Przepisy na Wołowinę Pieczoną | Przepisy.pl pixel

Dania z Wołowiną Pieczoną

10 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina pieczonaWołowina pieczona

Chociaż jej przygotowaniu trzeba poświęcić nieco czasu i uwagi, wołowina jest bardzo dobrym sposobem na obiad lub kolację. Do pieczenia nadaje się wiele jej części. Najdelikatniejsza jest polędwica, smaczną potrawę przyrządzisz także z antrykotu i rostbefu. Nie wymagają one tak długiej obróbki termicznej jak na przykład udziec czy karkówka. Rodzaj użytej wołowiny zależy jednak od potrawy oraz dodatków, z jakimi zamierzasz ją podać. Jak wybrać dobre mięso wołowe? Zwróć uwagę na jego kolor – powinno być czerwone, z delikatnymi nitkami białego tłuszczu. Przed pieczeniem przygotuj marynatę. Do tych bardziej miękkich nie jest niezbędna, jednak dodaje im smaku i wyrazistości. Podsmaż wołowinę przed pieczeniem – sprawi to, że gotowe mięso będzie miękkie, a jednocześnie soczyste. Jest wiele sposobów na to, jak je podać. Najprostszym z nich jest upieczenie kawałka zamarynowanego mięsa bez dodatków i przyrządzenie do niego sosu pieczeniowego. Wystarczy tylko, że powstałe w trakcie obróbki soki połączysz z zasmażką. Jeśli szukasz sposobu na to, by podać wołowinę w nieco inny sposób, połącz ją z oliwkami i sokiem z limonki. Jeśli natomiast szukasz przepisu na wyjątkowe danie, które nie tylko będzie dobrze smakować, ale i wspaniale prezentować się na stole, zdecyduj się na przyrządzenie polędwicy Wellington. Jest to delikatne, kruche mięso, zapieczone w całości w cieście francuskim. Aby ją zrobić, najpierw polędwicę podsmaż, delikatnie opiecz i pozostaw do wystygnięcia. Następnie zawiń ją w dwie warstwy ciasta. Pierwszą z nich będzie ciasto do spring rollsów, drugą – francuskie. Posmaruj wierzch jajkiem i zapiecz. Do wołowiny pasować będą różnego rodzaju sosy: pieczeniowy, grzybowy czy chrzanowy. Niezależnie od wariantu przyrządzenia, mięso podawaj z ziemniakami opiekanymi w ziołach lub z ziemniaczanym purée. Pasować będzie także dodatek surówki z czerwonej kapusty albo buraków na ciepło. Jak jeszcze można upiec i serwować wołowinę? Sprawdź nasze smaczne propozycje i zainspiruj się.