Grillowane skrzydełka z ostrą salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

8 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu.

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - Krok 1

Krok 2

Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj.

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę.

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - Krok 3

Krok 4

Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj.

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast skrzydełek możesz użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętaj, że wtedy czas grillowania wydłuży się.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane skrzydełka z ostrą salsąGrillowane skrzydełka z ostrą salsą

Grillowanie to świetny sposób na przyrządzenie różnego rodzaju mięs. Dobrze smakują przygotowane w ten sposób steki czy hamburgery, to jednak nie koniec możliwości. Grillowane skrzydełka będą świetną przekąską albo przystawką podczas ogrodowego przyjęcia. Nie ściągaj z nich skórki – zapieczona będzie chrupiąca, zapobiegnie także wysuszeniu delikatnego mięsa drobiowego. Polej je sosem z oliwy i mieszanki przypraw, a następnie połóż na ruszcie i opiekaj. Możesz wykorzystać w tym celu aluminiową tackę. Dość łagodne w smaku białe mięso świetnie będzie smakowało z salsą, czyli zimnym meksykańskim sosem z kawałków owoców lub warzyw. Do kurczaka przygotuj salsę z ananasa w wersji pikantnej. Użyj świeżego owocu, który cechuje się delikatną kwaskowatością, pokrój go w kostkę i wymieszaj z pikantną papryczką chili, cebulą i kolendrą. Dodaj też słodki syrop klonowy i kwaśny sok z limonki, a całość odstaw na chwilę do lodówki. Grillowane skrzydełka podawaj na ostrej salsie, jeśli chcesz dodaj także nieco chrupiących ziołowych grzanek. To naprawdę dobre danie – przekonaj się o tym przy najbliższej okazji.