Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej
łatwe
22 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
4 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
150 gramów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z kurczaka umyć przekroić każdą pierś wzdłuż na 2-3 plastry. W miseczce połączyć przyprawę do kurczaka, wyciśnięty czosnek, ocet balsamiczny, oliwę, sok z limonki, pietruszkę i kolendrę - dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, odstawić minimum na 30 minut.
Krok 2
W tym czasie szpinak dokładnie umyć, osuszyć.
Krok 3
Piersi z kurczaka grillować ok 3 minut z każdej strony, odstawić na kilka minut. Na talerzu ułożyć szpinak i oliwki, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek, na górę ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka - Smacznego!

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej