Befsztyk z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

10 gramów

10 gramów

2 łyżki

1 litr

10 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę pokrój w plastry o grubości ok. 3 cm i natnij tak, aby powstała kieszonka. Oprósz pieprzem.

Befsztyk z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż na 4 części i pozbądź się nasion, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę.

Befsztyk z warzywami - Krok 2

Krok 3

Warzywa przesmaż na patelni, dodając 1 łyżkę oregano i szczyptę pieprzu. Smaż, aż będą półtwarde, następnie połóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Befsztyk z warzywami - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki umyj, nie obieraj, pokrój w księżyce. Dodaj paprykę, 1 łyżkę oregano, skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C około 20 min.

Befsztyk z warzywami - Krok 4

Krok 5

Befsztyki nafaszeruj warzywami. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 6 min. z każdej strony.

Befsztyk z warzywami - Krok 5

Krok 6

Sos Knorr wsyp do wody i zagotuj, dodaj natkę. Polej befsztyki sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki.

Befsztyk z warzywami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Befsztyk z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Befsztyk z warzywamiBefsztyk z warzywami

To faszerowane mięso łączy delikatność nadzienia z wyrazistością smażonej wołowiny. Aby przygotować befsztyk z warzywami, pokrój ją na grube plastry i oprósz pieprzem. Do farszu potrzebne Ci będą: cukinia, bakłażan, papryka i cebula. Podsmaż je na patelni z dodatkiem pieprzu i oregano. Kiedy będą gotowe, nadziej nimi nacięte mięso i również usmaż z obu stron. Przygotuj też pieczone ziemniaki. Oczyszczone, razem ze skórką, pokrój na cząstki, posyp przyprawą oregano i ostrą papryką, polej oliwą i upiecz. Gotowe befsztyki z warzywami oraz ziemniaki polej ciemnym sosem pieczeniowym i posyp natką pietruszki. Danie udekoruj przekrojonymi na połówki zgrillowanymi delikatnie pomidorkami koktajlowymi. Serwuj do niego sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków polaną sosem czosnkowym. Sprawdzi się także surówka z pora lub białej kapusty. Zamiast ziemniaków możesz też podać pieczywo czosnkowe lub frytki. Masz ochotę na mięsne danie, które zawiera w sobie wiele warzyw? Dowiedz się z przepisu, jak je przygotować.