
Składniki
8 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
dżem:
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka umyj, osusz i natrzyj pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z otartą skórką z limonki i jej sokiem. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.

Krok 2
Przygotuj dżem cytrusowy. W garnku z karmelizuj brązowy cukier, dodaj do niego pokrojony w plastry kumkwat (krojąc go usuń z niego wszystkie pestki), pokrojoną w drobne kawałki limonkę i wlej sok z pomarańczy.

Krok 3
Całość gotuj aż sok zupełnie odparuje a powstały dżem zgęstnieje. Dodaj wtedy do niego sos sojowy, imbir i posiekane drobno chilli. Gotuj kolejne 5 minut aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Krok 4
Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach pod przykryciem. Grilluj przez około 40 minut aż będą upieczone cały czas przekręcając je co jakiś czas.

Krok 5
Po grillowaniu gorące udka włóż na chwile w dżem z kumkwatu i dokładnie obtocz. Przełóż na półmisek.


Dobra rada:
Do dżemu z cytrusów możesz dodać świeżą natkę kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane udka w cytrusowym dżemie
Niebanalne połączenie aromatów przyrządzisz już w niecałą godzinę – grillowane udka w cytrusowym sosie łączą kontrastujące smaki i tworzą wykwintną kompozycję. Będą świetną alternatywą dla popularnych mięs grillowych. Od czego zacząć? Umyj i osusz mięso, a następnie natrzyj je aromatyczną przyprawą do grilla, otartą skórką i sokiem z limonki. Odstaw na kilkadziesiąt minut, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. W tym czasie przyrządź cytrusowy dżem – pomoże Ci w tym powyższy przepis. Na końcu dodaj do niego wyrazisty sos sojowy, imbir oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Teraz wystarczy tylko wyłożyć udka na ruszt i grillować do momentu, aż mięso będzie upieczone, a na końcu połączyć z nim dżem. Jak je podawać? Doskonale sprawdzą się z dodatkiem pieczonych ziemniaków oprószonych ziołami prowansalskimi oraz sałatką ze świeżych warzyw. Wykorzystaj sezonowe soczyste pomidory, ogórki i cebulę. Równie dobrze smakują z chrupiącymi grzankami. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie inspiracją.