Składniki
1 kilogram
5 sztuk
1 łyżeczka
10 ziaren
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
100 gramów
200 gramów
100 gramów
3 sztuki
5 sztuk
300 gramów
1 sztuka
6 sztuk
80 mililitrów
1 litr
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej fasolę i cieciorkę zalej zimną wodą. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą 3 cm kostkę, lekko obgotuj i odstaw na bok.
Krok 2
Mięso pokrój w grubą 3 cm kostkę, oprósz płatkami chili Knorr, gałką muszkatołową, kminkiem, pieprzem, solą i odstaw na bok na kilka godzin. Po tym czasie obsmaż je na oliwie.
Krok 3
Cebule i marchew pokrój w półplastry, posiekaj czosnek. Warzywa obsmaż na oliwie na złoty kolor. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, usuń z nich skórkę i pokrój w drobną kosteczkę.
Krok 4
W dużym żeliwnym lub glinianym garnku układaj warstwami podsmażone mięso, cebulę, plastry marchwi, kaszę, ziemniaki, fasolę, ciecierzycę i pomidory. Na każdą warstwę dodaj po kilka listków laurowych oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość zalej niecałym litrem wody, zagotuj.
Krok 5
Przykryty garnek wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 3 godziny.
Dobra rada:
Kaszę jęczmienną można zamienić na jaglaną, a wołowinę na jagnięcinę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czulent wołowy
Kuchnia żydowska z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Ciekawość poznawania nowych smaków kieruje nas właśnie w jej stronę. Jeśli jeszcze nie poznałeś jej specyfiki, nic straconego! W zaciszu domowej kuchni przygotuj sycący czulent wołowy i w ten sposób rozpocznij swoją kulinarną lekcję!
Dla kogo? Dla wszystkich lubiących konkretne, sycące dania. Wystarczy kawałek mięsa, trochę warzyw i aromatyczne przyprawy, aby wyczarować naprawdę wyjątkowe danie!
Na jaką okazję? Czulent wołowy to propozycja na pożywny obiad. Wołowina w połączeniu z kaszą nasyci na długi czas!
Dla urozmaicenia: Podaną w przepisie kaszę jęczmienną możesz zamienić na jaglaną, a wołowinę na jagnięcinę. Wszystko według uznania!
Czy wiesz, że? Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Oznacza gulasz gotowany na wolnym ogniu. W jego skład wchodzi mięso koszerne, fasola, kasza i cebula. W kulturze żydowskiej przygotowuje się go jeszcze przed szabatem, a następnie pozostawia na noc na rozgrzanym piecu, by móc go zjeść podczas sobotniego obiadu.
Niezwykłe, aromatyczne, o głębokim smaku – takie jest danie przygotowane według tego przepisu!