Polędwica wołowa pieczona

z chrupiącymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 mililitrów

250 gramów

4 sztuki

0

50 mililitrów

1 sztuka

0.5 pęczka

20 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz oliwę z oliwek, igiełki rozmarynu, czosnek, miąższ z chleba tostowego i mini kostki Knorr w moździerzu i rozetrzyj do jednolitej masy.

Krok 2

Natrzyj kawałek mięsa w całości otrzymaną masą i przełóż do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej piekarnik do 200 °C i piecz mięso przez 30 minut polewając od czasu do czasu sokiem, który pojawi się w naczyniu.

Krok 3

Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw mięso na 5 minut, po czym pokrój je w plastry o grubości 1,5 centymetra.

Krok 4

Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób plasterki ze skórki ziemniaków i podsmaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złoto-brązowe i chrupiące.

Krok 5

Plastry wołowiny podawaj z chrupiącymi ziemniakami i pieczonymi warzywami, na przykład papryką. Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i doprawić oliwą, czosnkiem i ziołami. Piec równocześnie z mięsem.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wołowa pieczonaPolędwica wołowa pieczona

Polędwica wołowa pieczona z chrupiącymi ziemniakami to pyszne, kruche i soczyste danie zaserwowane w oryginalny sposób. Mięso z panierką pachnącą rozmarynem i czosnkiem, przygotowaną z chleba tostowego, świetnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami. Polędwicę upiecz, podlewając ją od czasu do czasu powstałym sokiem – dzięki temu będzie smaczniejsza i bardziej delikatna. Przed włożeniem jej do piekarnika, nałóż na wierzch warstwę chleba tostowego z oliwą, czosnkiem i przyprawami, która po upieczeniu stworzy chrupiącą skórkę. Kiedy mięso będzie się piekło, usmaż oczyszczone ziemniaczane skórki, dosypując do nich zioła prowansalskie lub tymianek. Sprawdzi się też słodka papryka. Przed podzieleniem mięsa na porcje odczekaj kilka minut, by „odpoczęło”, a następnie podawaj. Potrawa będzie smaczna, jeśli zaserwujesz ją z sałatką ze świeżych warzyw, np. rzodkiewki oraz ogórków, albo z warzywami na ciepło. Spróbuj polędwicy wołowej pieczonej według naszego przepisu – przygotuj ją na uroczysty obiad.