Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

370 osób wydrukowało

Pobierz pdf

512 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

6 łyżek

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka umyj i osusz, następnie małym ostrym nożem natnij skórę dookoła kostki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, otrzyj skórkę z cytryn, a następnie pokrój je w plastry.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę (3 łyżki), przyprawę do grilla Knorr oraz otartą skórkę z cytryn. Dodaj również listki tymianku. Osuszone pałki z kurczaka wymieszaj z marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 2

Krok 3

W rondelku przesmaż cebulę, dodaj płatki chilli oraz skórki i plasterki cytryny. Wlej 50 ml wody oraz miód i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Odstaw z ognia.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane pałki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając co chwilę. Przed podaniem upewnij się, czy mięso jest dosmażone. Gotowe pałki przełóż na półmisek, polej przygotowanym cytrynowo-ziołowym syropem i podawaj – najlepiej z czosnkowymi grzankami.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego przepisu możesz wykorzystać mięso kurczaka z rosołu np. całe nogi.

1

Opinie o przepisie

  • Jerzy Zaremba

    Jerzy Zaremba, 05.11.2017

    A co z pokrojoną cytryną?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki kurczaka w marynacie cytrynowejPałki kurczaka w marynacie cytrynowej

Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej to klasyczne połączenie smaków, które sprawdzi się na wiele okazji, zwłaszcza tych mniej formalnych. Delikatne mięso w aromatycznej marynacie, polane słodko-pikantnym syropem, pachnące cytrusami i tymiankiem, jest świetną propozycją na grillowe spotkanie w większym gronie. Na początek przygotuj zalewę na bazie oliwy, skórki z cytryny, świeżego tymianku i innych przypraw. Natnij skórkę kurczaka, aby smak dodatków przeniknął do mięsa, natrzyj marynatą i odłóż je na chwilę. W tym czasie przygotuj syrop z miodu, cebuli, cytryny i chili. Do niego możesz także dodać nieco tymianku, równie dobrze sprawdzą się plasterki pomarańczy. Udka upiecz na grillu i podawaj z syropem. Gotową potrawę serwuj z grzankami czosnkowo-ziołowymi, a także warzywnymi szaszłykami. Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej dobrze będą smakowały także na zimno – są np. doskonałym daniem piknikowym. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.