Stek z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z masłem czosnkowym

z młodymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
250 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

523 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

50 gramów

4 sztuki

25 gramów

500 gramów

100 gramów

100 gramów

25 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik na 190 °C. W tym czasie umyj i lekko oskrob ziemniaki. następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie.

Krok 2

Gotowe steki skrop oliwą i oprósz przyprawą Do Grilla Knorr.

Krok 3

Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Następnie utrzyj z miękkim masłem na pastę.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym umieść odcedzone ziemniaki, małe gałązki pomidorków koktajlowych, skrop oliwą, posyp Oregano Knorr i piecz przez 10-15 minut.

Krok 5

Teraz rozgrzej patelnię grillową i smaż steki aż będą ładne i złociste, po 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 6

Na talerzu połóż usmażone steki oraz ziemniaki i pomidory z pieca. Po wierzchu posyp pokruszonym serem feta. Podawaj z masłem czosnkowo-ziołowym. Danie możesz udekorować posiekanymi ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z masłem czosnkowymStek z masłem czosnkowym

Niektórzy twierdzą, że sztuka przyrządzenia dobrego steka, to tak jak umiejętność wypieczenia ciasta bez zakalca. Pamiętaj, trening czyni mistrza! Tak i w tym wypadku! Jeśli wydaje Ci się, że ze z wiedzą na temat mięs jesteś na bakier, dobry przepis Ci w tym pomoże. Przygotuj steka z masłem czosnkowym i zafunduj sobie chwile przyjemności.

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Well, medium, a może rare? Wybór wysmażenia należy do Ciebie!

Na jaką okazję?

Stek z masłem czosnkowym podany w towarzystwie ziemniaczków sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Należy pamiętać o tym, by kłaść mięso na bardzo rozgrzanej patelni. W przeciwnym razie stek straci wszystkie soki i efekt będzie niezadowalający.

Dla urozmaicenia:

Do masła czosnkowego możesz dodać dowolne świeże zioło, np. szczypiorek lub oregano.