Marynowane piersi w jogurcie z curry
łatwe
493 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 szklanka
1 łyżka
1 pęczek
0.5 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i osusz. Następnie każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.

Krok 2
W miseczce połącz jogurt, przyprawę Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny.

Krok 3
Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i odstaw je na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Krok 4
Zamarynowane piersi smaż na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz je również usmażyć na grillowej patelni oraz podać z Ketchupem Hellmann's Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie pasuje do kurczaka.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynowane piersi w jogurcie z curry
Szukasz nowych sposobów podania drobiowych filetów? Przenieś się na chwilę w świat orientu i wypróbuj soczystego, delikatnego mięsa z kurczaka – naszych błyskawicznych marynowanych piersi z kurczaka w jogurcie z curry. Tajemnica tego dania tkwi w marynacie jogurtowej. To dzięki niej piersi z kurczaka będą pachnące i wyraziste w smaku, a ich kolor będzie złocisty. Pozwól sobie na kulinarną wyprawę w odległe zakątki świata. Zamiast przewodnika, wystarczy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej z curry!
Dla kogo?
Danie zadowoli każdego wielbiciela delikatnego mięsa drobiowego. Kurczak w jogurcie naturalnym i curry okaże się wyśmienitą odskocznią od receptur, z których korzystasz na co dzień, bazując na recepturach polskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Choć pierś z kurczaka w jogurcie i curry przyrządzisz bez żadnych skomplikowanych manewrów, potrawa ta uświetni niejeden uroczysty obiad. Nie zawsze musisz porywać się na pieczenie kurczaka w całości, by zrobić duże wrażenie na gościach.
Czy wiesz, że?
Marynatę przygotujesz, łącząc ze sobą jogurt naturalny, przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Na koniec marynatę dopraw sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą jogurtową posmaruj każdy kawałek mięsa i odłóż w chłodne miejsce na 20 – 30 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są gotowe do smażenia. Kurczaka w jogurcie z curry możesz smażyć na grillu bądź patelni.
Dla urozmaicenia:
Danie podawaj z sosem jogurtowym, dipem czosnkowym oraz pieczonymi ziemniakami. Kurczak marynowany w jogurcie z curry zachwyci każdego.