Stek z masłem czosnkowym
z młodymi ziemniakami
średnie
525 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
0.5 opakowania
50 gramów
4 sztuki
25 gramów
500 gramów
100 gramów
100 gramów
25 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik na 190 °C. W tym czasie umyj i lekko oskrob ziemniaki. następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
Gotowe steki skrop oliwą i oprósz przyprawą Do Grilla Knorr.
Krok 3
Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Następnie utrzyj z miękkim masłem na pastę.
Krok 4
W naczyniu żaroodpornym umieść odcedzone ziemniaki, małe gałązki pomidorków koktajlowych, skrop oliwą, posyp Oregano Knorr i piecz przez 10-15 minut.
Krok 5
Teraz rozgrzej patelnię grillową i smaż steki aż będą ładne i złociste, po 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 6
Na talerzu połóż usmażone steki oraz ziemniaki i pomidory z pieca. Po wierzchu posyp pokruszonym serem feta. Podawaj z masłem czosnkowo-ziołowym. Danie możesz udekorować posiekanymi ziołami.

Dobra rada:
Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z masłem czosnkowym
Niektórzy twierdzą, że sztuka przyrządzenia dobrego steka, to tak jak umiejętność wypieczenia ciasta bez zakalca. Pamiętaj, trening czyni mistrza! Tak i w tym wypadku! Jeśli wydaje Ci się, że ze z wiedzą na temat mięs jesteś na bakier, dobry przepis Ci w tym pomoże. Przygotuj steka z masłem czosnkowym i zafunduj sobie chwile przyjemności.
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców! Well, medium, a może rare? Wybór wysmażenia należy do Ciebie!
Na jaką okazję?
Stek z masłem czosnkowym podany w towarzystwie ziemniaczków sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Należy pamiętać o tym, by kłaść mięso na bardzo rozgrzanej patelni. W przeciwnym razie stek straci wszystkie soki i efekt będzie niezadowalający.
Dla urozmaicenia:
Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.