Kurczak w jogurcie - w marynacie jogurtowej z curry | Przepisy.pl pixel

Marynowane piersi w jogurcie z curry

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
1219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżka

1 pęczek

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz. Następnie każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz jogurt, przyprawę Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 2

Krok 3

Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i odstaw je na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane piersi smaż na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz je również usmażyć na grillowej patelni oraz podać z Ketchupem Hellmann's Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie pasuje do kurczaka.

Marynowane piersi w jogurcie z curry - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynowane piersi w jogurcie z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marynowane piersi w jogurcie z curryMarynowane piersi w jogurcie z curry

Szukasz nowych sposobów podania drobiowych filetów? Przenieś się na chwilę w świat orientu i wypróbuj soczystego, delikatnego mięsa z kurczaka – naszych błyskawicznych marynowanych piersi z kurczaka w jogurcie z curry. Tajemnica tego dania tkwi w marynacie jogurtowej. To dzięki niej piersi z kurczaka będą pachnące i wyraziste w smaku, a ich kolor będzie złocisty. Pozwól sobie na kulinarną wyprawę w odległe zakątki świata. Zamiast przewodnika, wystarczy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej z curry!

Dla kogo?

Danie zadowoli każdego wielbiciela delikatnego mięsa drobiowego. Kurczak w jogurcie naturalnym i curry okaże się wyśmienitą odskocznią od receptur, z których korzystasz na co dzień, bazując na recepturach polskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Choć pierś z kurczaka w jogurcie i curry przyrządzisz bez żadnych skomplikowanych manewrów, potrawa ta uświetni niejeden uroczysty obiad. Nie zawsze musisz porywać się na pieczenie kurczaka w całości, by zrobić duże wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że?

Marynatę przygotujesz, łącząc ze sobą jogurt naturalny, przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Na koniec marynatę dopraw sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą jogurtową posmaruj każdy kawałek mięsa i odłóż w chłodne miejsce na 20 – 30 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są gotowe do smażenia. Kurczaka w jogurcie z curry możesz smażyć na grillu bądź patelni.

Dla urozmaicenia:

Danie podawaj z sosem jogurtowym, dipem czosnkowym oraz pieczonymi ziemniakami. Kurczak marynowany w jogurcie z curry zachwyci każdego.