Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

367 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

550 osób wydrukowało

Pobierz pdf

909 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30 mililitrów

3 łyżki

50 mililitrów

12 sztuk

1 pęczek

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, przyprawę Knorr, powidła śliwkowe, imbir, posiekaną kolendrę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli.

Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanej marynacie umieść pałki z kurczaka na około 12 godzin. Całość umieść w chłodnym miejscu.

Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie kurczaka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Udka cały czas przekręcaj i smaruj je marynatą co jakiś czas.

Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest ponacinacie udek, tak aby marynata szybciej weszła w głąb mięsa. Skróci to również czas grillowania.

28

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na schab ze śliwką https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/schab-ze-sliwka Smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Gawron

    Zbigniew Gawron

    Śliwka i schab też dobry duet.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Leder

    Marek Leder

    byle nie kurczak z marketu, czyli miks hormonów, antybiotyków i czego tak jeszcze w ciągu 6 tygodni życia tego "stworzenia" -bo tyle rosną kurczaki do uboju ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Bielinski

    Grzegorz Bielinski

    jakie pysznosci Gabi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Matusiak

    Krystyna Matusiak

    Smakowite!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kubiak

    Bozena Kubiak

    Korzystam z waszych przepisów fajne są :-) qqq

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Panie Zdzisławie, przepisy na kaczkę znajdzie Pan tutaj https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/kaczka/ Pozdrawiamy i życzymy smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Zowada

    Zdzisław Zowada

    ....a gdzie przepisy na Kaczkę @@@@

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Długosz

    Jan Długosz

    bratowa ty jak będziesz takie smakołyki przesyłać to będę grubszy niż dłuższy hahaha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Pietrzyk

    Dariusz Pietrzyk

    proponuję to samo tylko w wersji wegańskiej . Zastąp kurczaka proteiną sojową . dodaj przypraw jak do kurczaka i goście będą w siódmym niebie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Rycerz

    Elzbieta Rycerz

    pewnie zrobię na oboad, wygląda zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zonia Switajska

    Zonia Switajska

    Tylko dla odważnych.........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Żak

    Joanna Żak

    To znaczy , że jestem zaproszona. Muszę sprawdzić jak smakuje. Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alam Beraik

    Alam Beraik

    Radku; proszę udekorować naczynia jajkami jajkami gotowanymi w kształcie 1/4 jajka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Matias

    Małgorzata Matias

    Dzięki Kamilka za podpowiedzi,ja 2 lipca będę miała 9 gości z Portugalii,sprzatam cały dom szykuję pokoje łóżka itd.Ale przede mną całe menu na razie na pierwszy tydzień i bardzo mi się trudno zdecydować co zrobić,bo jest tak wiele super przepisów.A jak się czujesz ? Tusze są super .Rozliczenie się na chrzcinach caluski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Zubowicz

    Teresa Zubowicz

    To ,co ugotujemy-żart

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kojak

    Alicja Kojak

    to co dziś jemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Tego jeszcz w moim menu nie bylo.Musze sprobowac koniecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dudek

    Małgorzata Dudek

    Wyglądają pięknie tylko po co ta chemia samemu można zrobić takie i bez glutaminianu który ma Knorr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Pielaszkiewicz

    Teresa Pielaszkiewicz

    Ależ apetycznie wyglądają, pewnie tak też smakują. Gdzie takimi częstują? Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Przytulski

    Zygmunt Przytulski

    To mi się podoba jeszcze do tego ogóreczek i kieliszek chleba żytniego, palce lizać,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zybała

    Edward Zybała

    Drogie panie! Może zamiast przyprawy knorr, trochę własnej inwencji?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Wrochna

    Renata Wrochna

    ale co wy dziewczyny lubicie...hi hi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria

    Anna Maria

    Troch,e za duzo chemii, koncetraty...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Urbanik

    Zofia Urbanik

    corcia jak wroce to dasz mi przepis buziole pa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Piskorz

    Wiesia Piskorz

    Witaj Wiesiu tu Piskorzowie jak Ci leci w Lubinie mieszkają tam nasze wnuki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Tynior

    Stanisław Tynior

    Przeczytałem przepis , będę próbował zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Baśniak

    Janina Baśniak

    Wyprubujemy iocenimy

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka w śliwkowej marynaciePałki z kurczaka w śliwkowej marynacie

Planujesz przyrządzić danie, które łączy w sobie słodkie i ostre smaki? W takim razie zainspiruj się naszym przepisem na pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie. Podaj je na obiad – solo lub z ulubionymi dodatkami. Na początek pałki z kurczaka umyj i dokładnie osusz. Aby przygotować marynatę, połącz oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, przyprawę, śliwkowe powidła, imbir, kolendrę i chili. Pamiętaj, by z papryczki usunąć wcześniej pestki, które są szczególnie ostre. Pałeczki z kurczaka przełóż do marynaty i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście godzin – dzięki temu przyprawy dokładnie przenikną mięso. Pałki z kurczaka rozłóż równomiernie na aluminiowej tacce i grilluj pod przykryciem – najlepiej na średnio rozgrzanym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Tak przygotowane zaserwuj z dipami, na przykład na bazie majonezu. Dobrze będzie również pasować sos czosnkowy lub barbecue. Z daniem doskonale skomponują się też grillowane warzywa (cukinia, papryka, marchewka). Sprawdź nasz przepis na pysznego kurczaka w śliwkowej marynacie.