
Składniki
8 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
dżem:
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka umyj, osusz i natrzyj pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z otartą skórką z limonki i jej sokiem. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.

Krok 2
Przygotuj dżem cytrusowy. W garnku z karmelizuj brązowy cukier, dodaj do niego pokrojony w plastry kumkwat (krojąc go usuń z niego wszystkie pestki), pokrojoną w drobne kawałki limonkę i wlej sok z pomarańczy.

Krok 3
Całość gotuj aż sok zupełnie odparuje a powstały dżem zgęstnieje. Dodaj wtedy do niego sos sojowy, imbir i posiekane drobno chilli. Gotuj kolejne 5 minut aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Krok 4
Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach pod przykryciem. Grilluj przez około 40 minut aż będą upieczone cały czas przekręcając je co jakiś czas.

Krok 5
Po grillowaniu gorące udka włóż na chwile w dżem z kumkwatu i dokładnie obtocz. Przełóż na półmisek.


Dobra rada:
Do dżemu z cytrusów możesz dodać świeżą natkę kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane udka w cytrusowym dżemie
Niebanalne połączenie aromatów przyrządzisz już w niecałą godzinę – grillowane udka w cytrusowym sosie łączą kontrastujące smaki i tworzą wykwintną kompozycję. Będą świetną alternatywą dla popularnych mięs grillowych. Od czego zacząć? Umyj i osusz mięso, a następnie natrzyj je aromatyczną przyprawą do grilla, otartą skórką i sokiem z limonki. Odstaw na kilkadziesiąt minut, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. W tym czasie przyrządź cytrusowy dżem – pomoże Ci w tym powyższy przepis. Na końcu dodaj do niego wyrazisty sos sojowy, imbir oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Teraz wystarczy tylko wyłożyć udka na ruszt i grillować do momentu, aż mięso będzie upieczone, a na końcu połączyć z nim dżem. Jak je podawać? Doskonale sprawdzą się z dodatkiem pieczonych ziemniaków oprószonych ziołami prowansalskimi oraz sałatką ze świeżych warzyw. Wykorzystaj sezonowe soczyste pomidory, ogórki i cebulę. Równie dobrze smakują z chrupiącymi grzankami. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie inspiracją.