Jak upiec udka z kurczaka, aby były soczyste, aromatyczne, z chrupiącą skórką? Skorzystaj z naszych wskazówek i przygotuj wyśmienity obiad.

Jak upiec udka z kurczaka? – 5 wskazówek

Z grilla lub piekarnika – obie wersje pieczonych udek będą smaczne, jeśli zastosujesz 5 prostych kroków:

1. Przygotuj mięso: dokładnie je oczyść i wysusz za pomocą papierowych ręczników. Usuń również większe przerosty tłuszczu.

2. Przyrządź marynatę: zanurz w niej mięso na kilka godzin – tak, aby udka nabrały wyrazistości. Dobrze sprawdzi się słodko-wytrawna kompozycja limonki, aromatycznej przyprawy i dżemu. Grillowane udka w cytrusowym sosie będą wyborne, jeśli doprawisz je natką kolendry.

3. Piecz na grillu: średnio rozgrzanym, przez około 40 minut, cały czas obracając. Żeby mięso się nie przypaliło, wyłóż je na aluminiowe tacki. Aby było jeszcze soczystsze, co jakiś czas polewaj je marynatą.

4. Piecz w piekarniku: w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, do momentu, w którym udka nabiorą złocistego koloru – czyli również przez ok. 40 minut. Żeby były kruche i jednocześnie soczyste, polej je sokiem z cytryny.

5. Podawaj: i komponuj z apetycznymi dodatkami. Sprawdzą się pieczone ziemniaki lub owoce. Udka teriyaki będą pyszne z grillowanym ananasem, a udka z chrupiącą skórką skomponują się z sałatką z sezonowych warzyw.

Kiedy już wiesz, jak upiec udka z kurczaka, wystarczy tylko wybrać swój ulubiony przepis i rozgrzać ruszt lub piekarnik. Więcej inspiracji znajdziesz na naszej stronie – smacznego!