
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
6 łyżek
3 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki z kurczaka umyj i osusz, następnie małym ostrym nożem natnij skórę dookoła kostki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, otrzyj skórkę z cytryn, a następnie pokrój je w plastry.

Krok 2
W miseczce wymieszaj oliwę (3 łyżki), przyprawę do grilla Knorr oraz otartą skórkę z cytryn. Dodaj również listki tymianku. Osuszone pałki z kurczaka wymieszaj z marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3
W rondelku przesmaż cebulę, dodaj płatki chilli oraz skórki i plasterki cytryny. Wlej 50 ml wody oraz miód i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Odstaw z ognia.

Krok 4
Zamarynowane pałki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając co chwilę. Przed podaniem upewnij się, czy mięso jest dosmażone. Gotowe pałki przełóż na półmisek, polej przygotowanym cytrynowo-ziołowym syropem i podawaj – najlepiej z czosnkowymi grzankami.


Dobra rada:
Do tego przepisu możesz wykorzystać mięso kurczaka z rosołu np. całe nogi.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej
Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej to klasyczne połączenie smaków, które sprawdzi się na wiele okazji, zwłaszcza tych mniej formalnych. Delikatne mięso w aromatycznej marynacie, polane słodko-pikantnym syropem, pachnące cytrusami i tymiankiem, jest świetną propozycją na grillowe spotkanie w większym gronie. Na początek przygotuj zalewę na bazie oliwy, skórki z cytryny, świeżego tymianku i innych przypraw. Natnij skórkę kurczaka, aby smak dodatków przeniknął do mięsa, natrzyj marynatą i odłóż je na chwilę. W tym czasie przygotuj syrop z miodu, cebuli, cytryny i chili. Do niego możesz także dodać nieco tymianku, równie dobrze sprawdzą się plasterki pomarańczy. Udka upiecz na grillu i podawaj z syropem. Gotową potrawę serwuj z grzankami czosnkowo-ziołowymi, a także warzywnymi szaszłykami. Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej dobrze będą smakowały także na zimno – są np. doskonałym daniem piknikowym. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.