Wołowina pieczona

10 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (10)

Sarmale

36

łatwe

60 min.
Sarmale, znane także pod nazwą gołąbki, to dobra propozycja dla tych, którzy lubią dania złożone...
Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami

15

średnie

90 min.
Z mięsa wołowego przyrządzisz nie tylko burgery i zrazy. Wołowina doskonale sprawdzi się jako soc...
Befsztyk z warzywami

10

łatwe

45 min.
To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotow...
Tradycyjna polędwica Wellington

9

łatwe

45 min.
Tradycyjna polędwica Wellington to wyjątkowo eleganckie danie kuchni brytyjskiej, które z pewnośc...
Pieczona wołowina

7

łatwe

90 min.
Jeśli przygotowujesz menu na wykwintny posiłek, zapisz ten przepis na perfekcyjną pieczoną wołowi...
Polędwica wołowa pieczona

4

łatwe

60 min.
Polędwica wołowa pieczona z chrupiącymi ziemniakami to pyszne, kruche i soczyste danie zaserwowan...
Polędwica otoczona oliwkami

1

łatwe

60 min.
Polędwica to wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na po...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina pieczonaWołowina pieczona

Chociaż jej przygotowaniu trzeba poświęcić nieco czasu i uwagi, wołowina jest bardzo dobrym sposobem na obiad lub kolację. Do pieczenia nadaje się wiele jej części. Najdelikatniejsza jest polędwica, smaczną potrawę przyrządzisz także z antrykotu i rostbefu. Nie wymagają one tak długiej obróbki termicznej jak na przykład udziec czy karkówka. Rodzaj użytej wołowiny zależy jednak od potrawy oraz dodatków, z jakimi zamierzasz ją podać. Jak wybrać dobre mięso wołowe? Zwróć uwagę na jego kolor – powinno być czerwone, z delikatnymi nitkami białego tłuszczu. Przed pieczeniem przygotuj marynatę. Do tych bardziej miękkich nie jest niezbędna, jednak dodaje im smaku i wyrazistości. Podsmaż wołowinę przed pieczeniem – sprawi to, że gotowe mięso będzie miękkie, a jednocześnie soczyste. Jest wiele sposobów na to, jak je podać. Najprostszym z nich jest upieczenie kawałka zamarynowanego mięsa bez dodatków i przyrządzenie do niego sosu pieczeniowego. Wystarczy tylko, że powstałe w trakcie obróbki soki połączysz z zasmażką. Jeśli szukasz sposobu na to, by podać wołowinę w nieco inny sposób, połącz ją z oliwkami i sokiem z limonki. Jeśli natomiast szukasz przepisu na wyjątkowe danie, które nie tylko będzie dobrze smakować, ale i wspaniale prezentować się na stole, zdecyduj się na przyrządzenie polędwicy Wellington. Jest to delikatne, kruche mięso, zapieczone w całości w cieście francuskim. Aby ją zrobić, najpierw polędwicę podsmaż, delikatnie opiecz i pozostaw do wystygnięcia. Następnie zawiń ją w dwie warstwy ciasta. Pierwszą z nich będzie ciasto do spring rollsów, drugą – francuskie. Posmaruj wierzch jajkiem i zapiecz. Do wołowiny pasować będą różnego rodzaju sosy: pieczeniowy, grzybowy czy chrzanowy. Niezależnie od wariantu przyrządzenia, mięso podawaj z ziemniakami opiekanymi w ziołach lub z ziemniaczanym purée. Pasować będzie także dodatek surówki z czerwonej kapusty albo buraków na ciepło. Jak jeszcze można upiec i serwować wołowinę? Sprawdź nasze smaczne propozycje i zainspiruj się.