
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 szklanka
1 łyżka
1 pęczek
0.5 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i osusz. Następnie każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.

Krok 2
W miseczce połącz jogurt, przyprawę Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny.

Krok 3
Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i odstaw je na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Krok 4
Zamarynowane piersi smaż na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz je również usmażyć na grillowej patelni oraz podać z Ketchupem Hellmann's Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie pasuje do kurczaka.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynowane piersi w jogurcie z curry
Szukasz nowych sposobów podania drobiowych filetów? Przenieś się na chwilę w świat orientu i wypróbuj soczystego, delikatnego mięsa z kurczaka – naszych błyskawicznych marynowanych piersi z kurczaka w jogurcie z curry. Tajemnica tego dania tkwi w marynacie jogurtowej. To dzięki niej piersi z kurczaka będą pachnące i wyraziste w smaku, a ich kolor będzie złocisty. Pozwól sobie na kulinarną wyprawę w odległe zakątki świata. Zamiast przewodnika, wystarczy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej z curry!
Dla kogo?
Danie zadowoli każdego wielbiciela delikatnego mięsa drobiowego. Kurczak w jogurcie naturalnym i curry okaże się wyśmienitą odskocznią od receptur, z których korzystasz na co dzień, bazując na recepturach polskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Choć pierś z kurczaka w jogurcie i curry przyrządzisz bez żadnych skomplikowanych manewrów, potrawa ta uświetni niejeden uroczysty obiad. Nie zawsze musisz porywać się na pieczenie kurczaka w całości, by zrobić duże wrażenie na gościach.
Czy wiesz, że?
Marynatę przygotujesz, łącząc ze sobą jogurt naturalny, przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Na koniec marynatę dopraw sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą jogurtową posmaruj każdy kawałek mięsa i odłóż w chłodne miejsce na 20 – 30 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są gotowe do smażenia. Kurczaka w jogurcie z curry możesz smażyć na grillu bądź patelni.
Dla urozmaicenia:
Danie podawaj z sosem jogurtowym, dipem czosnkowym oraz pieczonymi ziemniakami. Kurczak marynowany w jogurcie z curry zachwyci każdego.


































