Przepisy na Wołowinę Pieczoną | Przepisy.pl pixel

Dania z Wołowiną Pieczoną

10 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (10)

Sarmale
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone...
Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Z mięsa wołowego przyrządzisz nie tylko burgery i zrazy. Wołowina doskonale sprawdzi się jako soc...
Pieczeń wołowa z sosem
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr w miseczce z oliwą. Dodaj musztardę oraz pos...
Befsztyk z warzywami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotow...
Tradycyjna polędwica Wellington
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tradycyjna polędwica Wellington to wyjątkowo eleganckie danie kuchni brytyjskiej, które z pewnośc...
Pieczona wołowina
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeśli przygotowujesz menu na wykwintny posiłek, zapisz ten przepis na perfekcyjną pieczoną wołowi...
Polędwica wołowa pieczona
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Polędwica wołowa pieczona z chrupiącymi ziemniakami to pyszne, kruche i soczyste danie zaserwowan...
Polędwica otoczona oliwkami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Polędwica to wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na po...
Zapiekana wołowina po angielsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wołowina cieszy się opinią mięsa wykwintnego. Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko od święt...

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina pieczonaWołowina pieczona

Chociaż jej przygotowaniu trzeba poświęcić nieco czasu i uwagi, wołowina jest bardzo dobrym sposobem na obiad lub kolację. Do pieczenia nadaje się wiele jej części. Najdelikatniejsza jest polędwica, smaczną potrawę przyrządzisz także z antrykotu i rostbefu. Nie wymagają one tak długiej obróbki termicznej jak na przykład udziec czy karkówka. Rodzaj użytej wołowiny zależy jednak od potrawy oraz dodatków, z jakimi zamierzasz ją podać. Jak wybrać dobre mięso wołowe? Zwróć uwagę na jego kolor – powinno być czerwone, z delikatnymi nitkami białego tłuszczu. Przed pieczeniem przygotuj marynatę. Do tych bardziej miękkich nie jest niezbędna, jednak dodaje im smaku i wyrazistości. Podsmaż wołowinę przed pieczeniem – sprawi to, że gotowe mięso będzie miękkie, a jednocześnie soczyste. Jest wiele sposobów na to, jak je podać. Najprostszym z nich jest upieczenie kawałka zamarynowanego mięsa bez dodatków i przyrządzenie do niego sosu pieczeniowego. Wystarczy tylko, że powstałe w trakcie obróbki soki połączysz z zasmażką. Jeśli szukasz sposobu na to, by podać wołowinę w nieco inny sposób, połącz ją z oliwkami i sokiem z limonki. Jeśli natomiast szukasz przepisu na wyjątkowe danie, które nie tylko będzie dobrze smakować, ale i wspaniale prezentować się na stole, zdecyduj się na przyrządzenie polędwicy Wellington. Jest to delikatne, kruche mięso, zapieczone w całości w cieście francuskim. Aby ją zrobić, najpierw polędwicę podsmaż, delikatnie opiecz i pozostaw do wystygnięcia. Następnie zawiń ją w dwie warstwy ciasta. Pierwszą z nich będzie ciasto do spring rollsów, drugą – francuskie. Posmaruj wierzch jajkiem i zapiecz. Do wołowiny pasować będą różnego rodzaju sosy: pieczeniowy, grzybowy czy chrzanowy. Niezależnie od wariantu przyrządzenia, mięso podawaj z ziemniakami opiekanymi w ziołach lub z ziemniaczanym purée. Pasować będzie także dodatek surówki z czerwonej kapusty albo buraków na ciepło. Jak jeszcze można upiec i serwować wołowinę? Sprawdź nasze smaczne propozycje i zainspiruj się.