Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka umyć przekroić każdą pierś wzdłuż na 2-3 plastry. W miseczce połączyć przyprawę do kurczaka, wyciśnięty czosnek, ocet balsamiczny, oliwę, sok z limonki, pietruszkę i kolendrę - dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, odstawić minimum na 30 minut.

Krok 2

W tym czasie szpinak dokładnie umyć, osuszyć.

Krok 3

Piersi z kurczaka grillować ok 3 minut z każdej strony, odstawić na kilka minut. Na talerzu ułożyć szpinak i oliwki, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek, na górę ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka - Smacznego!

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej