Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

0.25 łyżeczki

1 pęczek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową Knorr rozkrusz w miseczce i dokładnie rozetrzyj z oliwą. Dodaj posiekane chili oraz pokrojoną kolendrę.

Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Płaty mięsa natrzyj marynatą z obu stron. Odłóż na 15 minut do lodówki.

Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Mięso układaj na rozgrzanym grillu i piecz po 5 minut z każdej strony. Podawaj z chrupiącą sałatą.

Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrąGrillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą

Wybierając mięso do przyrządzenia na grillu, często sięga się po udka z kurczaka – delikatne, soczyste, z chrupiącą po upieczeniu skórką. Ich smak można wzbogacić na wiele różnych sposobów, wystarczy tylko użyć odpowiednich kompozycji ziół i przypraw. Dzięki temu przepisowi poznasz sposób na przygotowanie pikantnego kurczaka z chili i kolendrą. Na początek należy właściwie dobrać i połączyć składniki marynaty – to ona nada potrawie wyrazistość. W miseczce rozkrusz kostkę rosołową z pietruszką i lubczykiem, po czym rozetrzyj ją z oliwą. Dodaj świeżą, drobno posiekaną kolendrę oraz papryczkę chili. W razie potrzeby, zastąp ją pieprzem kajeńskim. Powstałą w ten sposób marynatą natrzyj pozbawione kości udka z kurczaka i odstaw je na chwilę do lodówki. Następnie mięso układaj na grillu i piecz ze wszystkich stron, aż skórka dobrze się zarumieni. To danie możesz również przyrządzić na patelni grillowej. Gotowe udka podawaj z pieczywem oraz sałatką, np. z sałaty lodowej i pomidorków koktajlowych. Sprawdź, jakie to pyszne.