Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
238 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

601 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

6 łyżek

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka umyj i osusz, następnie małym ostrym nożem natnij skórę dookoła kostki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, otrzyj skórkę z cytryn, a następnie pokrój je w plastry.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę (3 łyżki), przyprawę do grilla Knorr oraz otartą skórkę z cytryn. Dodaj również listki tymianku. Osuszone pałki z kurczaka wymieszaj z marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 2

Krok 3

W rondelku przesmaż cebulę, dodaj płatki chilli oraz skórki i plasterki cytryny. Wlej 50 ml wody oraz miód i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Odstaw z ognia.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane pałki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając co chwilę. Przed podaniem upewnij się, czy mięso jest dosmażone. Gotowe pałki przełóż na półmisek, polej przygotowanym cytrynowo-ziołowym syropem i podawaj – najlepiej z czosnkowymi grzankami.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego przepisu możesz wykorzystać mięso kurczaka z rosołu np. całe nogi.

1

Opinie o przepisie

  • Jerzy Zaremba

    Jerzy Zaremba , 05.11.2017

    A co z pokrojoną cytryną?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki kurczaka w marynacie cytrynowejPałki kurczaka w marynacie cytrynowej

Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej to klasyczne połączenie smaków, które sprawdzi się na wiele okazji, zwłaszcza tych mniej formalnych. Delikatne mięso w aromatycznej marynacie, polane słodko-pikantnym syropem, pachnące cytrusami i tymiankiem, jest świetną propozycją na grillowe spotkanie w większym gronie. Na początek przygotuj zalewę na bazie oliwy, skórki z cytryny, świeżego tymianku i innych przypraw. Natnij skórkę kurczaka, aby smak dodatków przeniknął do mięsa, natrzyj marynatą i odłóż je na chwilę. W tym czasie przygotuj syrop z miodu, cebuli, cytryny i chili. Do niego możesz także dodać nieco tymianku, równie dobrze sprawdzą się plasterki pomarańczy. Udka upiecz na grillu i podawaj z syropem. Gotową potrawę serwuj z grzankami czosnkowo-ziołowymi, a także warzywnymi szaszłykami. Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej dobrze będą smakowały także na zimno – są np. doskonałym daniem piknikowym. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.