Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka umyć przekroić każdą pierś wzdłuż na 2-3 plastry. W miseczce połączyć przyprawę do kurczaka, wyciśnięty czosnek, ocet balsamiczny, oliwę, sok z limonki, pietruszkę i kolendrę - dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, odstawić minimum na 30 minut.

Krok 2

W tym czasie szpinak dokładnie umyć, osuszyć.

Krok 3

Piersi z kurczaka grillować ok 3 minut z każdej strony, odstawić na kilka minut. Na talerzu ułożyć szpinak i oliwki, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek, na górę ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka - Smacznego!

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej