
Składniki
200 gramów
550 gramów
160 gramów
1 sztuka
50 gramów
1 garść
1 łyżka
750 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i lekko solimy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie. Po czym podlewamy wodą – 250ml. Dusimy warzywa od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki zmiękną i zczernieją dodajemy kaszę i zalewamy 500ml wody. Gotujemy ok. 30-40min od czasu do czasu mieszając żeby kasza nie przywarła do garnka. Kiedy kaszotto wchłonie prawie całą wodę dodajemy jogurt, garść pokrojonej natki pietruszki i przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka papryka, vegetka). Wszystko mieszamy i zostawiamy jeszcze na ogniu do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy na talerz posypujemy mozzarella i pietruszką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej