Marynowane piersi w jogurcie z curry
łatwe
403 osoby zapisały
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 szklanka
1 łyżka
1 pęczek
0.5 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i osusz. Następnie każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.
Krok 2
W miseczce połącz jogurt, przyprawę Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny.
Krok 3
Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa i odstaw je na 20-30 minut w chłodne miejsce.
Krok 4
Zamarynowane piersi smaż na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Możesz je również usmażyć na grillowej patelni oraz podać z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie pasuje do kurczaka.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynowane piersi w jogurcie z curry
Szukasz nowych sposobów podania drobiowych filetów? Przenieś się na chwilę w świat orientu i wypróbuj soczystego, delikatnego mięsa z kurczaka – naszych błyskawicznych marynowanych piersi z kurczaka w jogurcie z curry. Tajemnica tego dania tkwi w marynacie. To dzięki niej piersi z kurczaka będą pachnące i wyraziste w smaku, a ich kolor będzie złocisty. Marynatę przygotujesz łącząc ze sobą jogurt naturalny, przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz olej. Na koniec marynatę dopraw sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj każdy kawałek mięsa i odłóż w chłodne miejsce na 20 – 30 minut. Po tym czasie piersi z kurczaka są gotowe do smażenia. Możesz je smażyć na grillu bądź patelni. Podawaj je z sosem jogurtowym, dipem czosnkowym oraz pieczonymi ziemniakami. To danie zachwyci każdego.