Czulent - przepis oryginalny: wołowy | Przepisy.pl pixel

Czulent wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

628 osób wydrukowało

Pobierz pdf

905 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 łyżeczka

10 ziaren

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

5 sztuk

300 gramów

1 sztuka

6 sztuk

80 mililitrów

1 litr

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej fasolę i cieciorkę zalej zimną wodą. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą 3 cm kostkę, lekko obgotuj i odstaw na bok.

Czulent wołowy - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w grubą 3 cm kostkę, oprósz płatkami chili Knorr, gałką muszkatołową, kminkiem, pieprzem, solą i odstaw na bok na kilka godzin. Po tym czasie obsmaż je na oliwie.

Czulent wołowy - Krok 2

Krok 3

Cebule i marchew pokrój w półplastry, posiekaj czosnek. Warzywa obsmaż na oliwie na złoty kolor. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, usuń z nich skórkę i pokrój w drobną kosteczkę.

Czulent wołowy - Krok 3

Krok 4

W dużym żeliwnym lub glinianym garnku układaj warstwami podsmażone mięso, cebulę, plastry marchwi, kaszę, ziemniaki, fasolę, ciecierzycę i pomidory. Na każdą warstwę dodaj po kilka listków laurowych oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość zalej niecałym litrem wody, zagotuj.

Czulent wołowy - Krok 4

Krok 5

Przykryty garnek wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 3 godziny.

Czulent wołowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Kaszę jęczmienną można zamienić na jaglaną, a wołowinę na jagnięcinę.

5

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 03.10.2022

    A można na indukcji zamiast w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • jacek

    jacek , 02.11.2021

    zrobiłem zgodnie z przepisem, niestety w kokocie czulent się przypalił

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Asia Imanska-koziel

    Asia Imanska-koziel , 17.07.2019

    Polecam. Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czulent wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wołowina po tajsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czulent wołowyCzulent wołowy

Kuchnia żydowska z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Ciekawość poznawania nowych smaków kieruje nas właśnie w jej stronę. Jeśli jeszcze nie poznałeś jej specyfiki, nic straconego! W zaciszu domowej kuchni przygotuj sycący czulent wołowy i w ten sposób rozpocznij swoją kulinarną lekcję!

Dla kogo? Dla wszystkich lubiących konkretne, sycące dania. Wystarczy kawałek mięsa, trochę warzyw i aromatyczne przyprawy, aby wyczarować naprawdę wyjątkowe danie!

Na jaką okazję? Czulent wołowy to propozycja na pożywny obiad. Wołowina w połączeniu z kaszą nasyci na długi czas!

Dla urozmaicenia: Podaną w przepisie kaszę jęczmienną możesz zamienić na jaglaną, a wołowinę na jagnięcinę. Wszystko według uznania!

Czy wiesz, że? Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Oznacza gulasz gotowany na wolnym ogniu. W jego skład wchodzi mięso koszerne, fasola, kasza i cebula. W kulturze żydowskiej przygotowuje się go jeszcze przed szabatem, a następnie pozostawia na noc na rozgrzanym piecu, by móc go zjeść podczas sobotniego obiadu.

Niezwykłe, aromatyczne, o głębokim smaku – takie jest danie przygotowane według tego przepisu!