Grillowane udka w cytrusowym dżemie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane udka w cytrusowym dżemie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

dżem:

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj, osusz i natrzyj pomieszaną Przyprawą do grilla Knorr z otartą skórką z limonki i jej sokiem. Udka odstaw do zamarynowania na kilka godzin.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 1

Krok 2

Przygotuj dżem cytrusowy. W garnku z karmelizuj brązowy cukier, dodaj do niego pokrojony w plastry kumkwat (krojąc go usuń z niego wszystkie pestki), pokrojoną w drobne kawałki limonkę i wlej sok z pomarańczy.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj aż sok zupełnie odparuje a powstały dżem zgęstnieje. Dodaj wtedy do niego sos sojowy, imbir i posiekane drobno chilli. Gotuj kolejne 5 minut aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 3

Krok 4

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach pod przykryciem. Grilluj przez około 40 minut aż będą upieczone cały czas przekręcając je co jakiś czas.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 4

Krok 5

Po grillowaniu gorące udka włóż na chwile w dżem z kumkwatu i dokładnie obtocz. Przełóż na półmisek.

Grillowane udka w cytrusowym dżemie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dżemu z cytrusów możesz dodać świeżą natkę kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane udka w cytrusowym dżemie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane udka w cytrusowym dżemieGrillowane udka w cytrusowym dżemie

Niebanalne połączenie aromatów przyrządzisz już w niecałą godzinę – grillowane udka w cytrusowym sosie łączą kontrastujące smaki i tworzą wykwintną kompozycję. Będą świetną alternatywą dla popularnych mięs grillowych. Od czego zacząć? Umyj i osusz mięso, a następnie natrzyj je aromatyczną przyprawą do grilla, otartą skórką i sokiem z limonki. Odstaw na kilkadziesiąt minut, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. W tym czasie przyrządź cytrusowy dżem – pomoże Ci w tym powyższy przepis. Na końcu dodaj do niego wyrazisty sos sojowy, imbir oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Teraz wystarczy tylko wyłożyć udka na ruszt i grillować do momentu, aż mięso będzie upieczone, a na końcu połączyć z nim dżem. Jak je podawać? Doskonale sprawdzą się z dodatkiem pieczonych ziemniaków oprószonych ziołami prowansalskimi oraz sałatką ze świeżych warzyw. Wykorzystaj sezonowe soczyste pomidory, ogórki i cebulę. Równie dobrze smakują z chrupiącymi grzankami. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie inspiracją.