Polędwica wołowa pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wołowa pieczona

z chrupiącymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

4 sztuki

250 gramów

20 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz oliwę z oliwek, igiełki rozmarynu, czosnek, miąższ z chleba tostowego i mini kostki Knorr w moździerzu i rozetrzyj do jednolitej masy.

Krok 2

Natrzyj kawałek mięsa w całości otrzymaną masą i przełóż do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do 200 °C i piecz mięso przez 30 minut polewając od czasu do czasu sokiem, który pojawi się w naczyniu.

Krok 3

Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw mięso na 5 minut, po czym pokrój je w plastry o grubości 1,5 centymetra.

Krok 4

Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób plasterki ze skórki ziemniaków i podsmaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złoto-brązowe i chrupiące.

Krok 5

Plastry wołowiny podawaj z chrupiącymi ziemniakami i pieczonymi warzywami, na przykład papryką. Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i doprawić oliwą, czosnkiem i ziołami. Piec równocześnie z mięsem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłopski kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wołowa pieczonaPolędwica wołowa pieczona

Polędwica wołowa pieczona z chrupiącymi ziemniakami to pyszne, kruche i soczyste danie zaserwowane w oryginalny sposób. Mięso z panierką pachnącą rozmarynem i czosnkiem, przygotowaną z chleba tostowego, świetnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami. Polędwicę upiecz, podlewając ją od czasu do czasu powstałym sokiem – dzięki temu będzie smaczniejsza i bardziej delikatna. Przed włożeniem jej do piekarnika, nałóż na wierzch warstwę chleba tostowego z oliwą, czosnkiem i przyprawami, która po upieczeniu stworzy chrupiącą skórkę. Kiedy mięso będzie się piekło, usmaż oczyszczone ziemniaczane skórki, dosypując do nich zioła prowansalskie lub tymianek. Sprawdzi się też słodka papryka. Przed podzieleniem mięsa na porcje odczekaj kilka minut, by „odpoczęło”, a następnie podawaj. Potrawa będzie smaczna, jeśli zaserwujesz ją z sałatką ze świeżych warzyw, np. rzodkiewki oraz ogórków, albo z warzywami na ciepło. Spróbuj polędwicy wołowej pieczonej według naszego przepisu – przygotuj ją na uroczysty obiad.