Stek z masłem czosnkowym
z młodymi ziemniakami
średnie
528 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
0.5 opakowania
50 gramów
4 sztuki
25 gramów
500 gramów
100 gramów
100 gramów
25 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik na 190 °C. W tym czasie umyj i lekko oskrob ziemniaki. następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
Gotowe steki skrop oliwą i oprósz przyprawą Do Grilla Knorr.
Krok 3
Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Następnie utrzyj z miękkim masłem na pastę.
Krok 4
W naczyniu żaroodpornym umieść odcedzone ziemniaki, małe gałązki pomidorków koktajlowych, skrop oliwą, posyp Oregano Knorr i piecz przez 10-15 minut.
Krok 5
Teraz rozgrzej patelnię grillową i smaż steki aż będą ładne i złociste, po 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 6
Na talerzu połóż usmażone steki oraz ziemniaki i pomidory z pieca. Po wierzchu posyp pokruszonym serem feta. Podawaj z masłem czosnkowo-ziołowym. Danie możesz udekorować posiekanymi ziołami.

Dobra rada:
Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z masłem czosnkowym
Niektórzy twierdzą, że sztuka przyrządzenia dobrego steka, to tak jak umiejętność wypieczenia ciasta bez zakalca. Pamiętaj, trening czyni mistrza! Tak i w tym wypadku! Jeśli wydaje Ci się, że ze z wiedzą na temat mięs jesteś na bakier, dobry przepis Ci w tym pomoże. Przygotuj steka z masłem czosnkowym i zafunduj sobie chwile przyjemności.
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców! Well, medium, a może rare? Wybór wysmażenia należy do Ciebie!
Na jaką okazję?
Stek z masłem czosnkowym podany w towarzystwie ziemniaczków sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Należy pamiętać o tym, by kłaść mięso na bardzo rozgrzanej patelni. W przeciwnym razie stek straci wszystkie soki i efekt będzie niezadowalający.
Dla urozmaicenia:
Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.


































