Tagliatelle z chorizo - makaron: z krewetkami | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
419 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

3 łyżki

pesto z suszonych pomidorów:

100 gramów

3 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pesto: wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i miksuj do momentu uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj, kiełbasę pokrój w krążki, a krewetki oczyść i umyj. Kolendrę pokrój drobno. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż krążki chorizo, następnie dodaj czosnek oraz cebulę i smaż chwilę razem. Dodaj krewetki.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 2

Krok 3

Śmietanę połącz w miseczce z zawartością opakowania Knorr, wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj łyżkę stołową przygotowanego pesto z pomidorów i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Przełóż na patelnię z gotowym sosem, dodaj pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Gotowy makaron przełóż na talerze i podawaj.

Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkamiTagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami

Szukasz inspiracji na przyrządzenie obiadu? Spróbuj tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami. To szybkie w przygotowaniu danie, które jest pełne różnych smaków i aromatów, stanowi więc ciekawą alternatywę dla najpopularniejszych potraw makaronowych, np. bolognese. Zacznij od przygotowania domowego pesto pomidorowego. To gęsty włoski sos z suszonych warzyw, oliwy i orzeszków pinii (zastąpić je możesz ewentualnie pestkami słonecznika). Zblenduj je na gładką masę, a jeśli okaże się zbyt gęsta, dodaj nieco oliwy. Podsmaż na patelni kawałki chorizo, by się zarumieniły i dodaj krewetki. Pikantna kiełbasa bardzo dobrze będzie komponowała się z łagodnymi owocami morza. Zalej zawartość patelni sosem do makaronu na bazie śmietany oraz pomidorowego pesto i gotuj przez chwilę, uważając, by nie robić tego zbyt długo – krewetki należy gotować lub smażyć zaledwie kilka minut. Ugotowany al dente makaron tagliatelle przełóż na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj. Wystarczy tylko dodatek świeżo posiekanej kolendry, i pyszne danie gotowe. Sprawdź, jak smakuje!