Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
238 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

6 łyżek

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka umyj i osusz, następnie małym ostrym nożem natnij skórę dookoła kostki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, otrzyj skórkę z cytryn, a następnie pokrój je w plastry.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę (3 łyżki), przyprawę do grilla Knorr oraz otartą skórkę z cytryn. Dodaj również listki tymianku. Osuszone pałki z kurczaka wymieszaj z marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 2

Krok 3

W rondelku przesmaż cebulę, dodaj płatki chilli oraz skórki i plasterki cytryny. Wlej 50 ml wody oraz miód i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Odstaw z ognia.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane pałki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając co chwilę. Przed podaniem upewnij się, czy mięso jest dosmażone. Gotowe pałki przełóż na półmisek, polej przygotowanym cytrynowo-ziołowym syropem i podawaj – najlepiej z czosnkowymi grzankami.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego przepisu możesz wykorzystać mięso kurczaka z rosołu np. całe nogi.

1

Opinie o przepisie

  • Jerzy Zaremba

    Jerzy Zaremba , 05.11.2017

    A co z pokrojoną cytryną?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki kurczaka w marynacie cytrynowejPałki kurczaka w marynacie cytrynowej

Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej to klasyczne połączenie smaków, które sprawdzi się na wiele okazji, zwłaszcza tych mniej formalnych. Delikatne mięso w aromatycznej marynacie, polane słodko-pikantnym syropem, pachnące cytrusami i tymiankiem, jest świetną propozycją na grillowe spotkanie w większym gronie. Na początek przygotuj zalewę na bazie oliwy, skórki z cytryny, świeżego tymianku i innych przypraw. Natnij skórkę kurczaka, aby smak dodatków przeniknął do mięsa, natrzyj marynatą i odłóż je na chwilę. W tym czasie przygotuj syrop z miodu, cebuli, cytryny i chili. Do niego możesz także dodać nieco tymianku, równie dobrze sprawdzą się plasterki pomarańczy. Udka upiecz na grillu i podawaj z syropem. Gotową potrawę serwuj z grzankami czosnkowo-ziołowymi, a także warzywnymi szaszłykami. Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej dobrze będą smakowały także na zimno – są np. doskonałym daniem piknikowym. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.