Składniki
1 kilogram
4 sztuki
4 sztuki
250 gramów
20 gramów
0.5 pęczka
1 sztuka
50 mililitrów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz oliwę z oliwek, igiełki rozmarynu, czosnek, miąższ z chleba tostowego i mini kostki Knorr w moździerzu i rozetrzyj do jednolitej masy.
Krok 2
Natrzyj kawałek mięsa w całości otrzymaną masą i przełóż do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do 200 °C i piecz mięso przez 30 minut polewając od czasu do czasu sokiem, który pojawi się w naczyniu.
Krok 3
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw mięso na 5 minut, po czym pokrój je w plastry o grubości 1,5 centymetra.
Krok 4
Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób plasterki ze skórki ziemniaków i podsmaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złoto-brązowe i chrupiące.
Krok 5
Plastry wołowiny podawaj z chrupiącymi ziemniakami i pieczonymi warzywami, na przykład papryką. Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i doprawić oliwą, czosnkiem i ziołami. Piec równocześnie z mięsem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica wołowa pieczona
Polędwica wołowa pieczona z chrupiącymi ziemniakami to pyszne, kruche i soczyste danie zaserwowane w oryginalny sposób. Mięso z panierką pachnącą rozmarynem i czosnkiem, przygotowaną z chleba tostowego, świetnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami. Polędwicę upiecz, podlewając ją od czasu do czasu powstałym sokiem – dzięki temu będzie smaczniejsza i bardziej delikatna. Przed włożeniem jej do piekarnika, nałóż na wierzch warstwę chleba tostowego z oliwą, czosnkiem i przyprawami, która po upieczeniu stworzy chrupiącą skórkę. Kiedy mięso będzie się piekło, usmaż oczyszczone ziemniaczane skórki, dosypując do nich zioła prowansalskie lub tymianek. Sprawdzi się też słodka papryka. Przed podzieleniem mięsa na porcje odczekaj kilka minut, by „odpoczęło”, a następnie podawaj. Potrawa będzie smaczna, jeśli zaserwujesz ją z sałatką ze świeżych warzyw, np. rzodkiewki oraz ogórków, albo z warzywami na ciepło. Spróbuj polędwicy wołowej pieczonej według naszego przepisu – przygotuj ją na uroczysty obiad.