Marynowane piersi w jogurcie z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl

Marynowane piersi w jogurcie z curry

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

1196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżka

1 pęczek

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz. Następnie każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz jogurt, przyprawę Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 2

Krok 3

Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i odstaw je na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane piersi smaż na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz je również usmażyć na grillowej patelni oraz podać z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie pasuje do kurczaka.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynowane piersi w jogurcie z curryMarynowane piersi w jogurcie z curry

Szukasz nowych sposobów podania drobiowych filetów? Przenieś się na chwilę w świat orientu i wypróbuj soczystego, delikatnego mięsa z kurczaka – naszych błyskawicznych marynowanych piersi z kurczaka w jogurcie z curry. Tajemnica tego dania tkwi w marynacie. To dzięki niej piersi z kurczaka będą pachnące i wyraziste w smaku, a ich kolor będzie złocisty. Marynatę przygotujesz łącząc ze sobą jogurt naturalny, przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Na koniec marynatę dopraw sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj każdy kawałek mięsa i odłóż w chłodne miejsce na 20 – 30 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są gotowe do smażenia. Możesz je smażyć na grillu bądź patelni. Podawaj je z sosem jogurtowym, dipem czosnkowym oraz pieczonymi ziemniakami. To danie zachwyci każdego.