeszki pinii i połowę bazylii. Powstałym farszem napełnij kieszonki w piersiach kurczaka i zepnij je wykałaczką.
Krok 5
Piersi grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas przekręcając pierś, tak aby mięso w środku było dopieczone, a skórka z zewnątrz zrobiła się chrupiąca.
Krok 6
W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, czosnek i chili, dodaj pomidory koktajlowe, kapary pozostałą bazylię i ocet balsamiczny. Następnie dodaj puszkę pomidorów pelati, całość gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Piersi z kurczaka faszerowane pastą podawaj przekrojone z sosem pomidorowym z boku.
Dobra rada:
Do farszu z pomidorów możesz też dołożyć ser, np. mozzarellę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów
Najbliższy uroczysty posiłek przygotuj na grillu. Potrawy przyrządzone w ten sposób zyskują wyjątkowy aromat, zwłaszcza jeśli użyjesz specjalnego drewna do grillowania. Mięso z rusztu to nie tylko steki i burgery, ale także nieco wykwintniejsze dania – przekonaj się o tym i przygotuj piersi z kurczaka faszerowane pastą z suszonych pomidorów. Wykorzystaj mięso ze skórką, która po upieczeniu stanie się złocista i chrupiąca. Zrób w nim kieszonkę na farsz, a następnie marynuj całość, najlepiej przez kilkanaście godzin. Do marynaty wykorzystaj ocet balsamiczny o słodkim posmaku, przyprawę i olej. Kieszonki z kurczaka nadziej łagodnym farszem, którego podstawę stanowić powinna bułka – namoczona wcześniej z suszonymi pomidorami, szalotką i bazylią. Mięso zepnij wykałaczkami i grilluj, przygotowując w tym czasie sos pomidorowy. Jego baza to pomidory z puszki, doprawione wyrazistymi dodatkami, takimi jak: pikantna papryczka chili, czosnek oraz kapary. Całość gotuj do momentu, aż nabierze gęstszej konsystencji i podawaj z faszerowanymi piersiami z kurczaka. Udanego grillowania!