Dania z Wołowiną Pieczoną
10 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (10) 
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Wołowina pieczona
Chociaż jej przygotowaniu trzeba poświęcić nieco czasu i uwagi, wołowina jest bardzo dobrym sposobem na obiad lub kolację. Do pieczenia nadaje się wiele jej części. Najdelikatniejsza jest polędwica, smaczną potrawę przyrządzisz także z antrykotu i rostbefu. Nie wymagają one tak długiej obróbki termicznej jak na przykład udziec czy karkówka. Rodzaj użytej wołowiny zależy jednak od potrawy oraz dodatków, z jakimi zamierzasz ją podać. Jak wybrać dobre mięso wołowe? Zwróć uwagę na jego kolor – powinno być czerwone, z delikatnymi nitkami białego tłuszczu. Przed pieczeniem przygotuj marynatę. Do tych bardziej miękkich nie jest niezbędna, jednak dodaje im smaku i wyrazistości. Podsmaż wołowinę przed pieczeniem – sprawi to, że gotowe mięso będzie miękkie, a jednocześnie soczyste. Jest wiele sposobów na to, jak je podać. Najprostszym z nich jest upieczenie kawałka zamarynowanego mięsa bez dodatków i przyrządzenie do niego sosu pieczeniowego. Wystarczy tylko, że powstałe w trakcie obróbki soki połączysz z zasmażką. Jeśli szukasz sposobu na to, by podać wołowinę w nieco inny sposób, połącz ją z oliwkami i sokiem z limonki. Jeśli natomiast szukasz przepisu na wyjątkowe danie, które nie tylko będzie dobrze smakować, ale i wspaniale prezentować się na stole, zdecyduj się na przyrządzenie polędwicy Wellington. Jest to delikatne, kruche mięso, zapieczone w całości w cieście francuskim. Aby ją zrobić, najpierw polędwicę podsmaż, delikatnie opiecz i pozostaw do wystygnięcia. Następnie zawiń ją w dwie warstwy ciasta. Pierwszą z nich będzie ciasto do spring rollsów, drugą – francuskie. Posmaruj wierzch jajkiem i zapiecz. Do wołowiny pasować będą różnego rodzaju sosy: pieczeniowy, grzybowy czy chrzanowy. Niezależnie od wariantu przyrządzenia, mięso podawaj z ziemniakami opiekanymi w ziołach lub z ziemniaczanym purée. Pasować będzie także dodatek surówki z czerwonej kapusty albo buraków na ciepło. Jak jeszcze można upiec i serwować wołowinę? Sprawdź nasze smaczne propozycje i zainspiruj się.