Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem
łatwe
2450 osób zapisało

Składniki
200 gramów
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
1 pęczek
100 mililitrów
3 łyżki
100 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczony czosnek wyłuskaj z łupin i dokładnie rozetrzyj na miazgę. Tagliatelle ugotuj w stylu al dente – według zaleceń producenta

Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki, pokrój cebulę w kosteczkę, zetrzyj ser na tarce.

Krok 3
Udka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz obficie Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr, która nada potrawie soczystości oraz aromatu. Mięso obsmaż na patelni lub grillu, odłóż na bok.

Krok 4
Na tej samej patelni zeszklij cebulę, podlej ją białym winem, dodaj na powrót kurczaka, włóż roztarty czosnek i całość gotuj, aż wino odparuje o połowę.

Krok 5
Wlej śmietanę, gotuj chwilę, po czym dodaj makaron, natkę pietruszki, szczyptę ostrej papryki, ser parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz to za konieczne, makaron dopraw dodatkowo pieprzem oraz solą.


Dobra rada:
Do sosu można dodać np. zielony, mrożony groszek lub przekrojone na pół pomidorki. Z nimi danie na pewno będzie bardziej atrakcyjne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem
Czosnek w naszej kuchni obecny jest w wielu potrawach. Nie tylko Polacy kochają to warzywo. Włoskie potrawy również nie mogą obyć się bez aromatycznego czosnku, który doskonale uzupełnia smak tagliatelle z grillowanym kurczakiem. Sos czosnkowy kojarzysz zapewne z ostrym zapachem. Nasza propozycja to delikatny, kremowy sos, którego sekretem jest pieczony czosnek. Wysoka temperatura zachowuje aromat warzywa, a jednocześnie łagodzi jego smak. Możesz być pewien, że czosnkowy zapach nie zdominuje dania, a jedynie podkreśli jego charakter.
Dla kogo?
Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem to propozycja dla każdego wielbiciela makaronu i kremowych sosów.
Na jaką okazję?
Nasz przepis na tagliatelle z grillowanym kurczakiem doskonale sprawdzi się podczas obiadu. Nie zapominaj o nim, organizując przyjęcie. Będzie oryginalnym akcentem menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Tagliatelle, znane w Polsce jako wstążki, to tradycyjny włoski makaron, którego wzorzec znajdziecie w Izbie Przemysłowo-Handlowej w Bolonii. W 1972 roku wykonano model ze złota – ma on obrazować, jak powinien wyglądać oryginalny włoski makaron.
Dla urozmaicenia:
Włoskiego charakteru potrawie dodadzą świeże liście bazylii ułożone na makaronie tuż przed jego podaniem.