Stek z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z masłem czosnkowym

z młodymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
250 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

528 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

50 gramów

4 sztuki

25 gramów

500 gramów

100 gramów

100 gramów

25 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik na 190 °C. W tym czasie umyj i lekko oskrob ziemniaki. następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie.

Krok 2

Gotowe steki skrop oliwą i oprósz przyprawą Do Grilla Knorr.

Krok 3

Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Następnie utrzyj z miękkim masłem na pastę.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym umieść odcedzone ziemniaki, małe gałązki pomidorków koktajlowych, skrop oliwą, posyp Oregano Knorr i piecz przez 10-15 minut.

Krok 5

Teraz rozgrzej patelnię grillową i smaż steki aż będą ładne i złociste, po 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 6

Na talerzu połóż usmażone steki oraz ziemniaki i pomidory z pieca. Po wierzchu posyp pokruszonym serem feta. Podawaj z masłem czosnkowo-ziołowym. Danie możesz udekorować posiekanymi ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z masłem czosnkowymStek z masłem czosnkowym

Niektórzy twierdzą, że sztuka przyrządzenia dobrego steka, to tak jak umiejętność wypieczenia ciasta bez zakalca. Pamiętaj, trening czyni mistrza! Tak i w tym wypadku! Jeśli wydaje Ci się, że ze z wiedzą na temat mięs jesteś na bakier, dobry przepis Ci w tym pomoże. Przygotuj steka z masłem czosnkowym i zafunduj sobie chwile przyjemności.

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Well, medium, a może rare? Wybór wysmażenia należy do Ciebie!

Na jaką okazję?

Stek z masłem czosnkowym podany w towarzystwie ziemniaczków sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Należy pamiętać o tym, by kłaść mięso na bardzo rozgrzanej patelni. W przeciwnym razie stek straci wszystkie soki i efekt będzie niezadowalający.

Dla urozmaicenia:

Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.