Marynowane piersi w jogurcie z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marynowane piersi w jogurcie z curry

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

1211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżka

1 pęczek

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz. Następnie każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz jogurt, przyprawę Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 2

Krok 3

Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i odstaw je na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane piersi smaż na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz je również usmażyć na grillowej patelni oraz podać z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie pasuje do kurczaka.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynowane piersi w jogurcie z curryMarynowane piersi w jogurcie z curry

Szukasz nowych sposobów podania drobiowych filetów? Przenieś się na chwilę w świat orientu i wypróbuj soczystego, delikatnego mięsa z kurczaka – naszych błyskawicznych marynowanych piersi z kurczaka w jogurcie z curry. Tajemnica tego dania tkwi w marynacie jogurtowej. To dzięki niej piersi z kurczaka będą pachnące i wyraziste w smaku, a ich kolor będzie złocisty. Pozwól sobie na kulinarną wyprawę w odległe zakątki świata. Zamiast przewodnika, wystarczy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej z curry!

Dla kogo?

Danie zadowoli każdego wielbiciela delikatnego mięsa drobiowego. Kurczak w jogurcie naturalnym i curry okaże się wyśmienitą odskocznią od receptur, z których korzystasz na co dzień, bazując na recepturach polskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Choć pierś z kurczaka w jogurcie i curry przyrządzisz bez żadnych skomplikowanych manewrów, potrawa ta uświetni niejeden uroczysty obiad. Nie zawsze musisz porywać się na pieczenie kurczaka w całości, by zrobić duże wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że?

Marynatę przygotujesz, łącząc ze sobą jogurt naturalny, przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Na koniec marynatę dopraw sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą jogurtową posmaruj każdy kawałek mięsa i odłóż w chłodne miejsce na 20 – 30 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są gotowe do smażenia. Kurczaka w jogurcie z curry możesz smażyć na grillu bądź patelni.

Dla urozmaicenia:

Danie podawaj z sosem jogurtowym, dipem czosnkowym oraz pieczonymi ziemniakami. Kurczak marynowany w jogurcie z curry zachwyci każdego.