Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

6 łyżek

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka umyj i osusz, następnie małym ostrym nożem natnij skórę dookoła kostki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, otrzyj skórkę z cytryn, a następnie pokrój je w plastry.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj oliwę (3 łyżki), przyprawę do grilla Knorr oraz otartą skórkę z cytryn. Dodaj również listki tymianku. Osuszone pałki z kurczaka wymieszaj z marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 2

Krok 3

W rondelku przesmaż cebulę, dodaj płatki chilli oraz skórki i plasterki cytryny. Wlej 50 ml wody oraz miód i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Odstaw z ognia.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane pałki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając co chwilę. Przed podaniem upewnij się, czy mięso jest dosmażone. Gotowe pałki przełóż na półmisek, polej przygotowanym cytrynowo-ziołowym syropem i podawaj – najlepiej z czosnkowymi grzankami.

Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego przepisu możesz wykorzystać mięso kurczaka z rosołu np. całe nogi.

1

Opinie o przepisie

  • Jerzy Zaremba

    Jerzy Zaremba , 05.11.2017

    A co z pokrojoną cytryną?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka w marynacie cytrynowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki kurczaka w marynacie cytrynowejPałki kurczaka w marynacie cytrynowej

Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej to klasyczne połączenie smaków, które sprawdzi się na wiele okazji, zwłaszcza tych mniej formalnych. Delikatne mięso w aromatycznej marynacie, polane słodko-pikantnym syropem, pachnące cytrusami i tymiankiem, jest świetną propozycją na grillowe spotkanie w większym gronie. Na początek przygotuj zalewę na bazie oliwy, skórki z cytryny, świeżego tymianku i innych przypraw. Natnij skórkę kurczaka, aby smak dodatków przeniknął do mięsa, natrzyj marynatą i odłóż je na chwilę. W tym czasie przygotuj syrop z miodu, cebuli, cytryny i chili. Do niego możesz także dodać nieco tymianku, równie dobrze sprawdzą się plasterki pomarańczy. Udka upiecz na grillu i podawaj z syropem. Gotową potrawę serwuj z grzankami czosnkowo-ziołowymi, a także warzywnymi szaszłykami. Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej dobrze będą smakowały także na zimno – są np. doskonałym daniem piknikowym. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.