Befsztyk z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Befsztyk z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

10 gramów

10 gramów

2 łyżki

1 litr

10 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę pokrój w plastry o grubości ok. 3 cm i natnij tak, aby powstała kieszonka. Oprósz pieprzem.

Befsztyk z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż na 4 części i pozbądź się nasion, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę.

Befsztyk z warzywami - Krok 2

Krok 3

Warzywa przesmaż na patelni, dodając 1 łyżkę oregano i szczyptę pieprzu. Smaż, aż będą półtwarde, następnie połóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Befsztyk z warzywami - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki umyj, nie obieraj, pokrój w księżyce. Dodaj paprykę, 1 łyżkę oregano, skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C około 20 min.

Befsztyk z warzywami - Krok 4

Krok 5

Befsztyki nafaszeruj warzywami. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 6 min. z każdej strony.

Befsztyk z warzywami - Krok 5

Krok 6

Sos Knorr wsyp do wody i zagotuj, dodaj natkę. Polej befsztyki sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki.

Befsztyk z warzywami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk z warzywamiBefsztyk z warzywami

To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotować befsztyk z warzywami, pokrój ją na grube plastry i oprósz pieprzem. Do farszu potrzebne Ci będą: cukinia, bakłażan, papryka i cebula. Podsmaż je na patelni z dodatkiem pieprzu i oregano. Kiedy będą gotowe, nadziej nimi nacięte mięso i również usmaż z obu stron. Przygotuj też pieczone ziemniaki. Oczyszczone, razem ze skórką, pokrój na cząstki, posyp przyprawą oregano i ostrą papryką, polej oliwą i upiecz. Gotowe befsztyki z warzywami oraz ziemniaki polej ciemnym sosem pieczeniowym i posyp natką pietruszki. Danie udekoruj przekrojonymi na połówki zgrillowanymi delikatnie pomidorkami koktajlowymi. Serwuj do niego sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków polaną sosem czosnkowym. Sprawdzi się także surówka z pora lub białej kapusty. Zamiast ziemniaków możesz też podać pieczywo czosnkowe lub frytki. Masz ochotę na mięsne danie, które zawiera w sobie wiele warzyw? Dowiedz się z przepisu, jak je przygotować.