Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą
łatwe
210 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 sztuka
0.25 łyżeczki
1 pęczek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową Knorr rozkrusz w miseczce i dokładnie rozetrzyj z oliwą. Dodaj posiekane chili oraz pokrojoną kolendrę.

Krok 2
Płaty mięsa natrzyj marynatą z obu stron. Odłóż na 15 minut do lodówki.

Krok 3
Mięso układaj na rozgrzanym grillu i piecz po 5 minut z każdej strony. Podawaj z chrupiącą sałatą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą
Wybierając mięso do przyrządzenia na grillu, często sięga się po udka z kurczaka – delikatne, soczyste, z chrupiącą po upieczeniu skórką. Ich smak można wzbogacić na wiele różnych sposobów, wystarczy tylko użyć odpowiednich kompozycji ziół i przypraw. Dzięki temu przepisowi poznasz sposób na przygotowanie pikantnego kurczaka z chili i kolendrą. Na początek należy właściwie dobrać i połączyć składniki marynaty – to ona nada potrawie wyrazistość. W miseczce rozkrusz kostkę rosołową z pietruszką i lubczykiem, po czym rozetrzyj ją z oliwą. Dodaj świeżą, drobno posiekaną kolendrę oraz papryczkę chili. W razie potrzeby, zastąp ją pieprzem kajeńskim. Powstałą w ten sposób marynatą natrzyj pozbawione kości udka z kurczaka i odstaw je na chwilę do lodówki. Następnie mięso układaj na grillu i piecz ze wszystkich stron, aż skórka dobrze się zarumieni. To danie możesz również przyrządzić na patelni grillowej. Gotowe udka podawaj z pieczywem oraz sałatką, np. z sałaty lodowej i pomidorków koktajlowych. Sprawdź, jakie to pyszne.