
Składniki
8 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
dżem:
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka umyj, osusz i natrzyj pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z otartą skórką z limonki i jej sokiem. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.

Krok 2
Przygotuj dżem cytrusowy. W garnku z karmelizuj brązowy cukier, dodaj do niego pokrojony w plastry kumkwat (krojąc go usuń z niego wszystkie pestki), pokrojoną w drobne kawałki limonkę i wlej sok z pomarańczy.

Krok 3
Całość gotuj aż sok zupełnie odparuje a powstały dżem zgęstnieje. Dodaj wtedy do niego sos sojowy, imbir i posiekane drobno chilli. Gotuj kolejne 5 minut aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Krok 4
Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach pod przykryciem. Grilluj przez około 40 minut aż będą upieczone cały czas przekręcając je co jakiś czas.

Krok 5
Po grillowaniu gorące udka włóż na chwile w dżem z kumkwatu i dokładnie obtocz. Przełóż na półmisek.


Dobra rada:
Do dżemu z cytrusów możesz dodać świeżą natkę kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane udka w cytrusowym dżemie
Niebanalne połączenie aromatów przyrządzisz już w niecałą godzinę – grillowane udka w cytrusowym sosie łączą kontrastujące smaki i tworzą wykwintną kompozycję. Będą świetną alternatywą dla popularnych mięs grillowych. Od czego zacząć? Umyj i osusz mięso, a następnie natrzyj je aromatyczną przyprawą do grilla, otartą skórką i sokiem z limonki. Odstaw na kilkadziesiąt minut, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. W tym czasie przyrządź cytrusowy dżem – pomoże Ci w tym powyższy przepis. Na końcu dodaj do niego wyrazisty sos sojowy, imbir oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Teraz wystarczy tylko wyłożyć udka na ruszt i grillować do momentu, aż mięso będzie upieczone, a na końcu połączyć z nim dżem. Jak je podawać? Doskonale sprawdzą się z dodatkiem pieczonych ziemniaków oprószonych ziołami prowansalskimi oraz sałatką ze świeżych warzyw. Wykorzystaj sezonowe soczyste pomidory, ogórki i cebulę. Równie dobrze smakują z chrupiącymi grzankami. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie inspiracją.