Stek wołowy w kruszonym pieprzu video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieprz wsyp do moździerza i potłucz lekko, nie ucierając. Ziarenka pieprzu powinny być pokruszone, a nie starte.

Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso oczyść z błon i pokrój na cztery równej grubości steki. Pokruszony pieprz wysyp na talerzyk, następnie każdy ze steków obtocz w nim z obu stron, dociskając lekko dłonią.

Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej patelnię z oliwą, steki smaż po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Gotowe steki zdejmij z patelni, przełóż na talerz i przykryj – pozostaw na kilka minut, aby mięso „odpoczęło”.

Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W tym czasie na tej samej patelni przesmaż pokrojoną drobno szalotkę, następnie wlej wino i odparuj alkohol. Na koniec dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku. Gotowe steki podawaj z sosem.

Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takich steków będą grube domowe frytki oraz sałata, np. rukola.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEOStek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO

Doda siły i energii na cały dzień! Sprawdzi się idealnie po intensywnym treningu, przyśpieszając regenerację mięśni. Stek wołowy w kruszonym pieprzu! Odpowiednio przyprawione, dobrej jakości mięso to coś, obok czego nie da się przejść obojętnie. Od czasu do czasu pozwól sobie na małą ucztę!

Dla kogo? Dla prawdziwych mięsożerców. Dla wszystkich, którzy kochają konkretne i pożywne dania. Sztuka mięsa wołowego zaspokoi głód każdego, bez obaw! Ze względu na wysoką ilość białka, to także dobra propozycja dla osób aktywnie uprawiających sport.

Na jaką okazję? W okresie letnim steki wołowe to świetna propozycja na grilla w gronie najbliższych. Kiedy pogoda nie dopisuje, można je przyrządzić w zaciszu swojego domu w ramach głównego posiłku dnia.

Dla urozmaicenia: Usmażonego steka możesz podać w towarzystwie domowych frytek lub sałaty.

Czy wiesz, że? Wbrew powszechnym opiniom, usmażenie perfekcyjnego steka to sztuka do opanowania! Wystarczy znać kilka podstawowych zasad. Czas notować! Należy pamiętać o tym, aby mięso nie było świeżo wyciągnięte z lodówki. Sam proces smażenia powinien odbywać się z użyciem tłuszczu, który dobrze znosi wysokie temperatury. W czasie smażenia nie nakłuwaj mięsa, w przeciwnym wypadku stek straci swoją soczystość.

Czas na steki - well done, medium czy rare?