Polędwica wołowa pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wołowa pieczona

z chrupiącymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

4 sztuki

250 gramów

20 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz oliwę z oliwek, igiełki rozmarynu, czosnek, miąższ z chleba tostowego i mini kostki Knorr w moździerzu i rozetrzyj do jednolitej masy.

Krok 2

Natrzyj kawałek mięsa w całości otrzymaną masą i przełóż do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do 200 °C i piecz mięso przez 30 minut polewając od czasu do czasu sokiem, który pojawi się w naczyniu.

Krok 3

Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw mięso na 5 minut, po czym pokrój je w plastry o grubości 1,5 centymetra.

Krok 4

Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób plasterki ze skórki ziemniaków i podsmaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złoto-brązowe i chrupiące.

Krok 5

Plastry wołowiny podawaj z chrupiącymi ziemniakami i pieczonymi warzywami, na przykład papryką. Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i doprawić oliwą, czosnkiem i ziołami. Piec równocześnie z mięsem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wołowa pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ragout z indyka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wołowa pieczonaPolędwica wołowa pieczona

Polędwica wołowa pieczona z chrupiącymi ziemniakami to pyszne, kruche i soczyste danie zaserwowane w oryginalny sposób. Mięso z panierką pachnącą rozmarynem i czosnkiem, przygotowaną z chleba tostowego, świetnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami. Polędwicę upiecz, podlewając ją od czasu do czasu powstałym sokiem – dzięki temu będzie smaczniejsza i bardziej delikatna. Przed włożeniem jej do piekarnika, nałóż na wierzch warstwę chleba tostowego z oliwą, czosnkiem i przyprawami, która po upieczeniu stworzy chrupiącą skórkę. Kiedy mięso będzie się piekło, usmaż oczyszczone ziemniaczane skórki, dosypując do nich zioła prowansalskie lub tymianek. Sprawdzi się też słodka papryka. Przed podzieleniem mięsa na porcje odczekaj kilka minut, by „odpoczęło”, a następnie podawaj. Potrawa będzie smaczna, jeśli zaserwujesz ją z sałatką ze świeżych warzyw, np. rzodkiewki oraz ogórków, albo z warzywami na ciepło. Spróbuj polędwicy wołowej pieczonej według naszego przepisu – przygotuj ją na uroczysty obiad.