Befsztyk z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

141 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

1 litr

10 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę pokrój w plastry o grubości ok. 3 cm i natnij tak, aby powstała kieszonka. Oprósz pieprzem.

Befsztyk z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż na 4 części i pozbądź się nasion, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę.

Befsztyk z warzywami - Krok 2

Krok 3

Warzywa przesmaż na patelni, dodając 1 łyżkę oregano i szczyptę pieprzu. Smaż, aż będą półtwarde, następnie połóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Befsztyk z warzywami - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki umyj, nie obieraj, pokrój w księżyce. Dodaj paprykę, 1 łyżkę oregano, skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C około 20 min.

Befsztyk z warzywami - Krok 4

Krok 5

Befsztyki nafaszeruj warzywami. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 6 min. z każdej strony.

Befsztyk z warzywami - Krok 5

Krok 6

Sos Knorr wsyp do wody i zagotuj, dodaj natkę. Polej befsztyki sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki.

Befsztyk z warzywami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk z warzywamiBefsztyk z warzywami

To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotować befsztyk z warzywami, pokrój ją na grube plastry i oprósz pieprzem. Do farszu potrzebne Ci będą: cukinia, bakłażan, papryka i cebula. Podsmaż je na patelni z dodatkiem pieprzu i oregano. Kiedy będą gotowe, nadziej nimi nacięte mięso i również usmaż z obu stron. Przygotuj też pieczone ziemniaki. Oczyszczone, razem ze skórką, pokrój na cząstki, posyp przyprawą oregano i ostrą papryką, polej oliwą i upiecz. Gotowe befsztyki z warzywami oraz ziemniaki polej ciemnym sosem pieczeniowym i posyp natką pietruszki. Danie udekoruj przekrojonymi na połówki zgrillowanymi delikatnie pomidorkami koktajlowymi. Serwuj do niego sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków polaną sosem czosnkowym. Sprawdzi się także surówka z pora lub białej kapusty. Zamiast ziemniaków możesz też podać pieczywo czosnkowe lub frytki. Masz ochotę na mięsne danie, które zawiera w sobie wiele warzyw? Dowiedz się z przepisu, jak je przygotować.