Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

385 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 pęczka

3 łyżki

50 gramów

4 sztuki

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry, zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości. Po tym czasie dynię pokrój w niedużą kostkę.

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - Krok 1

Krok 2

Kolendrę oraz ser pokrój drobno, dodaj do dyni i dopraw do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - Krok 2

Krok 3

Piersi natnij wzdłuż tak, aby powstały kieszonki. Napełnij je przygotowanym farszem i zepnij wykałaczkami.

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - Krok 3

Krok 4

Przygotowane piersi posyp przyprawą Knorr, skrop oliwą i smaż na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony. Przed podaniem każdą z piersi przekrój w poprzek pod skosem dzięki temu będą się ładnie prezentować na talerzu.

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane faszerowane piersi możesz przygotować również na tradycyjnym grillu.

29

Opinie o przepisie

  • Anna Franczuk-Atu

    Anna Franczuk-Atu

    Ja nie widze kolendry tylko bazylie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Harsson

    Damian Harsson

    https://www.facebook.com/Smakosz-1693561424190985/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 1000 pomysłów na Święta

    1000 pomysłów na Święta

    Możemy się wprosić na obiad? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gotowanie ze stylem

    Gotowanie ze stylem

    Sezeon na dynię czas zacząć :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Działacz

    Tomasz Działacz

    dajcie spokój - głodny jestem ........ :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisnatalerzu.pl

    przepisnatalerzu.pl

    Mniam muszę dorwać dynię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Koczy

    Maria Koczy

    będzie dobre papu....<3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Mazur

    Maria Mazur

    jak zostało z obiadu o chętnie spróbuję może sama zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Nowakowska

    Dorota Nowakowska

    Robiłam dzisiaj zupę z dynii na ostro ze świeżym imbirem i czosnkowymi grzankami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Walkowiak

    Irena Walkowiak

    bardzo lubie zupe z dyni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Pyszkowski

    Henryk Pyszkowski

    Szkoda że jesteśmy po obiadku ale spróbuje na następny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grzeszczyk

    Monika Grzeszczyk

    mniam mniam mniam ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kreft

    Ewa Kreft

    Jezuuu a ja taka głodna uuuuuuu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Danuta, koniecznie daj nam znać jak już wypróbujesz! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta J Maciejowska

    Danuta J Maciejowska

    Wyglada niezle,musze wyprobowac ten przepis jak kupie dynie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boj Maciej

    Boj Maciej

    Mniam!☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wlodzimierz Legien

    Wlodzimierz Legien

    Bardzo uroczo i smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Nieć

    Jola Nieć

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Stachurski

    Arkadiusz Stachurski

    A ja mam chęć na dynie z zacierkami, a u Kokeszkow ani jedna nie została się. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Woś

    Piotr Woś

    Dobre na pewno Irminko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Karamucki

    Tomasz Karamucki

    Bardzo smaczne napewno.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Podlaszewski

    Krzysztof Podlaszewski

    Idź być wegeterrorystką gdzie indziej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Troll Emperor

    Troll Emperor

    Omnomnom pyszne miensko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tomczuk

    Agnieszka Tomczuk

    Czyli dzisiaj objad u Ciebie Aniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wioletta Filipek

    Beata Wioletta Filipek

    Martwe cialo kurczecia....jak mozna?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Graczyk

    Renata Graczyk

    Więc trzeba innych spróbować ........okej ......@):-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Bernaś

    Mirosław Bernaś

    :) właśnie zabieram sięza gotowanie niedzielnego obiadku-smacznego przyjaciele ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wolinska

    Ewa Wolinska

    Ale mi narobilyscie smaku Dziewczyny !!!:):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Stasiak

    Ryszard Stasiak

    Tak ale ja wolę piersi kobiece. Pozdrawiam źycząc miłej słonecznej niedzieli :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrąGrillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą

Danie sugerowane w tym przepisie jest bardzo uniwersalne – sprawdzi się na spotkaniu przy grillu, ale również przygotowane na patelni grillowej zachowa swój wyrazisty aromat. Łączą się w nim ziołowe smaki kolendry, charakterystyczny ser feta oraz delikatny kurczak i kremowa dynia. Zacznij od wyboru tej ostatniej – odpowiednia będzie hokkaido, która ma twardą skórkę (nie trzeba jej obierać) i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Piecz ją w piekarniku do momentu uzyskania pożądanej miękkości, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj do niej kolendrę oraz ser, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj, a następnie przygotuj kurczaka. Mięso natnij wzdłuż – tak, aby powstały kieszonki, napełnij je wyrazistym dyniowym farszem i zepnij wykałaczkami. Smak potrawy uzupełnisz dodatkiem mieszanki przypraw oraz oliwy. Teraz wystarczy tylko usmażyć mięso na grillu lub specjalnej patelni. Jako dodatek świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki lub purée z zielonego groszku. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością! Smacznego!