Tagliatelle z chorizo - makaron: z krewetkami | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
423 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

3 łyżki

pesto z suszonych pomidorów:

100 gramów

3 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pesto: wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i miksuj do momentu uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj, kiełbasę pokrój w krążki, a krewetki oczyść i umyj. Kolendrę pokrój drobno. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż krążki chorizo, następnie dodaj czosnek oraz cebulę i smaż chwilę razem. Dodaj krewetki.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 2

Krok 3

Śmietanę połącz w miseczce z zawartością opakowania Knorr, wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj łyżkę stołową przygotowanego pesto z pomidorów i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Przełóż na patelnię z gotowym sosem, dodaj pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze i podawaj.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkamiTagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami

Szukasz inspiracji na przyrządzenie obiadu? Spróbuj tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami. To szybkie w przygotowaniu danie, które jest pełne różnych smaków i aromatów, stanowi więc ciekawą alternatywę dla najpopularniejszych potraw makaronowych, np. bolognese. Zacznij od przygotowania domowego pesto pomidorowego. To gęsty włoski sos z suszonych warzyw, oliwy i orzeszków pinii (zastąpić je możesz ewentualnie pestkami słonecznika). Zblenduj je na gładką masę, a jeśli okaże się zbyt gęsta, dodaj nieco oliwy. Podsmaż na patelni kawałki chorizo, by się zarumieniły i dodaj krewetki. Pikantna kiełbasa bardzo dobrze będzie komponowała się z łagodnymi owocami morza. Zalej zawartość patelni sosem do makaronu na bazie śmietany oraz pomidorowego pesto i gotuj przez chwilę, uważając, by nie robić tego zbyt długo – krewetki należy gotować lub smażyć zaledwie kilka minut. Ugotowany al dente makaron tagliatelle przełóż na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj. Wystarczy tylko dodatek świeżo posiekanej kolendry, i pyszne danie gotowe. Sprawdź, jak smakuje!