Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie
łatwe
1100 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
50 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
50 mililitrów
1 pęczek
1 sztuka
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, przyprawę Knorr, powidła śliwkowe, imbir, posiekaną kolendrę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli.

Krok 2
W tak przygotowanej marynacie umieść pałki z kurczaka na około 12 godzin. Całość umieść w chłodnym miejscu.

Krok 3
Po tym czasie kurczaka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Udka cały czas przekręcaj i smaruj je marynatą co jakiś czas.


Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest ponacinacie udek, tak aby marynata szybciej weszła w głąb mięsa. Skróci to również czas grillowania.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie
Planujesz przyrządzić danie, które łączy w sobie słodkie i ostre smaki? W takim razie zainspiruj się naszym przepisem na pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie. Podaj je na obiad – solo lub z ulubionymi dodatkami. Na początek pałki z kurczaka umyj i dokładnie osusz. Aby przygotować marynatę, połącz oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, przyprawę, śliwkowe powidła, imbir, kolendrę i chili. Pamiętaj, by z papryczki usunąć wcześniej pestki, które są szczególnie ostre. Pałeczki z kurczaka przełóż do marynaty i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście godzin – dzięki temu przyprawy dokładnie przenikną mięso. Pałki z kurczaka rozłóż równomiernie na aluminiowej tacce i grilluj pod przykryciem – najlepiej na średnio rozgrzanym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Tak przygotowane zaserwuj z dipami, na przykład na bazie majonezu. Dobrze będzie również pasować sos czosnkowy lub barbecue. Z daniem doskonale skomponują się też grillowane warzywa (cukinia, papryka, marchewka). Sprawdź nasz przepis na pysznego kurczaka w śliwkowej marynacie.