Dania z Wołowiną Pieczoną

10 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (10)

Sarmale
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone...
Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Z mięsa wołowego przyrządzisz nie tylko burgery i zrazy. Wołowina doskonale sprawdzi się jako soc...
Befsztyk z warzywami
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotow...
Tradycyjna polędwica Wellington
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tradycyjna polędwica Wellington to wyjątkowo eleganckie danie kuchni brytyjskiej, które z pewnośc...
Pieczona wołowina
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeśli przygotowujesz menu na wykwintny posiłek, zapisz ten przepis na perfekcyjną pieczoną wołowi...
Polędwica wołowa pieczona
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Polędwica wołowa pieczona z chrupiącymi ziemniakami to pyszne, kruche i soczyste danie zaserwowan...
Polędwica otoczona oliwkami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Polędwica to wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na po...
Zapiekana wołowina po angielsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wołowina cieszy się opinią mięsa wykwintnego. Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko od święt...

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina pieczonaWołowina pieczona

Chociaż jej przygotowaniu trzeba poświęcić nieco czasu i uwagi, wołowina jest bardzo dobrym sposobem na obiad lub kolację. Do pieczenia nadaje się wiele jej części. Najdelikatniejsza jest polędwica, smaczną potrawę przyrządzisz także z antrykotu i rostbefu. Nie wymagają one tak długiej obróbki termicznej jak na przykład udziec czy karkówka. Rodzaj użytej wołowiny zależy jednak od potrawy oraz dodatków, z jakimi zamierzasz ją podać. Jak wybrać dobre mięso wołowe? Zwróć uwagę na jego kolor – powinno być czerwone, z delikatnymi nitkami białego tłuszczu. Przed pieczeniem przygotuj marynatę. Do tych bardziej miękkich nie jest niezbędna, jednak dodaje im smaku i wyrazistości. Podsmaż wołowinę przed pieczeniem – sprawi to, że gotowe mięso będzie miękkie, a jednocześnie soczyste. Jest wiele sposobów na to, jak je podać. Najprostszym z nich jest upieczenie kawałka zamarynowanego mięsa bez dodatków i przyrządzenie do niego sosu pieczeniowego. Wystarczy tylko, że powstałe w trakcie obróbki soki połączysz z zasmażką. Jeśli szukasz sposobu na to, by podać wołowinę w nieco inny sposób, połącz ją z oliwkami i sokiem z limonki. Jeśli natomiast szukasz przepisu na wyjątkowe danie, które nie tylko będzie dobrze smakować, ale i wspaniale prezentować się na stole, zdecyduj się na przyrządzenie polędwicy Wellington. Jest to delikatne, kruche mięso, zapieczone w całości w cieście francuskim. Aby ją zrobić, najpierw polędwicę podsmaż, delikatnie opiecz i pozostaw do wystygnięcia. Następnie zawiń ją w dwie warstwy ciasta. Pierwszą z nich będzie ciasto do spring rollsów, drugą – francuskie. Posmaruj wierzch jajkiem i zapiecz. Do wołowiny pasować będą różnego rodzaju sosy: pieczeniowy, grzybowy czy chrzanowy. Niezależnie od wariantu przyrządzenia, mięso podawaj z ziemniakami opiekanymi w ziołach lub z ziemniaczanym purée. Pasować będzie także dodatek surówki z czerwonej kapusty albo buraków na ciepło. Jak jeszcze można upiec i serwować wołowinę? Sprawdź nasze smaczne propozycje i zainspiruj się.