Stek z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z masłem czosnkowym

z młodymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
250 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

50 gramów

4 sztuki

25 gramów

500 gramów

100 gramów

100 gramów

25 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik na 190 °C. W tym czasie umyj i lekko oskrob ziemniaki. następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie.

Krok 2

Gotowe steki skrop oliwą i oprósz przyprawą Do Grilla Knorr.

Krok 3

Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Następnie utrzyj z miękkim masłem na pastę.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym umieść odcedzone ziemniaki, małe gałązki pomidorków koktajlowych, skrop oliwą, posyp Oregano Knorr i piecz przez 10-15 minut.

Krok 5

Teraz rozgrzej patelnię grillową i smaż steki aż będą ładne i złociste, po 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 6

Na talerzu połóż usmażone steki oraz ziemniaki i pomidory z pieca. Po wierzchu posyp pokruszonym serem feta. Podawaj z masłem czosnkowo-ziołowym. Danie możesz udekorować posiekanymi ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z masłem czosnkowymStek z masłem czosnkowym

Niektórzy twierdzą, że sztuka przyrządzenia dobrego steka, to tak jak umiejętność wypieczenia ciasta bez zakalca. Pamiętaj, trening czyni mistrza! Tak i w tym wypadku! Jeśli wydaje Ci się, że ze z wiedzą na temat mięs jesteś na bakier, dobry przepis Ci w tym pomoże. Przygotuj steka z masłem czosnkowym i zafunduj sobie chwile przyjemności.

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Well, medium, a może rare? Wybór wysmażenia należy do Ciebie!

Na jaką okazję?

Stek z masłem czosnkowym podany w towarzystwie ziemniaczków sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Należy pamiętać o tym, by kłaść mięso na bardzo rozgrzanej patelni. W przeciwnym razie stek straci wszystkie soki i efekt będzie niezadowalający.

Dla urozmaicenia:

Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.