
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
10 gramów
10 gramów
2 łyżki
1 litr
10 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę pokrój w plastry o grubości ok. 3 cm i natnij tak, aby powstała kieszonka. Oprósz pieprzem.

Krok 2
Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż na 4 części i pozbądź się nasion, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę.

Krok 3
Warzywa przesmaż na patelni, dodając 1 łyżkę oregano i szczyptę pieprzu. Smaż, aż będą półtwarde, następnie połóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4
Ziemniaki umyj, nie obieraj, pokrój w księżyce. Dodaj paprykę, 1 łyżkę oregano, skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C około 20 min.

Krok 5
Befsztyki nafaszeruj warzywami. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 6 min. z każdej strony.

Krok 6
Sos Knorr wsyp do wody i zagotuj, dodaj natkę. Polej befsztyki sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Befsztyk z warzywami
To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotować befsztyk z warzywami, pokrój ją na grube plastry i oprósz pieprzem. Do farszu potrzebne Ci będą: cukinia, bakłażan, papryka i cebula. Podsmaż je na patelni z dodatkiem pieprzu i oregano. Kiedy będą gotowe, nadziej nimi nacięte mięso i również usmaż z obu stron. Przygotuj też pieczone ziemniaki. Oczyszczone, razem ze skórką, pokrój na cząstki, posyp przyprawą oregano i ostrą papryką, polej oliwą i upiecz. Gotowe befsztyki z warzywami oraz ziemniaki polej ciemnym sosem pieczeniowym i posyp natką pietruszki. Danie udekoruj przekrojonymi na połówki zgrillowanymi delikatnie pomidorkami koktajlowymi. Serwuj do niego sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków polaną sosem czosnkowym. Sprawdzi się także surówka z pora lub białej kapusty. Zamiast ziemniaków możesz też podać pieczywo czosnkowe lub frytki. Masz ochotę na mięsne danie, które zawiera w sobie wiele warzyw? Dowiedz się z przepisu, jak je przygotować.