
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
8 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu.

Krok 2
Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę.

Krok 4
Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj.


Dobra rada:
Zamiast skrzydełek możesz użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętaj, że wtedy czas grillowania wydłuży się.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą
Grillowanie to świetny sposób na przyrządzenie różnego rodzaju mięs. Dobrze smakują przygotowane w ten sposób steki czy hamburgery, to jednak nie koniec możliwości. Grillowane skrzydełka będą świetną przekąską albo przystawką podczas ogrodowego przyjęcia. Nie ściągaj z nich skórki – zapieczona będzie chrupiąca, zapobiegnie także wysuszeniu delikatnego mięsa drobiowego. Polej je sosem z oliwy i mieszanki przypraw, a następnie połóż na ruszcie i opiekaj. Możesz wykorzystać w tym celu aluminiową tackę. Dość łagodne w smaku białe mięso świetnie będzie smakowało z salsą, czyli zimnym meksykańskim sosem z kawałków owoców lub warzyw. Do kurczaka przygotuj salsę z ananasa w wersji pikantnej. Użyj świeżego owocu, który cechuje się delikatną kwaskowatością, pokrój go w kostkę i wymieszaj z pikantną papryczką chili, cebulą i kolendrą. Dodaj też słodki syrop klonowy i kwaśny sok z limonki, a całość odstaw na chwilę do lodówki. Grillowane skrzydełka podawaj na ostrej salsie, jeśli chcesz dodaj także nieco chrupiących ziołowych grzanek. To naprawdę dobre danie – przekonaj się o tym przy najbliższej okazji.