Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej
łatwe
28 osób zapisało

Składniki
600 gramów
4 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
150 gramów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z kurczaka umyć przekroić każdą pierś wzdłuż na 2-3 plastry. W miseczce połączyć przyprawę do kurczaka, wyciśnięty czosnek, ocet balsamiczny, oliwę, sok z limonki, pietruszkę i kolendrę - dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, odstawić minimum na 30 minut.
Krok 2
W tym czasie szpinak dokładnie umyć, osuszyć.
Krok 3
Piersi z kurczaka grillować ok 3 minut z każdej strony, odstawić na kilka minut. Na talerzu ułożyć szpinak i oliwki, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek, na górę ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka - Smacznego!

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej