Kaszotto z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto z pieczarkami

Autor: Blanka

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

550 gramów

160 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 garść

1 łyżka

750 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i lekko solimy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie. Po czym podlewamy wodą – 250ml. Dusimy warzywa od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki zmiękną i zczernieją dodajemy kaszę i zalewamy 500ml wody. Gotujemy ok. 30-40min od czasu do czasu mieszając żeby kasza nie przywarła do garnka. Kiedy kaszotto wchłonie prawie całą wodę dodajemy jogurt, garść pokrojonej natki pietruszki i przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka papryka, vegetka). Wszystko mieszamy i zostawiamy jeszcze na ogniu do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy na talerz posypujemy mozzarella i pietruszką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej