Grillowane udka w cytrusowym dżemie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

dżem:

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj, osusz i natrzyj pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z otartą skórką z limonki i jej sokiem. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 1

Krok 2

Przygotuj dżem cytrusowy. W garnku z karmelizuj brązowy cukier, dodaj do niego pokrojony w plastry kumkwat (krojąc go usuń z niego wszystkie pestki), pokrojoną w drobne kawałki limonkę i wlej sok z pomarańczy.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj aż sok zupełnie odparuje a powstały dżem zgęstnieje. Dodaj wtedy do niego sos sojowy, imbir i posiekane drobno chilli. Gotuj kolejne 5 minut aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 3

Krok 4

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach pod przykryciem. Grilluj przez około 40 minut aż będą upieczone cały czas przekręcając je co jakiś czas.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 4

Krok 5

Po grillowaniu gorące udka włóż na chwile w dżem z kumkwatu i dokładnie obtocz. Przełóż na półmisek.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dżemu z cytrusów możesz dodać świeżą natkę kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane udka w cytrusowym dżemieGrillowane udka w cytrusowym dżemie

Niebanalne połączenie aromatów przyrządzisz już w niecałą godzinę – grillowane udka w cytrusowym sosie łączą kontrastujące smaki i tworzą wykwintną kompozycję. Będą świetną alternatywą dla popularnych mięs grillowych. Od czego zacząć? Umyj i osusz mięso, a następnie natrzyj je aromatyczną przyprawą do grilla, otartą skórką i sokiem z limonki. Odstaw na kilkadziesiąt minut, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. W tym czasie przyrządź cytrusowy dżem – pomoże Ci w tym powyższy przepis. Na końcu dodaj do niego wyrazisty sos sojowy, imbir oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Teraz wystarczy tylko wyłożyć udka na ruszt i grillować do momentu, aż mięso będzie upieczone, a na końcu połączyć z nim dżem. Jak je podawać? Doskonale sprawdzą się z dodatkiem pieczonych ziemniaków oprószonych ziołami prowansalskimi oraz sałatką ze świeżych warzyw. Wykorzystaj sezonowe soczyste pomidory, ogórki i cebulę. Równie dobrze smakują z chrupiącymi grzankami. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie inspiracją.